ΕΚΤ: Νέο σήμα από Λαγκάρντ για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων - «Έχουμε έδαφος να καλύψουμε»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Νέο σήμα από Λαγκάρντ για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων - «Έχουμε έδαφος να καλύψουμε»
Πηγή: Associated Press
Το μήνυμα ότι η «μάχη» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει, απέστειλε εκ νέου η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, παραπέμποντας σε νέες αυξήσεις επιτοκίων. 

Το μήνυμα ότι η «μάχη» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει, απέστειλε εκ νέου η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, παραπέμποντας σε νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei, αν και ο πληθωρισμός βρίσκεται πλέον κάτω από το διψήφιο peak του, διαφαίνονται «σημαντικοί ανοδικοί κίνδυνοι» για τις προοπτικές του. Παράλληλα, η Λαγκάρντ τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική όσον αφορά στις πιέσεις που σχετίζονται με τους μισθούς.

«Έχουμε κινηθεί πολύ αποφασιστικά για να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό» επεσήμανε, προσθέτοντας εντούτοις ότι «έχουμε ακόμα έδαφος που πρέπει να καλύψουμε».

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ σπεύδουν, τελευταία, να εκπέμψουν «σήματα» για νέες αυξήσεις των επιτοκίων, προτού έλθει η στιγμή για παύση.

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ απέστειλε σήμερα σχετικό «σήμα» για περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ευρώπη: «Θα αυξήσουμε τα επιτόκια με πλήρη αποφασιστικότητα έως ότου υπάρξουν ενδείξεις ότι και ο δομικός πληθωρισμός μειώνεται σε σταθερή βάση» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Χοακίμ Νάγκελ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και επικεφαλής της Bundesbank, σημείωσε μεν ότι «δεν έχουμε τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων», προσθέτοντας δε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πλησιάζει ενδεχομένως στο τελικό στάδιο του κύκλου σύσφιξης.

«Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με τις αυξήσεις των επιτοκίων» σημείωσε συγκεκριμένα. «Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει. Πρέπει να επιμείνουμε» υπογράμμισε.

Παράλληλα, και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι η ΕΚΤ βρίσκεται κοντά στο τέλος του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει παύση φέτος.

«Όπως εξελίσσονται σήμερα τα πράγματα και, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, μπορούμε να πούμε ότι μέσα στο 2023 θα τελειώσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων. Τώρα, εάν θα επιστρέψουμε ποτέ σε μηδενικά επιτόκια. Αυτό δεν το γνωρίζουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην Ημερησία.

Σημειωτέον ότι η πλειοψηφία των οικονομολόγων «βλέπει» ακόμα δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, μετά την τελευταία αύξηση των 25 μονάδων βάσης. Άλλωστε, και μετά την τελευταία της συνεδρίαση η ΕΚΤ εξέπεμψε σήμα για συνέχιση της πολιτικής σύσφιξης, τη στιγμή μάλιστα που η Federal Reserve στις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει προσδοκίες ότι το τέλος των αυξήσεων βρίσκεται κοντά.

«Έχουμε μία εντολή, η οποία μας αναθέτει έναν στόχο, όχι δύο όπως στην Federal Reserve. Στόχος μας είναι η σταθερότητα των τιμών» σημείωσε η Λαγκάρντ, κάνοντας μνεία στον στόχο μείωσης του πληθωρισμού.

Αυτό, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει αρκετά υψηλότερα του στόχου του 2%, ενώ ο υποκείμενος πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε, τον Απρίλιο, στην πρώτη του πτώση τους τελευταίους δέκα μήνες. Εντούτοις, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με αξιωματούχους της ΕΚΤ να τονίζουν ότι θέλουν να δουν ξεκάθαρη ανατροπή στον δομικό δείκτη, προκειμένου να ανάψουν το «πράσινο φως» για μία παύση.

Ο Μάρτινς Καζάκς, μιλώντας στο Bloomberg αυτήν την εβδομάδα, επεσήμανε ότι οι επενδυτές κάνουν λάθος να στοιχηματίζουν σε μειώσεις των επιτοκίων φέτος.

Εν τω μεταξύ, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι στις προβλέψεις της ΕΚΤ δεν περιλαμβάνεται πιθανή ύφεση στην Ευρωζώνη το 2023.

«Δεν προβλέπουμε ύφεση για το 2023 και είμαστε σε καλύτερη θέση από ό,τι φοβόμασταν πριν από έξι μήνες» τόνισε, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχει πολλή αβεβαιότητα εκεί έξω, συμπεριλαμβανομένου του τι μέλλει γενέσθαι με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και κάποιων αναδυόμενων ενδείξεων αδυναμίας στη ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα.

Φωτογραφία @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Έκλεισε η ψαλίδα επιτοκίων με την Ευρωζώνη σε δάνεια και καταθέσεις - Τι συμβαίνει με τις προθεσμιακές

Fitch: Τα κρίσιμα μέτωπα που θα κρίνουν την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα

Morgan Stanley: «Ταύρος» για οικονομία και Χρηματιστήριο - Ξεχωρίζει Πειραιώς, Eurobank

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider