ΗΠΑ: Πάνω από τις προσδοκίες ο PCE τον Απρίλιο - «Κλειδώνει» νέα αύξηση των επιτοκίων από την Fed;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Πάνω από τις προσδοκίες ο PCE τον Απρίλιο - «Κλειδώνει» νέα αύξηση των επιτοκίων από την Fed;
Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα στοιχεία για την «αγαπημένη» μέτρηση της Fed για την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Άνοδο εμφάνισε στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο o δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), που θεωρείται ως η «αγαπημένη» μέτρηση της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) για την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σε ετήσιο επίπεδο, ο γενικός PCE διαμορφώθηκε στο 4,4% από 4,2% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,3%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο γενικός PCE διαμορφώθηκε στο 0,4% έναντι 0,1% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,3%.

Σε ετήσιο επίπεδο ο δομικός PCE -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- διαμορφώθηκε στο 4,7% έναντι 4,6% τον Μάρτιο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,6%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο PCE διαμορφώθηκε στο 0,4% έναντι 0,3% τον Μάρτιο και αντί για 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Υπενθυμίζεται πως για τον Απρίλιο ο γενικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 4,9% και ο δομικός πληθωρισμός στο 5,5%.

«Κλειδώνει» νέα αύξηση των επιτοκίων;

Αμφότεροι βρίσκονται πολύ πιο πάνω από το όριο του 2% που θέλει η Fed να φτάσει ο πληθωρισμός ώστε να υπάρχει σταθερότητα τιμών στην αμερικανική οικονομία.

Σημειώνεται πως οι επενδυτές δίνουν 57,4% πιθανότητες για μια αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 0,25% στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) τον Ιούνιο, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group. Οι πιθανότητες για διατήρηση των επιτοκίων στο σημερινό εύρος (5% με 5,25%) φτάνουν το 42,6%

Πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον PCE οι επενδυτές έδιναν 46,9% πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% τον Ιούνιο και 53,1% για διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider