Fitch για Γαλλία: Θετικές οι αλλαγές Μακρόν στο συνταξιοδοτικό - Προκλήσεις για τις επόμενες μεταρρυθμίσεις 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch για Γαλλία: Θετικές οι αλλαγές Μακρόν στο συνταξιοδοτικό - Προκλήσεις για τις επόμενες μεταρρυθμίσεις 
«Βλέπουμε χαμηλή πιθανότητα για πρόωρες εκλογές» στη Γαλλία, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης

Ως «θετική εξέλιξη» για τα δημοσιονομικά της Γαλλίας χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch την επικύρωση των μεταρρυθμίσεων για το συνταξιοδοτικό που πέρασε η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως οι σφοδρές αντιδράσεις κατά των μέτρων φέρνουν προκλήσεις για τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που θέλει να φέρει ο Μακρόν στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Σε σχετική έκθεση, η Fitch κάνι λόγο για τη χρήση του άρθρου 49,3 του γαλλικού Συντάγματος που επέλεξε ο Μακρόν να φέρει για την ισχύ της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, αποφεύγοντας να θέσει τον νόμο προς ψήψιφησ στο κοινοβούλιο της Γαλλίας, γεγονός που ενίσχυσε τις αντιδράσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης από κόμματα και συνδικατά της Γαλλίας. Ο οίκος αξιολόγησης κάνει λόγο για τις μεγάλες διαδηλώσεις που προκάλεσε η επιλογή του Μακρόν στο σύνολο της Γαλλίας, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση «γλύτωσε» την πρόταση μοφμής εις βάρος της από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με μόλις 9 ψήφους.

«Αυτή η πτώση στη λαϊκή και πολιτική υποστήριξη θα περιπλέξει τις προσπάθειες για εφαρμογή περαιτέρω δομικών μεταρρυμίσεων στο υπόλοιπο της δεύτερης θητείας του Μακρόν στην προεδρία. Η χρήση του άρθρου 49,3 υπογραμμίζει τις προκλήσεις στην εφαρμογή των οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης απ' όταν η κεντρώα κυβέρνηση του προέδρου έχασε την απολύτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές του Ιουνίου του 2022» σημειώνει η Fitch.

Παράλληλα, υποστηρίζει πως «βλέπουμε χαμηλή πιθανότητα για πρόωρες εκλογές, δεδομένου του κατακερματισμού στο γαλλικό κοινοβούλιο και την έλλειψη υποστηρίξης για ένα διαφορετικό κυβερνητικό συνασπισμό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider