Προειδοποιεί ο Καζάκς: Οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ ίσως να μην σταματήσουν τον Ιούλιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προειδοποιεί ο Καζάκς: Οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ ίσως να μην σταματήσουν τον Ιούλιο
Ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι τα στοιχήματα των αγορών στη μείωση επιτοκίων το επόμενο έτος είναι «ιδιαίτερα  πρόωρα».

Οι επενδυτές δεν θα πρέπει να υπολογίζουν ότι το ιστορικό σερί αυξήσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα τελειώσει τον Ιούλιο, όπως πιστεύει η πλειοψηφία των οικονομολόγων, σύμφωνα με τον Μάρτιν Καζάκς.

«Δεν νομίζω ότι είναι ακόμη τόσο ξεκάθαρο», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg και πρόσθεσε πως: «έχουμε ακόμη αρκετό έδαφος να καλύψουμε και θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων για να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό».

Παράλληλα, ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι τα στοιχήματα των αγορών στη μείωση επιτοκίων το επόμενο έτος είναι «ιδιαίτερα πρόωρα».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η ρητορική του Μ. Καζάκς είναι η πλέον επιθετική από όταν η ΕΚΤ κατέβασε ρυθμό στις αυξήσεις της την περασμένη εβδομάδα (με επιπλέον 25 μονάδες βάσης, δηλαδή αύξηση κατά 0,25%) ξεκαθαρίζοντας ότι η ευρωτράπεζα δεν ακολουθεί την Fed.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg «βλέπουν» δύο ακόμη αυξήσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας, με αποτέλεσμα το επιτόκιο καταθέσεων να φθάσει στο ανώτατο όριο του 3,75% τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον Καζάκς, η στρατηγική που απαιτείται για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% από 7% τον περασμένο μήνα έχει δύο σκέλη: το πρώτο είναι η αύξηση των επιτοκίων και «φυσικά δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται το τελικό επίπεδο», ενώ «το άλλο είναι η διατήρηση αυτών των επιτοκίων σε υψηλά και επαρκώς περιοριστικά επίπεδα», κάτι που αποκλείει οποιαδήποτε επικείμενη μείωση του κόστους δανεισμού μόλις επιτευχθεί το λεγόμενο επιτόκιο-στόχος.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ δεν αναμένει ύφεση στην ευρωζώνη φέτος, κάτι που θα μπορούσε να απαιτήσει χαλάρωση της πολιτικής ενώ κατά τον Καζάκς, ο κίνδυνος υπερβολικής σύσφιξης εξακολουθεί να είναι μικρότερος από τον κίνδυνο να κάνουμε πολύ λίγα.

«Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για την κοινωνία από μια σχετικά σύντομη και ήπια ύφεση», σημείωσε. «Αν δεν καταφέρουμε να περιορίσουμε τον πληθωρισμό θα έχουμε αποτύχει, διότι η πολιτική που θα αναληφθεί σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να είναι πολύ πιο αυστηρή» συμπλήρωσε.

Για τον Μ. Καζάκς, η ΕΚΤ θα μπορούσε να παραμείνει στην πορεία της ακόμα και η Fed στις ΗΠΑ αλλάξει κατεύθυνση. «Οι κινητήριοι μοχλοί του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη ήταν κάπως διαφορετικοί και αυτό μπορεί να απαιτήσει διαφορετικές επιλογές σε μία δεδομένη χρονική στιγμή. Επομένως, δεν θα το απέκλεια, αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι μία εικασία», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Kaspersky: Οι νέες τάσεις στις Προηγμένες Επίμονες Απειλές (APT) - Τι να προσέξετε

Κοντά στην εξαγορά της γαλλικής Courir η JD Sports - Στα 520 εκατ. ευρώ το deal

JP Morgan: Τα χειρότερα δεν πέρασαν - Η αλήθεια για τα επιτόκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider