Καζακστάν: Η μεγαλύτερη παραγωγός ουρανίου «τρέχει» να καλύψει τη ζήτηση που εγκαταλείπει τη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καζακστάν: Η μεγαλύτερη παραγωγός ουρανίου «τρέχει» να καλύψει τη ζήτηση που εγκαταλείπει τη Ρωσία
«Ετοιμάζουμε τα αποθέματά μας για παραγωγή, επομένως θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στα αιτήματα της αγοράς», δήλωσε ο Μουκάνοφ σε συνέντευξή του, σύμφωνα με το Bloomberg.

Για συσσώρευση αποθεμάτων ουρανίου για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση προετοιμάζεται η κρατική εταιρεία εξόρυξης του Καζακστάν καθώς εισρέουν πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας της Ανατολικής Ευρώπης που θέλουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία.

Μια σειρά από πυρηνικά εργοστάσια στην Ανατολική Ευρώπη, τα οποία προμηθεύονταν προηγουμένως εμπλουτισμένο ουράνιο από τη Ρωσία, αναζητούν συμβόλαια από το 2025, δήλωσε ο CEO της Kazatomprom, Γερζάν Μουκάνοφ. Οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες αναδιαμορφώνουν τις ροές του πυρηνικού καυσίμου, ωθώντας ορισμένους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας να δημιουργούν αποθέματα, είπε.

«Ετοιμάζουμε τα αποθέματά μας για παραγωγή, επομένως θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στα αιτήματα της αγοράς», δήλωσε ο Μουκάνοφ σε συνέντευξή του, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των χωρών που επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το εμπλουτισμένο ουράνιο από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή πυρηνικών καυσίμων στον κόσμο. Μέχρι στιγμής, αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει την αύξηση των εξαγωγών πυρηνικών της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενισχύοντας τα έσοδα του Κρεμλίνου και εδραιώνοντας την επιρροή του σε μια νέα γενιά παγκόσμιων αγοραστών.

Η ζήτηση για ουράνιο αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου ένα τρίτο έως το 2030, δήλωσε πέρυσι η Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, επικαλούμενη μια πρόβλεψη αύξησης της χωρητικότητας του αντιδραστήρα κατά 16%. Το Καζακστάν, το οποίο παράγει περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου ουρανίου, σχεδιάζει να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή στους περίπου 22.000 τόνους φέτος.

«Προβλέπουμε αύξηση της ζήτησης ουρανίου, αλλά δεν μας ενδιαφέρει η εκρηκτική άνοδος των τιμών», είπε ο Μουκάνοφ.

Η εξόρυξη ουρανίου βρίσκεται στην αρχή του κύκλου του πυρηνικού καυσίμου. Το μέταλλο υπόκειται σε επεξεργασία, μετατρέπεται σε αέριο και στη συνέχεια εμπλουτίζεται για να διαχωριστεί το ισότοπο ουρανίου-235, κάτι που διατηρεί την αλυσιδωτή αντίδραση που είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας.

Η Kazatomprom σχεδιάζει να ανοίξει μια τρίτη διαδρομή εξαγωγών φέτος, στέλνοντας ουράνιο μέσω ενός από τα λιμάνια της Κίνας, δήλωσε ο CEO. Η εταιρεία στέλνει επί του παρόντος το ατομικό καύσιμο μέσω της Ρωσίας και μέσω της Κασπίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα, η οποία αναζητά ουράνιο για να προμηθεύσει νέους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και να αυξήσει τα δικά της αποθέματα, είπε ο Μουκάνοφ. Στόχος της είναι να έχει «αδιάλειπτες μακροπρόθεσμες προμήθειες», είπε.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ράλι για το Bitcoin: Σε υψηλό 10 μηνών - «Πάτησε» τα 30.000 δολάρια

Τζον Πίρσον (CEO της DHL): Οι εταιρείες πρέπει να μπορούν να ζήσουν με το χάος - Πολύ σημαντική η Ελλάδα για το ευρωπαϊκό μας δίκτυο

Mytilineos: Αυξάνεται στα €40 η ανώτατη τιμή για ίδιες μετοχές, εγκρίθηκε η διάσπαση κλάδων υποδομών και παραχωρήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider