Σκρέκας: Επιδότηση 15 ευρώ ανά MWh τον Απρίλιο στα νοικοκυριά - Ξεκινά το νέο «Εξοικονομώ»

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκρέκας: Επιδότηση 15 ευρώ ανά MWh τον Απρίλιο στα νοικοκυριά - Ξεκινά το νέο «Εξοικονομώ»
Στα 24,4 εκατ. ευρώ το κόστος των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και αγροτών για τον επόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Στην αφετηρία τον επόμενο μήνα το καινούριο «Εξοικονομώ 2023» και το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους»

Στα 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh), δηλαδή στα 1,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh) θα ανέλθει η επιδότηση των οικιακών καταναλωτών ρεύματος για τον μήνα Απρίλιο και για την 1η κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 κιλοβατώρες μηνιαίως), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Παράλληλα, προανήγγειλε την έναρξη τον επόμενο μήνα δύο ακόμα προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης, του «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» και του νέου «Εξοικονομώ 2023».

Όσον αφορά την επιδότηση στο ρεύμα, και αυτή τη φορά η ενίσχυση αφορά όλες τις παροχές, κύριας και μη κύριας κατοικίας, ενώ παρέχεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, η 1η κλίμακα κατανάλωσης καλύπτει το 90% των οικιακών καταναλωτών.

Για τα νοικοκυριά με μεγαλύτερες καταναλώσεις, θα υπάρξει και αυτή τη φορά bonus εξοικονόμησης, στην περίπτωση που περιορίσουν τη μέση κατανάλωση ρεύματός τους κατά 15%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο. Το bonus θα είναι 1,5 λεπτό του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Στην περίπτωση των δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η επιδότηση για τον επόμενο μήνα καθορίστηκε στα 54 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (5,4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα), απορροφώντας έτσι το σύνολο της αύξησης.

Για τους αγρότες, η επιδότηση θα είναι 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (1,5 λεπτό του ευρώ ανά κιλοβατώρα). Σύμφωνα με τον υπουργό, το κόστος των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και αγροτών για τον επόμενο μήνα αγγίζει τα 24,4 εκατ. ευρώ.

«Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε μία συνετή και νοικοκυρεμένη πολιτική, ώστε να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για τον επόμενο -πιθανώς δύσκολο- χειμώνα. Είναι αλήθεια ότι οι χρεώσεις των προμηθευτών βρίσκονται σε πορεία σημαντικής αποκλιμάκωσης, καθώς υπάρχει πτώση στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου. Μάλιστα, πολλοί πάροχοι ανακοίνωσαν για τον Απρίλιο τιμές που κινούνται στα επίπεδα προ της ενεργειακής κρίσης», επισήμανε ο υπουργός.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η κυβέρνηση παραμένει συνεπής στη δέσμευσή της, και για 20ό συνεχόμενο μήνα εξακολουθεί να προστατεύει αποτελεσματικά νοικοκυριά και αγρότες. «Η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται, θα διατηρήσουμε τη στήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί», σημείωσε.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε επίσης στα δύο προγράμματα που μπήκαν σε φάση υλοποίησης και τα οποία εκμεταλλεύονται το άπλετο ηλιακό δυναμικό της χώρας μας, προς όφελος των πολιτών.

1. Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», ύψους 100 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα επωφεληθούν άμεσα τουλάχιστον 120.000 νοικοκυριά. Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού θα μειωθεί κατά περίπου 65%.
2. Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», ύψους 200 εκατ. ευρώ, με σημαντικές επιδοτήσεις, έως 75% για νοικοκυριά και 60% αγρότες. Η εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ενέργειας μπορεί να φτάσει και τα 3 χιλ. ευρώ ετησίως.

Όπως σημείωσε, τον επόμενο μήνα θα εκκινήσουν δύο ακόμα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης: το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» και το νέο «Εξοικονομώ 2023».

«Η Κυβέρνηση μας, εγγυάται ότι θα στηρίζει αδιάλειπτα τους πολίτες όσο χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί αυτή την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Πώς θα κερδίσετε από 18.000 ευρώ στο ρεύμα – Αναλυτικά παραδείγματα για τις επιδοτήσεις

ΔΕΗ: Εντός τροχιάς ο στόχος για επαναλαμβανόμενα EBITDA 1,1 δισ. το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider