Aμοιβαία κεφάλαια: η σημασία της χρονικής διασποράς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aμοιβαία κεφάλαια: η σημασία της χρονικής διασποράς
Μια επενδυτική στρατηγική που περιλαμβάνει την τακτική επένδυση μικρότερων ποσών χρημάτων σταδιακά, αντί να επενδύεις ένα μεγάλο εφάπαξ ποσό από την αρχή

Μια επενδυτική στρατηγική που περιλαμβάνει την τακτική επένδυση μικρότερων ποσών χρημάτων σταδιακά, αντί να επενδύεις ένα μεγάλο εφάπαξ ποσό από την αρχή

Η επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ καλό τρόπο για να διαφοροποιήσεις το χαρτοφυλάκιό σου και να διεκδικήσεις δυνητικά υψηλότερες αποδόσεις. Ωστόσο, όπως σε όλες τις επενδύσεις, έτσι και στα αμοιβαία κεφάλαια υπάρχουν ορισμένες πτυχές που απαιτούν προσοχή, για να μπορέσουν να σου αποδώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο και να μειώσουν το ενδεχόμενο ρίσκο. Έτσι, θεωρείται κοινώς αποδεκτό ότι η επιτυχία μιας επένδυσης σε αμοιβαία κεφάλαια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη χρονική διασπορά της.

Τι είναι η χρονική διασπορά;

Η χρονική διασπορά είναι μια επενδυτική στρατηγική που αφορά την επένδυση μικρότερων χρηματικών ποσών σταδιακά, αντί για ένα μεγάλο ποσό που θα επενδυθεί εξ αρχής. Μπορείς να επωφεληθείς από αυτήν την προσέγγιση, ορίζοντας μικρότερα ποσά που θα τοποθετήσεις σταδιακά σε μία επένδυση, όποτε το επιθυμείς.

Το πλεονέκτημα της χρονικής διασποράς είναι η ευελιξία που σου δίνει να καθορίζεις το επενδυτικό σου πλάνο ανάλογα με τον δικό σου οικονομικό προγραμματισμό. Η αξία των επενδύσεών σου θα μπορούσε να κυμαίνεται σημαντικά με βάση τις συνθήκες της αγοράς και το διαθέσιμο ποσό που έχεις κατά περιόδους. Επενδύοντας μικρότερα ποσά με την πάροδο του χρόνου, εξομαλύνεται ο αντίκτυπος των διακυμάνσεων της αγοράς, καθώς δεν επενδύεις όλα τα χρήματά σου ταυτόχρονα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της χρονικής διασποράς είναι ότι βοηθά στη μείωση του άγχους που σχετίζεται με την επένδυση. Επενδύοντας σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, μειώνεις το άγχος σου για το αν επενδύεις την κατάλληλη στιγμή. Δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχείς για τη λήψη μιας ενιαίας επενδυτικής απόφασης που θα μπορούσε να επηρεαστεί από τις συνθήκες της αγοράς, καθώς επενδύεις με την πάροδο του χρόνου.

Επιλέγοντας ένα επενδυτικό πρόγραμμα περιοδικής επένδυσης έχεις ευελιξία στο ποσό και τη συχνότητα των πληρωμών, κάτι που το καθιστά μία ελκυστική επενδυτική επιλογή ακόμη και αν δεν έχεις ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να επενδύσεις εκ των προτέρων ή προτιμάς μία πιο σταδιακή προσέγγιση για τη δημιουργία του χαρτοφυλακίου σου.

Είναι επιπλέον σημαντικό να έχεις έναν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα όταν επενδύεις σε αμοιβαία κεφάλαια. Όσο περισσότερο κρατάς τις επενδύσεις σου, τόσο περισσότερο χρόνο έχεις για να επωφεληθείς από αυτές. Το κλειδί είναι να επενδύεις σε αμοιβαία κεφάλαια που έχουν σχεδιαστεί για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Οι επιλογές σου στον τομέα των επενδύσεων

Εάν είσαι νέος στον κόσμο των επενδύσεων, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές που σου επιτρέπουν να επενδύσεις ακόμη και χωρίς να δεσμεύσεις από την αρχή μεγάλο κεφάλαιο. Έτσι, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα Masterplan μπορείς να δημιουργήσεις το χαρτοφυλάκιό σου με περιοδική επένδυση σε ένα ή περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια GF και (LF) που διαχειρίζεται η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ. Είναι πολύ απλό το να ξεκινήσεις μία τέτοια επένδυση. Κλείνοντας ραντεβού σε ένα κατάστημα, υποβάλλεις αίτηση για κάθε αμοιβαίο κεφαλαίο που επιλέγεις για επένδυση και με πάγια εντολή στον λογαριασμό σου ορίζεις το ποσό της επένδυσης και κάθε πότε θέλεις να καταβάλλεται. Απλά επιλέγεις το ποσό που επιθυμείς να χρεώνεται ο λογαριασμός σου και να επενδύεται μέσα από το Επενδυτικό Πρόγραμμα Masterplan, την περιοδικότητα της πάγιας εντολής (κάθε μήνα, κάθε δύο μήνες ή κάθε τρεις μήνες), την τακτική ημερομηνία επένδυσης μέσω της πάγιας εντολής, την ημερομηνία έναρξης της πάγιας εντολής και την ημερομηνία λήξης της. Έτσι, επιτυγχάνεις συνεχή τροφοδότηση της επένδυσής σου με στόχο τη συγκέντρωση αξιόλογου κεφαλαίου μακροπρόθεσμα, γλιτώνοντας το άγχος του να επιλέγεις εσύ κάθε φορά την κατάλληλη στιγμή τοποθέτησης και αφιερώνοντας ελάχιστο χρόνο. Το Masterplan παρέχει μεγάλη ευελιξία ως προς το ποσό που επενδύεται σε τακτή βάση και τη συχνότητα καταβολής του, χτίζοντας ένα χαρτοφυλάκιο σε διαφορετικές τιμές κτήσης των μεριδίων του αμοιβαίου κεφαλαίου που έχεις επιλέξει και εξομαλύνοντας έτσι τις διακυμάνσεις των αγορών. Μπορείς να συμμετέχεις επενδύοντας ακόμη και από 60€ τον μήνα.

Είναι κατανοητό, ότι αγοράζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περιορίζεται ο κίνδυνος της επένδυσης σε κάποιο υψηλό της αγοράς και συνεπώς μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος των απωλειών σε μελλοντική διόρθωση. Στοχεύεται έτσι, μακροχρόνια, η συγκέντρωση αξιόλογου κεφαλαίου χωρίς ο επενδυτής να έχει ουσιαστικά στερηθεί κάποια χρήματα σε καθημερινή βάση.

Η χρονική διασπορά είναι σημαντική για τις επενδύσεις σου

Η χρονική διασπορά είναι μια χρήσιμη στρατηγική για επενδυτές που θέλουν να μειώσουν τον αντίκτυπο των διακυμάνσεων της αγοράς, να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανές απώλειες και να μειώσουν το άγχος τους. Με ένα επενδυτικό πρόγραμμα περιοδικής επένδυσης σε αμοιβαία κεφάλαια, όπως το Masterplan της Eurobank, μπορείς να δημιουργήσεις το επενδυτικό σου χαρτοφυλάκιο σταδιακά, χωρίς να χρειάζεται να επενδύσεις ολόκληρο το κεφάλαιό σου ταυτόχρονα. Επενδύοντας μικρότερα χρηματικά ποσά με την πάροδο του χρόνου, μπορείς να επιτύχεις χρονική διασπορά στις επενδύσεις σου και να δημιουργήσεις το χαρτοφυλάκιό σου σταδιακά και με λιγότερο ρίσκο.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider