Η «καμπύλη του Πάουελ» φέρνει ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «καμπύλη του Πάουελ» φέρνει ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ
Το spread στις αποδόσεις των 18μηνων εντόκων γραμματίων και των 3μηνων εντόκων γραμματίων των ΗΠΑ, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, προτού ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση της Lehman Brothers...

Συνεχίζονται οι αναφορές στις ΗΠΑ για το πως οι κινήσεις στην αγορά των ομολόγων της χώρας δείχνουν σημάδια για ενδεχόμενη ύφεση την ώρα που η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) αντιμετωπίζει πιέσεις για αλλαγή στις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων στις οποίες προχωρά ώστε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Έρευνα της Fed υποστηρίζει πως το spread στις αποδόσεις των 18μηνων εντόκων γραμματίων και των 3μηνων εντόκων γραμματίων των ΗΠΑ είναι το πιο «ασφαλές» σημάδι στην αγορά των ομολόγων για μια επερχόμενη συρρίκνωση της οικονομίας.

Η «καμπύλη Πάουελ» (από τον όνομα του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ) βρίσκεται υπό του μηδενός από τον Νοέμβριο του 2022. Την Πέμπτη το εν λόγω spread υποχώρησε περαιτέρω, φτάνοντας τις -170 μονάδες, σύμφωνα με το Reuters. Στοιχεία της Refinitiv έδειξαν πως η διαφορά των δύο τίτλων είναι ανεστραμμένη στο μεγαλύτερο επίπεδο από το 2007, προτού ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση της Lehman Brothers...

Ο ίδιος ο Πάουελ είχε δηλώσει το 2022 πως το εν λόγω spread είναι το καλύτερο σημάδι για μια ενδεχόμενη ύφεση.

Η προσοχή στην FOMC

Υπενθυμίζεται πως τα μάκρο που έχουν ανακοινωθεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα από τις ΗΠΑ δείχνουν πως η οικονομία της χώρας έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, όπως θέλει η Fed με τις αυξήσεις των επιτοκίων της για να αποκλιμακώσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η τράπεζα προχωρά από τον Μάρτιο του 2022 σε συνεχείς αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων, ώστε να ρίξει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2022, έναντι του 6% που διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023.

Στη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) τον Μάρτιο, αποφασίστηκε η αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, φέρνοντας το εύρος των επιτοκίων της τράπεζας στο 4,75% με 5%. Πολλά στελέχη της Fed έχουν τονίσει πως το εύρος των επιτοκίων πρέπει να κινηθεί σε ακόμα υψηλότερα επιτόκια, ώστε να είναι σίγουρη η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία.

Ενόψει της επόμενης απόφασης της FOMC τον Μάιο, οι αναλυτές στο FedWatch του CME Group δίνουν 53,1% πιθανότητες για μια αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% (όμοια με αυτή του Μαρτίου) και 46,9% πιθανότητες για το ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της, χωρίς νέα αύξηση. Μερίδα των επενδυτών εκτιμά πως η Fed μπορεί να προχωρήσει ακόμα και σε μείωση των επιτοκίων της εντός του 2023, σε περίπτωση που δει ότι η σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προειδοποίηση ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία - «Κάτι πρόκειται να εκραγεί»

Tesla: Μειώνει εκ νέου τις τιμές πώλησης οχημάτων στις ΗΠΑ για να «ξυπνήσει» τη ζήτηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider