Άνοδος ΑΕΠ κατά 2,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023 – Στήριξη από επενδύσεις & ιδιωτική κατανάλωση

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος ΑΕΠ κατά 2,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023 – Στήριξη από επενδύσεις & ιδιωτική κατανάλωση
Σχεδόν διπλάσια από το μέσο όρο της ΕΕ. Η άνοδος του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2023 στηρίχθηκε στις επενδύσεις που αυξήθηκαν κατά 8,2%, αλλά και στις εξαγωγές, στον τουρισμό και στην κατανάλωση, κυρίως την ιδιωτική. Αναθεωρήσεις προς τα «κάτω» για τα στοιχεία του 2022.

Ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 2,1% πέτυχε η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2023 σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Μάλιστα, αναθεωρήσεις προς τα «κάτω» καταγράφονται από την ΕΛΣΤΑΤ και για το 2022: Tο τελευταίο τρίμηνο πλέον υπολογίζεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 4,8% έναντι 5,2% ανόδου που αναφερόταν στην προηγούμενη ανακοίνωση και οδηγούσε σε συνολική άνοδο του ΑΕΠ κατά 5,9% το 2022. Ανάλογες αναθεωρήσεις υπάρχουν και στα προηγούμενα τρίμηνα: Tο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,2% το 3ο τρίμηνο (έναντι ανόδου κατά 4,4% που υπολογιζόταν πριν) και κατά 7,8% το 1ο τρίμηνο του 2022 (από 7,5% που υπολογιζόταν προηγουμένως).

Σε γενικές γραμμές η επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης ήταν αναμενόμενη και λόγω της υψηλής ανόδου το ανάλογο διάστημα του 2022, αλλά και λόγω των πιέσεων που υπάρχουν πλέον ανά την ΕΕ (άνοδος ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο κατά 1,2% στην ΕΕ και κατά 1,3% στην Ευρωζώνη), με τη Γερμανία σε οριακή ύφεση, και με κράτη όπως η Γαλλία να έχουν χαμηλή άνοδο του ΑΕΠ. Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα παραμένει σχεδόν διπλάσιος από ότι στην ΕΕ, αλλά υπάρχουν και χώρες όπως η Ισπανία, η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία με καλύτερες επιδόσεις από τις ελληνικές με βάση τα προσωρινά αυτά στοιχεία της Eurostat (αύριο αναμένονται οι νεότερες ανακοινώσεις και από το κοινοτικό όργανο).

Στην Ελλάδα, η άνοδος του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2023 στηρίχθηκε στις επενδύσεις που αυξήθηκαν κατά 8,2%, αλλά και στις εξαγωγές, στον τουρισμό και στην κατανάλωση, κυρίως την ιδιωτική.

Συνολικά για φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας αναμένεται να είναι της τάξης του 2,3% και του 3% την προσεχή διετία 2024-2025 για να επιβραδυνθεί σε άνοδο 2,1% το 2026. Το ΑΕΠ έχει αναθεωρηθεί ήδη δύο φορές προς τα «πάνω» το τελευταίο διάστημα, με τον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο από τη Βουλή να βασίζεται σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,8% φέτος.

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο 2023 παρουσίασε μείωση κατά 0,1%, σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2022.

Μεγάλη τόνωση από επενδύσεις, εξαγωγές, κατανάλωση

Αναλυτικά, οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2022. Κατά 2,9% αυξήθηκε η ιδιωτική κατανάλωση και κατά 1,4% η κρατική.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2022.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 8,9% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,2%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,7%.

Τα τριμηνιαία στοιχεία

Στην μείωση του ΑΕΠ σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2022 σημείο κλειδί ήταν η πίεση στις επενδύσεις αλλά και στην κατανάλωση που αντισταθμίστηκε από μία πτώση στις εισαγωγές (η οποία ωφελεί το ΑΕΠ). Αναλυτικά, οι 3μηνιαίες μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2022.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,0% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2022.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,7% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,5%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,1% σε σχέση με το 4 ο τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5,0%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,5%.

Οι αναθεωρήσεις

Αναλυτικά για τις αναθεωρήσεις, η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει πως «τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επαναϋπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά» και έτσι, «η επίδραση της διαδικασίας της εποχικής διόρθωσης, ιδίως σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων των υποκείμενων μεγεθών, αντανακλάται στην αισθητή αναθεώρηση ιδίως των πλέον προσφάτων τριμήνων της σειράς». Οι χρήστες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους, επισημαίνει «ότι τα στοιχεία της παρούσας ανακοίνωσης για το 1ο τρίμηνο 2023 αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 2 ο τρίμηνο 2023 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν, σε εκείνον το χρόνο, καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για τις κρατικές επιδοτήσεις για την ενέργεια, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.)».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πολυετής Προϋπολογισμός: Ανάπτυξη 2,3% φέτος, 3% την προσεχή διετία – Το πόρισμα του Δημοσιονομικού Συμβουλίου

ΕΕΤ: Μειώνεται η διαφορά επιτοκίων μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης

ΟΟΣΑ: Στο 2,2% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023 - Το «κλειδί» για την επενδυτική βαθμίδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider