Λέιν (ΕΚΤ): Αισιοδοξία για υποχώρηση του δομικού πληθωρισμού - Το 2025 η επαναφορά των μισθών στα προ πανδημίας επίπεδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λέιν (ΕΚΤ): Αισιοδοξία για υποχώρηση του δομικού πληθωρισμού - Το 2025 η επαναφορά των μισθών στα προ πανδημίας επίπεδα
«Η μεταστροφή στις ενεργειακές τιμές θα μεταφερθεί σε χαμηλότερο δομικό πληθωρισμό. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα και το εύρος αυτού είναι αβέβαιο» τόνισε το στέλεχος της ΕΚΤ. 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, θέλησε να στείλει την Παρασκευή μήνυμα αισιοδοξίας για την υποχώρηση του δομικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο, ο Λέον είπε πως η πτώση στις ενεργειακές τιμές θα οδηγήσει σε πτώση τον δομικό πληθωρισμό, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων στην Ευρωζώνη.

Υπενθυμίζεται πως από το καλοκαίρι του 2022 η ΕΚΤ προχωρά σε συνεχιζόμενες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων με στόχο την επαναφορά του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 2%. Τον Απρίλιο, ο γενικός πληθωρισμός κινήθηκε στο 7% ενώ ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,3%.

Ο Λέιν υποστήριξε πως «όταν οι ενεργειακές τιμές υποχωρούν, ακολουθεί και ο δομικός πληθωρισμός καθώς υπάρχουν μικρότερες πιέσεις στο ενεργειακό κόστος, μικρότερες πιέσεις στο κόστος διαβίωσης και επομένως αύξηση των ονομαστικών μισθών. Επομένως, πιστεύουμε πως αυτή η εκπληκτική μεταστροφή στις ενεργειακές τιμές θα μεταφερθεί σε χαμηλότερο δομικό πληθωρισμό. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα και το εύρος αυτού είναι αβέβαιο» τόνισε το στέλεχος της ΕΚΤ.

Για τις αυξήσεις μισθών

Παράλληλα, ο Λέιν αντέκρουσε τις ανησυχίες για το ότι η αύξηση του ονομαστικού μισθού κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα και πως αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει τον πληθωρισμό.

«Κατά μέσο όρο, οι μισθοί αυξάνονται με ιδιαίτερα ήπιο τρόπο. Πολλοί εργαζόμενοι είναι ακόμα "κλειδωμένοι" στις παλιές συμβάσεις τους».

Ακόμα, ο Λέιν ανέφερε ότι η αύξηση στο ονομαστικό μισθό θα φτάσει το απόγειο της εντός του 2023. Επιπλέον, δήλωσε πως οι πραγματικοί μισθοί θα φτάσουν στα επίπεδα που ήταν το 2019 -προ της πανδημίας του κορονοϊού- το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ένεση» 1,8 δισ. δολαρίων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης μέσα στο 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider