Πιστωτική κρίση και ύφεση της αμερικανικής οικονομίας προβλέπει ο Ρουμπινί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιστωτική κρίση και ύφεση της αμερικανικής οικονομίας προβλέπει ο Ρουμπινί
Είχε προβλέψει με επιτυχία το χρηματοπιστωτικό κραχ του 2007. Νέο «χτύπημα» από τον βραβευμένο με Νόμπελ οικονομολόγο.

Ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί εκτιμά ότι η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ δεν έχει τελειώσει και ο πληθωρισμός είναι πιθανό να συνεχιστεί στις ανεπτυγμένες αγορές.

Μιλώντας στο CNBC ο Dr Doom εξέφρασε ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τον αποπληθωρισμό ενώ υποστήριξε πως οι αμερικανικές τράπεζες δεν έχουν αφήσει ακόμη τα δύσκολα πίσω τους, αλλά ακριβώς το αντίθετο. «Τα χειρότερα βρίσκονται ακόμη μπροστά μας» υπογράμμισε.

«Βλέπω περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε δύσκολη θέση. Τα πρόσφατα προβλήματα των αμερικανικών τραπεζών προέρχονται από κινδύνους διάρκειας. Θα μεταβούμε από τον κίνδυνο που υπάρχει στην αγοράς στον πιστωτικό κίνδυνο στις ΗΠΑ και καθώς η πιστωτική κρίση αυξάνεται, θα υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, μόλις υπάρξει ύφεση, θα προκύψουν περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) και περισσότερες χρεοκοπίες» επεσήμανε.

Σημείωσε επίσης ότι η «σφιχτή» αγορά εργασίας υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός είναι «ακόμα πολύ υψηλός στις ΗΠΑ», ενώ πιστεύει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια για να επιτύχει τον στόχο για πληθωρισμό στο 2%. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι εάν η Fed αυξήσει τα επιτόκια, «μπορεί να υπάρξει ύφεση και χρηματοπιστωτική αστάθεια στις ΗΠΑ» ενώ επίσης εξήγησε ότι υπάρχει αντίφαση μεταξύ της επίτευξης σταθερότητας των τιμών, της διατήρησης της ανάπτυξης και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Πρόσθεσε ότι οι συνέπειες της επιστροφής στον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό θα επιφέρουν «οικονομική και μεταβλητότητα στην αμερικανική οικονομία» και ότι «θα έχουμε μια επανάληψη της δεκαετίας του 1970 όταν ο πληθωρισμός βγήκε εκτός ελέγχου».

Κατά την πρόσφατη παραλίγο κατάρρευση της Credit Suisse, ο Ρουμπινί είχε μιλήσει για την «ώρα Lehman» για την Ευρώπη και το τραπεζικό της σύστημα, αν και τα χειρότερα ευτυχώς αποφεύχθηκαν με τον αναγκαστικό γάμο της με την UBS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απώλειες στην Wall Street - «Σύννεφα» ύφεσης μετά τον πληθωρισμό και τα πρακτικά της Fed

Πρακτικά Fed: Εξετάστηκε παύση στις αυξήσεις επιτοκίων τον Μάρτιο - Φόβοι για ύφεση λόγω τραπεζικής κρίσης

Μπάρκιν (Fed): Χρειάζεται να δούμε μεγαλύτερη υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider