Fed: Οι αγορές προεξοφλούν «πάγωμα» στις αυξήσεις των επιτοκίων, αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Οι αγορές προεξοφλούν «πάγωμα» στις αυξήσεις των επιτοκίων, αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις
Επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει την Fed στο να... περιμένει για τις επόμενες κινήσεις της σχετικά με τα επιτόκια.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται την Τετάρτη να ανακοινώσει το «πάγωμα» στις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων, για πρώτη φορά απ' όταν ξεκίνησε ο τρέχοντας κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed την άνοιξη του 2022, ενώ οι αγορές αναμένουν «σημάδια» για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας επί της επιτοκιακής της πολιτικής.

Μετά από τη διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) στις 21:00 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) θα ανακοινωθεί η απόφαση για το ύψος των επιτοκίων της τράπεζας, με τους αγορές να έχουν προεξοφλήσει πως αυτά θα διατηρηθούν στο σημερινό τους εύρος (5% με 5,25%). Στη συνέχεια, θα γίνει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του διοικητή της Fed, Τζερόμ Πάουελ, που θα δώσει «σημάδια» για το σκεπτικό της απόφασης της τράπεζας και -κυρίως- για το πως θα κινηθεί η Fed το επόμενο χρονικό διάστημα σχετικά με την πολιτική της στα επιτόκια.

Οι αναλυτές δίνουν 89,6% πιθανότητες για διατήρηση των επιτοκίων της τράπεζας στα σημερινά επίπεδα και 10,4% πιθανότητες για μια νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

Το ιστορικό

Υπενθυμίζεται πως η Fed έχει προχωρήσει από τον Μάρτιο του 2022 σε 10 διαδοχικές αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων ώστε να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία. H πολιτική της Fed φαίνεται να αποδίδει, καθώς ο αμερικανικός πληθωρισμός υποχώρησε από τα επίπεδα του 9% (υψηλά 40 ετών) το 2022 στο 4% τον Μάιο του 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το 4% παραμένει σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed ώστε να υπάρξει σταθερότητα των τιμών στις ΗΠΑ. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- παραμένει σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας ο 5,3% τον Μάιο έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 5,2%.

Τα χθεσινά στοιχεία «μεταφράζονται» από τους αναλυτές ως επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει την Fed στο να... περιμένει για τις επόμενες κινήσεις της σχετικά με τα επιτόκια, κρίνοντας από το κατά πόσο η σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής αποδίδει κάθε μήνα ξεχωριστά ως προς τον στόχο του «παγώματος» της οικονομίας.

Η προσοχή στις επόμενες κινήσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, η πλειονότητα των αναλυτών στο FedWatch του CME Group περιμένουν πως η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της FOMC τον Ιούλιο, ενώ συνολικά αναμένουν 1 ή 2 αυξήσεις ανάλογου ύψους στα επιτόκια της Fed εντός του 2023, όπως μετέδωσε το Reuters.

Σημειώνεται πως ενώ οι πολιτικές της Fed δείχνουν πως αποδίδουν για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, η αύξηση του κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σημαντικά, από 3,4% σε 3,7%, τον Μάιο- και ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του τραπεζικού δανεισμού πέφτει κατακόρυφα προς το μηδέν, στο πλαίσιο μιας πιστωτικής επιβράδυνσης που η Fed παρακολουθεί προσεκτικά για ενδείξεις πιέσεων του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπέρ της «αμοιβαία επωφελούς» συμφωνίας ΕΕ/Mercosur για το εμπόριο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

gazzetta
gazzetta reader insider insider