Γερμανία: Υποχώρηση του πληθωρισμού τον Μάρτιο - Μικρότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Υποχώρηση του πληθωρισμού τον Μάρτιο - Μικρότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών
Οι τιμές της ενέργειας ενισχύθηκαν κατά 3,54% σε ετήσια βάση, σε ένα σημάδι αποκλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης που έχει «ταλαιπωρήσει» τη γερμανική οικονομία

Τελευταία ενημέρωση: 15:36

Μεγάλη αποκλιμάκωση παρουσίασε ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική αρχή της χώρας (Destatis), αλλά με τις τιμές να παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 7,8% από 9,3% τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,5%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 1,1% από 1% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,8%.

Ο γενικός πληθωρισμός στη Γερμανία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 7,4% από 8,7% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσει το 7,3%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,8%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,7%.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 5,5% έναντι 5,4% τον Φεβρουάριο.

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές των τροφίμων στη Γερμανία ενισχύθηκαν 22,3% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022.

Έντονα μικρότερη αύξηση εμφάνισαν οι τιμές της ενέργειας, που ενισχύθηκαν κατά 3,54% σε ετήσια βάση, σε ένα σημάδια αποκλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης που έχει «ταλαιπωρήσει» τη γερμανική οικονομία από την αρχή του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Σημειώνεται πως παρά τη σημαντική κάμψη στην άνοδο του πληθωρισμού, αυτή κινήθηκε χειρότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, την ώρα που το 7,8% είναι ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τον στόχο του πληθωρισμού στο 2% που θέλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά 350 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022 έως και σήμερα, στην προσπάθεια να επαναφέρει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%.

Μετά από τα στοιχεία της Destatis, η προσοχή για τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη εστιάζεται στις ανακοινώσεις της Eurostat για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη κατά τον Μάρτιο, που θα δημοσιευτούν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις συνδικαλιστών - κυβέρνησης για το Δημόσιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider