Eurostat: Με 1% «έτρεξε» το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το α' τρίμηνο - Διπλάσια ανάπτυξη στην Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurostat: Με 1% «έτρεξε» το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το α' τρίμηνο - Διπλάσια ανάπτυξη στην Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Στο 2,1% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το α' τρίμηνο του 2023, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Eurostat. Σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 0,1%. 

Στο 2,1% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που έδειξαν επίσης ανάπτυξη 2,1% για το πρώτο τρίμηνο του έτους, με αναθεωρήσεις προς τα κάτω για το 2022.

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στο σύνολο της ΕΕ όπως και σε επίπεδο Ευρωζώνης, η Eurostat αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ - τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη - αυξήθηκε κατά 1% το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, μετά από ανάπτυξη 1,7% στην ΕΕ και 1,8% στην Ευρωζώνη που σημειώθηκε το προηγούμενο τρίμηνο.

Στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της, η Eurostat υπολόγιζε την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 1,3% για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Εν τω μεταξύ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ της Ευρωζώνης, όπως και της ΕΕ, συρρικνώθηκε κατά 0,1%. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,1% και στην ΕΕ κατά 0,2%.

Όσον αφορά ειδικότερα στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ενώ σε τριμηνιαία βάση (ήτοι σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022) το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 0,1%.

Σε ετήσια βάση, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση με τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες χώρες, η μεγαλύτερη ανάπτυξη σε ετήσια βάση σημειώθηκε στην Ισπανία (3,8%), ενώ ακολούθησαν η Κύπρος (3,4%) και η Μάλτσα (3,2%). Οι χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις είναι η Εσθονία (-3,7%), η Λιθουανία (-2,7%) και η Ουγγαρία (-1,1%), ενώ το ΑΕΠ μειώθηκε επίσης σε Γερμανία (-0,5%), Τσεχία και Φινλανδία (-0,4%), όπως και Ιρλανδία (-0,3%).

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, Πολωνία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης (3,8%) και ακολούθησαν το Λουξεμβούργο (2%) και η Πορτογαλία (1,6%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (-4,6%), στη Λιθουανία (-2,1%) και στην Ολλανδία (-0,7%). Συρρίκνωση γνώρισε και σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ της Γερμανίας (-0,3%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΟΣΑ: Οι ελλείψεις προσωπικού φέρνουν αυξήσεις μισθών - Από το 2025 το «ξεπάγωμα» των τριετιών

Κομισιόν: Ποιες παρεμβάσεις σχεδιάζει για να αντεπεξέλθει στις μελλοντικές προκλήσεις η ευρωπαϊκή αγορά – Οι 4 άξονες

Ακροδεξιό «καμπανάκι» για τη γερμανική οικονομία ενόψει του εκλογικού crash test το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider