Τράπεζες: H Eurobank τραβάει τη «σκανδάλη» της αποεπένδυσης του ΤΧΣ – Εγκρίνεται αύριο η επαναγορά του 1,4% των μετοχών της 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: H Eurobank τραβάει τη «σκανδάλη» της αποεπένδυσης του ΤΧΣ – Εγκρίνεται αύριο η επαναγορά του 1,4% των μετοχών της 
Προς έγκριση αύριο στη γενική συνέλευση των μετόχων η επαναγορά 52 εκατ. μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ. Με διαδικασίες «εξπρές» η επαναγορά, αναμένεται στο α΄ 15ήμερο Σεπτεμβρίου.  Ακολουθεί τον Οκτώβριο η αποεπένδυση από την Εθνική. 

Τη «σκανδάλη» της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες θα τραβήξει αύριο η έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank για την επαναγορά του ποσοστού μετοχών (1,4%) της Τράπεζας που διατηρεί στην κατοχή του το Ταμείο.

Οι εξελίξεις με την επαναγορά των μετοχών της Eurobank αναμένεται να «τρέξουν» πολύ γρήγορα, καθώς χωρίς να παρακαμφεί η ανταγωνιστική διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, πρόκειται για πολύ μικρό ποσοστό ελέγχου που πρακτικά η απόκτησή του απέχει από το να προσελκύσει ενδιαφερόμενους. Η ταχύτητα της επαναγοράς, επιπλέον, θα δώσει ισχυρό μήνυμα στις αγορές και για την τήρηση της δέσμευσης της εξόδου του ΤΧΣ από τις τράπεζες και την επανιδιωτικοποίησή τους, κάτι που θα αποτιμηθεί και στα χρονοδιαγράμματα των οίκων αξιολόγησης για την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγραφε το insider.gr, δεν αποκλείονται εκπλήξεις έως τις 15 Σεπτεμβρίου για την επαναγορά των μετοχών της Eurobank. Η τιμή στην οποία θα γίνει η επαναγορά αναμένεται να αποφασιστεί από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας στις 30 ή 31 Αυγούστου. Η Διοίκηση της Eurobank έχει ανακοινώσει για την επαναγορά ένα εύρος τιμήματος μεταξύ 1,10 και 1,90 ευρώ, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το premium που θα προσφερθεί στο ΤΧΣ. Για την επαναγορά των μετοχών έχει υπολογιστεί ποσό έως 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χορηγούνταν σε διαφορετική περίπτωση ως μέρισμα στους στόχους από τα κέρδη (ποσοστό 15%) της χρήσης 2022. Η επαναγορά θα είναι επωφελής για τους μετόχους της Τράπεζας, καθώς τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) θα αυξηθούν κατά 1,4%, ενώ οι μέτοχοι θα είναι ωφελημένοι και από το γεγονός ότι η αγορά των μετοχών θα γίνει σε τιμή χαμηλότερη από τη λογιστική τους αξία. Μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς, η Eurobank θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις 52.080.673 ίδιες μετοχές που θα αποκτήσει για διάθεση στο προσωπικό ή/και σε μέλη της Διοίκησής της ή/και εταιρείας συνδεδεμένης με αυτήν ή/και σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Όπως διαφαίνεται, μετά τη Eurobank, επόμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ θα είναι αυτή από την Εθνική Τράπεζα. Το ποσοστό ελέγχου του ΤΧΣ είναι το μεγαλύτερο (40,39%) και αναμένεται η διάθεση του 20% εντός του φθινοπώρου, ενδεχομένως τον Οκτώβριο, εκτός απροόπτου. Η διάθεση του ποσοστού αναμένεται να γίνει συνδυαστικά σε ξένο αλλά και σε εγχώριους επενδυτές (επιχειρηματίες, εφοπλιστές). Γενικά στη στρατηγική αποπένδυσής του, το ΤΧΣ θα επιλέξει τους προτιμητέους επενδυτές με βάση την ποιότητα και τον μακροπρόθεσμο χαρακτήρα τους, και βεβαίως το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος.

Την αποεπένδυση από την Εθνική Τράπεζα προγραμματίζεται να ακολουθήσει την άνοιξη του 2024 αυτή από την Τράπεζα Πειραιώς, όπου το ΤΧΣ ελέγχει ποσοστό 27%. Όσο για το ποσοστό του ΤΧΣ στην Alpha Bank (9%), η διάθεσή του θα μπορούσε να γίνει σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή μέσω συναλλαγής στο χρηματιστήριο.

Αναφορικά με την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της Eurobank, αυτή αναμένεται να επηρεάσει τους κεφαλαιακούς δείκτες της Τράπεζας κατά 20 μονάδες βάσης. Σημειώνεται ότι από το 2024 η Eurobank θα επιστρέψει στη διανομή μερίσματος στους μετόχους, ύψους τουλάχιστον 25% των κερδών του 2023 και με στόχο το ύψος του μερίσματος να φτάσει σε ευρωπαϊκά επίπεδα.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, o SSM έδωσε την έγκρισή του στη Eurobank για την επαναγορά των μετοχών της, αξιολογώντας θετικά ότι α) ήταν η πρώτη τράπεζα που μείωσε σε μονοψήφιο ποσοστό τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (στο τέλος του α΄ τριμήνου 2023 ο δείκτης των NPEs μειώθηκε σε 5,1%), ότι β) έχει υψηλό κεφαλαιακό δείκτη, ο οποίος ενισχύεται λόγω της οργανικής κερδοφορίας που παρουσιάζει η Τράπεζα (στο α΄ τρίμηνο 2023, τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 74,6%, στα 410 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκε σε 18,4% και ο δείκτης FL CET1 σε 15,5%, αυξημένοι κατά 190 μονάδες βάσης έναντι του α΄ τριμήνου 2022), και γ) ότι η Τράπεζα παρουσιάζει υψηλή κερδοφορία, την υψηλότερη μεταξύ των υπολοίπων τραπεζών (τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων της Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 328 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2023 και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη σε 255 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΧΣ: Βάζει «γκάζι» στην αποεπένδυση – Έως τις 15/9 οι κινήσεις στη Eurobank

Τράπεζες: Πέντε τάσεις «κλειδιά» για το 2023 – Οι δύο όψεις της ανόδου των επιτοκίων

ΤΧΣ: Τα ψιλά γράμματα της αποεπένδυσης από τις τράπεζες και τα νέα κόστη για το Δημόσιο 

gazzetta
gazzetta reader insider insider