ΗΠΑ: Αποδίδει η πολιτική της Fed για την κάμψη του πληθωρισμού - Στο 4,9% για τον Απρίλιο

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Αποδίδει η πολιτική της Fed για την κάμψη του πληθωρισμού - Στο 4,9% για τον Απρίλιο
Παραμένει ακόμα σημαντικά πιο πάνω από τα επίπεδα που θέλει η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας.

Τελευταία ενημέρωση: 15:53

Οριακή αποκλιμάκωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο, δείχνοντας πως οι προσπάθειες για «επιβράδυνση» στην άνοδο των τιμών από την ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) αποδίδουν. Ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει ακόμα σημαντικά πιο πάνω από τα επίπεδα που θέλει η Fed, εγείροντας ερωτήματα για τη συνέχιση της νομισματικής της πολιτικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4,9% έναντι 5% τον Μάρτιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 5%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4% έναντι 0,1% τον Μάρτιο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του ετήσιου γενικού πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία εδώ και 2 χρόνια. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο του 2022 είχε φτάσει στο απόγειο του, ανερχόμενος κοντά στο 9%, σε υψηλό πολλών δεκαετιών.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,5% από 5,6% τον Μάρτιο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4%,αμετάβλητος σε σχέση με τον Απρίλιο και όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Ανά κλάδους της οικονομίας, η μεγαλύτερη αύξηση τιμών σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022 καταγράφηκε στις μεταφορές (+11%).

Αντίθετα, πτώση 20,% κατέγραψαν τα καύσιμα πετρελαίου.

Εξάλλου, οι μέσες εβδομαδιαίας απολαβές τον Αμερικανών εργαζομένων σε ετήσιο επίπεδο για τον Απρίλιο υποχώρησαν κατά 1,1%.

Οι μέσες ωριαίες απολαβές για τον ίδιο μήνα και σε ετήσιο επίπεδο διολίσθησαν 0,5%

Τα μηνύματα στην Fed

Τα στοιχεία έρχονται καθώς ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είχε «δείξει» την περασμένη εβδομάδα πως η τράπεζα θα κρίνει το εάν θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων με βάση τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται πως από τον Μάρτιο του 2022 η Fed προχωρά σε συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων της, με στόχο να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. Μετά από την αύξηση των 25 μονάδων βάσης, το εύρος των επιτοκίων της τράπεζας διαμορφώνεται στο 5% με 5,25%.

Οι αναλυτές δίνουν 85% πιθανότητες ώστε τα επιτόκια της Fed να μείνουν στο τωρινό εύρος του κατά τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC) τον Ιούνιο, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

Πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό οι εν λόγω πιθανότητες ήταν στο 74,2%, με 25,8% πιθανότητες για αύξηση 25 μονάδων βάσης τον ερχόμενο μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider