Moody’s: Αναβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου «Ba3» του Δήμου Αθηναίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody’s: Αναβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου «Ba3» του Δήμου Αθηναίων
Όπως αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του, η απόφαση αντανακλά τη στενή λειτουργική και οικονομική σύνδεση του Δήμου Αθηναίων με την κεντρική κυβέρνηση καθώς και την προσδοκία ότι θα συνεχισθεί η ισχυρή εγγενής δύναμη των οικονομικών του.

Στην αναβάθμιση των προοπτικών του αξιόχρεου του Δήμου Αθηναίων ‘Βα3' σε θετικές από σταθερές προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη αναβάθμιση των προοπτικών του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου.

Όπως αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του, η παραπάνω απόφαση αντανακλά τη στενή λειτουργική και οικονομική σύνδεση του Δήμου Αθηναίων με την κεντρική κυβέρνηση καθώς και την προσδοκία ότι θα συνεχισθεί η ισχυρή εγγενής δύναμη των οικονομικών του.

Ο Moody's αναμένει ότι ο Δήμος Αθηναίων θα ωφεληθεί και από τον μειωμένο συστημικό κίνδυνο, όπως φαίνεται από την αλλαγή των προοπτικών του αξιόχρεου Ba3 του ελληνικού Δημοσίου σε θετικές.

Σημειώνει ακόμη ότι ο δήμος θα ωφεληθεί από τις βελτιωμένες πιστωτικές συνθήκες του Δημοσίου, δεδομένου του κεντρικού ρόλου της πόλης ως πρωτεύουσας και ως οικονομικού και χρηματοπιστωτικού κόμβου.

Με το 40% των λειτουργικών εσόδων του Δήμου να είναι φόροι και τέλη που εξαρτώνται από τη δυναμική της τοπικής οικονομίας, η αναμενόμενη μέτρια αύξηση του ΑΕΠ την επόμενη διετία θα στηρίξει τη συγκέντρωση εσόδων από τον Δήμο.

Επιπλέον, ο Moody's πιστεύει ότι οι συνεχιζόμενες βελτιώσεις της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας, η ποιότητα των θεσμών και το επίπεδο εποπτείας των περιφερειών και δήμων, εφόσον συνεχισθούν, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη προβλεψιμότητα των μεταβιβάσεων (πόρων) από την κυβέρνηση, οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου στο 26% των λειτουργικών εσόδων τους. Οι ευρωπαϊκοί πόροι, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν επίσης την τοπική οικονομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: «Τέλος στην εσωτερική ανακωχή» με τα «γεράκια» να «ζητούν νέες αυξήσεις επιτοκίων» - Η ελληνική προειδοποίηση

Πρέπει να ανησυχούμε για τις τράπεζες με τις αυξήσεις επιτοκίων να συνεχίζονται;