ΗΠΑ: Κάμψη στον γενικό πληθωρισμό αλλά και επιμονή του δομικού τον Μάιο - Η προσοχή στα επιτόκια της Fed

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Κάμψη στον γενικό πληθωρισμό αλλά και επιμονή του δομικού τον Μάιο - Η προσοχή στα επιτόκια της Fed
Θέτοντας ερωτήματα για τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed) σχετικά με την επιτοκιακή της πολιτικής.

Τελευταία ενημέρωση: 16:42

Κάμψη κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Μάιο, αλλά ο δομικός πληθωρισμός κινήθηκε πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, θέτοντας ερωτήματα για τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed) σχετικά με την επιτοκιακή της πολιτική.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας, ο γενικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4% από 4,9% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,1%. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,1% από 0,4% τον Απρίλιο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Το 4% συνιστά τη μικρότερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ εδώ και 2 χρόνια.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,3% έναντι 5,5% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4%, όπως τπν Απρίλιο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν 3,6%.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν μόλις 0,2%.

Οι τιμές των μεταχειρισμένων οχημάτων αυξήθηκαν κατά 4,4%, όπως και τον Απρίλιο, ενώ οι υπηρεσίες μεταφορών αυξήθηκαν κατά 0,8%.

Στο επίκεντρο οι κινήσεις της Fed

Σημειώνεται πως οι αναλυτές δίνουν 95% πιθανότητες ώστε η Fed να διατηρήσει τα επιτόκια της στα τρέχοντα επίπεδα (εύρος 5% με 5,25%), μετά και από τη διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC) που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Τετάρτη, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

Πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, οι αντίστοιχες πιθανότητες ήταν στο 79,2%.

Ο πληθωρισμός έχει διανύσει μεγάλη διαδρομή από τότε που ξεκίνησε η άνοδός του την άνοιξη του 2021. Παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία, όπως οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού και η υπερβολική ζήτηση αγαθών έναντι των υπηρεσιών, σε συνδυασμό με τα τρισεκατομμύρια που διοχετεύτηκαν στην οικονομία μέσα από νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, οδήγησαν τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Αφού επέμενε επί έναν χρόνο ότι ο πληθωρισμός δεν θα έχει διάρκεια, τον Μάρτιο του 2022 η Fed ξεκίνησε ένα σερί 10 αυξήσεων στα επιτόκια. Έκτοτε, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταδιακή κάθοδο, αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Περισσότερο αισιόδοξες για την οικονομία οι ΜμΕ - Ο πληθωρισμός η μεγαλύτερη ανησυχία

Γερμανία: Στο 6,3% ο πληθωρισμός του Μαΐου - Στο 14,9% ο πληθωρισμός των τροφίμων

ZEW: Βελτιωμένο το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία για τον Ιούνιο 

gazzetta
gazzetta reader insider insider