Ευάλωτοι Δανειολήπτες: Όλα τα νέα κριτήρια ανά αριθμό τέκνων - Αυξάνονται και τα όρια για καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευάλωτοι Δανειολήπτες: Όλα τα νέα κριτήρια ανά αριθμό τέκνων - Αυξάνονται και τα όρια για καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα
Την Τετάρτη η τροπολογία στη Βουλή. «Οικονομικά Ασθενείς» ο νέος όρος. Στις 70.000 η νέα περίμετρος, εκτίμηση για 45.000 δικαιούχους. Προς το παρόν 1.658 οι επιλέξιμες αιτήσεις με τα σημερινά κριτήρια. Τι αποφάσισε ο ΥΠΟΙΚ με τις Τράπεζες.   

Όχι μόνο το περιουσιακό κριτήριο για την ακίνητη περιουσία, αλλά και το περιουσιακό τεκμήριο για καταθέσεις, μετοχές και ομόλογα, διευρύνεται, μαζί με τα εισοδηματικά κριτήρια κατά 30%, για τους νέους δικαιούχους της επιδότησης επιτοκίου από τις τράπεζες. Οι νέες διατάξεις έχουν πάρει τον δρόμο για ψήφιση στη Βουλή με τροπολογία σε νομοσχέδιο, αύριο Τετάρτη 5 Απριλίου.

Η αύξηση των ορίων για την επιδότηση επιτοκίου που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την συνάντησή του με τις τράπεζες, διαμορφώνουν μία νέα κατηγορία ασθενών οικονομικά δανειοληπτών – και όχι αμιγώς ευάλωτων, όπως αυτοί που δικαιούνται το επίδομα στέγασης και για τους οποίους θα συνεχίσουν να ισχύουν τα παλαιά κριτήρια. Αυτοί οι οικονομικά ασθενείς δανειολήπτες θα δικαιούνται επιδότηση επιτοκίου από τις τράπεζες για το ήμισυ της αύξησης της μηνιαίας δόσης δανείων στεγαστικών ή μικρών επιχειρηματικών που έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία. Οι δανειολήπτες αυτοί είχαν εκτιμηθεί αρχικά από τις τράπεζες σε περίμετρο 30.000 δικαιούχων, οι οποίοι με τα νέα κριτήρια δυνητικά μπορεί να φτάσουν και τους 70.000. Πιο ρεαλιστική, ωστόσο, κρίνεται μία περίμετρος τελικών δικαιούχων γύρω στους 45.000.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, μέχρι την περασμένη Παρασκευή οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιδότηση επιτοκίου ανέρχονταν σε 26.500, ήταν ωστόσο μη ολοκληρωμένες. Οι επιλέξιμες αιτήσεις, που πρόκειται να λάβουν και την επιδότηση αρχής γενομένης από τον τρέχοντα μήνα, ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 1.658. Επιπλέον 1.636 έχουν κριθεί ως μη επιλέξιμες με βάση τα μέχρι σήμερα ισχύοντα κριτήρια επιλεξιμότητας. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πάνω από 10.000 αιτήσεις που είναι ακυρωμένες, καθώς εξαρχής δεν πληρούσαν τα κριτήρια, θα μπορούν τώρα με την διεύρυνση των ορίων, να υποβληθούν εκ νέου στην πλατφόρμα, να εγκριθούν και να τους δοθεί το πιστοποιητικό του οικονομικά ασθενή.

Σημειώνεται οι διαδικασίες «τρέχουν» από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ώστε η ηλεκτρονική πλατφόρμα να ενσωματώσει τα νέα κριτήρια και από την ερχόμενη εβδομάδα να μπορεί να χορηγεί το πιστοποιητικό του ευάλωτου – δικαιούχου επιδότησης επιτοκίου.

Η επιλεξιμότητα των δικαιούχων, σύμφωνα με τα διευρυμένα κριτήρια, προβλέπει ότι τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ τα περιουσιακά κριτήρια αυξάνονται έως τα 234.000 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Ειδικότερα, τα νέα εισοδηματικά κριτήρια διαμορφώνονται ως εξής:

Σύνθεση Νοικοκυριού Συνολικό Εισόδημα

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 9.100 από 7.000 ευρώ.

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη 13.650 από 10.500€.

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 18.200 από 14.000€.

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 22.750 από 17.500€.

Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω 27.300 από 21.000€.

Σε ό,τι αφορά στα νέα περιουσιακά κριτήρια, προβλέπονται:

α. Ακίνητη περιουσία: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. με τις διατάξεις του ν. 4223/2013 (Α` 287) και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 156.000 ευρώ από 120.000 ευρώ προηγουμένως για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 19.500 ευρώ από 15.000 ευρώ πριν για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 234.000 ευρώ από 180.000 ευρώ προηγουμένως.

β. Περιουσιακό τεκμήριο: Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο: Ετήσιος τόκος = όριο καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού * μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο /100. Ως έτος υπολογισμού του μέσου καταθετικού επιτοκίου ορίζεται εκείνο στο οποίο αντιστοιχεί η τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Ως νέα όρια καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού ορίζονται τα ακόλουθα:

Σύνθεση Νοικοκυριού Όρια καταθέσεων / μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ.

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 9.100 ευρώ από 7.000€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη 13.650 ευρώ από 10.500€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη 18.200 από 14.000€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη 22.750 ευρώ από 17.500€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω 27.300 από 21.000€

Σημειώνεται ότι παράλληλα με την διεύρυνση των ορίων, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε και τρίμηνη παράταση της περιόδου μέσα στην οποία μπορεί ένας δανειολήπτης να υποβάλει αίτηση επιδότησης επιτοκίου. Ειδικότερα, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα παρατείνεται έως τις 31.07.2023, έτσι ώστε να αιτηθούν και να επωφεληθούν από αυτό περισσότεροι δανειολήπτες.

Η επιδότηση, ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου, καλύπτεται αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης στην δόση την 30ή.06.2022, για διάστημα 12 μηνών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Διευρύνονται κατά 30% τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα ευάλωτων δανειοληπτών – Στους 70.000 οι δυνητικά ωφελούμενοι

Τι ετοιμάζουν άρον - άρον στις Βρυξέλλες για επόμενο «μουτζούρη» της τραπεζικής κρίσης

Τράπεζες: Πώς θα δώσουν δάνεια σε νέους από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» - Τα επιτόκια και τα λοιπά έξοδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider