Έξι Κεντρικές Τράπεζες παρεμβαίνουν για ενίσχυση της ρευστότητας: Τα μηνύματα για το ιστορικό deal Credit Suisse - UBS

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έξι Κεντρικές Τράπεζες παρεμβαίνουν για ενίσχυση της ρευστότητας: Τα μηνύματα για το ιστορικό deal Credit Suisse - UBS
Σε θέση μάχης οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη με έκτακτη ρευστότητα πριν το άνοιγμα των αγορών για αποκλιμάκωση της χρηματοπιστιωτικής κρίσης.

Έξι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε συντονισμένη δράση για να διαθέσουν αυξημένη ρευστότητα σε δολάριο διεθνώς.

Η ανακοίνωση αφορά την Fed, την ΕΚΤ, τις κεντρικές τράπεζες του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας ενώ η δράση αναλαμβάνεται «για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των swap στην παροχή χρηματοδότησης σε δολάρια». Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «συμφώνησαν να αυξήσουν τη συχνότητα των πράξεων λήξης 7 ημερών που προσφέρουν από εβδομαδιαία σε καθημερινή».

«Οι εν λόγω καθημερινές πράξεις θα αρχίσουν τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 και θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και γίνεται ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση στην ρευστότητα και για να καθησυχαστούν οι αγορές εν μέσω κρίσης εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα.

Η κίνηση έρχεται στον απόηχο της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS που ανακοινώθηκε επισήμως το βράδυ της Κυριακής, βάζοντας προσωρινά φρένο στις ανησυχίες, με τα βλέμματα να στρέφονται στο πώς θα αντιδράσουν οι αγορές.

Το deal έκλεισε με τιμή περίπου 3 δισ. ελβετικά φράγκα (3,25 δισ. δολάρια) ή 0,76 φράγκα ανά μετοχή της Credit Suisse, τίμημα υψηλότερο από το 1 δισ. δολάρια που πρότεινε η UBS νωρίτερα μέσα στην Κυριακή. Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία του κλεισίματος της Παρασκευής στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, η αξία της Credit Suisse ανερχόταν στα 7,4 δισ. ελβετικά φράγκα (8 δισ. δολάρια) ενώ η αξία της UBS στα 60 δισ. φράγκα.

Οι όροι του deal

  • Η συμφωνία δεν θα τεθεί προς έγκριση των μετόχων της Credit Suisse, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα.
  • Από την πλευρά της, η UBS ανακοίνωσε πως θα καταργήσει τον κλάδο επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse.
  • Η UBS υποστηρίζει πως η συμφωνία θα οδηγήσει το νέο εταιρικό σχήμα σε μείωση κόστους ύψους 8 δισ. δολαρίων μέχρι το 2027.
  • Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) θα παρέχει την απαιτούμενη ρευστότητα για τη χρηματοδότηση του deal, με «γραμμή» κρατικών εγγυήσεων έως και 100 δισ. ελβετικών φράγκων (πάνω από 100 δισ. δολάρια).
  • Πέρα από αυτά τα χρήματα, η κυβέρνηση της Ελβετίας θα διαθέσει στην UBS 9 δισ. φράγκα για ενδεχόμενες πιστωτικές ζημίες από την απόκτηση της Credit Suisse.

«Πρόκειται για μια λύση που διασφαλίζει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και προστατεύει την ελβετική οικονομία» τονίζεται στην ανακοίνωση της SNB.

Στη σχετική συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε πως το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν διαρροές καταθέσεων από την Credit Suisse και η συμφωνία με την UBS ήταν «η καλύτερη λύση» για τη σταθεροποίηση της τράπεζας. «Με τους όρους της συμφωνίας για την εγγύηση σχετικά με ενδεχόμενες ζημίες, η UBS αναλαμβάνει την κάλυψη των πρώτων 5 δισ. φραγκών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των επόμενων 9 δισ. φραγκών και η Credit Suisse των υπόλοιπων ζημιών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στα «σκουπίδια» 17 δισ. δολάρια

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της συμφωνίας θα «κουρευτεί» εντελώς το ομόλογο AT1 ή additional Tier 1, ύψους 16 δισ. φραγκών (17 δισ. δολαρίων). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια στα χρονικά της αγοράς των ευρωπαϊκών Tier 1, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 1,35 δισ. δολαρίων των ομολογιούχων της ισπανικής Banco Popular, όταν η τράπεζα απορρίφθηκε από την Banco Santander το 2017.

Λαγκάρντ: Καθοριστικής σημασίας για την αποκατάσταση των αγορών η διάσωση της Credit Suisse

«Σημαντική» χαρακτήρισε για την αποκατάσταση της ηρεμίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη διάσωση της Credit Suisse.

«Χαιρετίζω την ταχεία δράση και τις αποφάσεις που έλαβαν οι ελβετικές αρχές. Είναι καθοριστικής σημασίας για την αποκατάσταση των συνθηκών της αγοράς και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη μας είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παρέχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ εάν χρειαστεί και να διατηρήσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής».

Ουάσινγκτον και Λονδίνο χαιρετίζουν την εξαγορά

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξαγορά, δίνοντας παράλληλα την διαβεβαίωση ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τις ανακοινώσεις που έγιναν από τις ελβετικές αρχές σήμερα για την υποστήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δήλωσαν σε κοινή τους ανακοίνωση αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και Fed. «Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα και το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ανθεκτικό», προσθέτουν.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και η Fed ήταν «σε στενή επαφή» με τους διεθνείς τους ομολόγους για να υποστηρίξουν την επιχείρηση της εξαγοράς.

Στο Λονδίνο, η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε τις ενέργειες των ελβετικών αρχών για την διευκόλυνση της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS και διαβεβαίωσε ότι ο βρετανικό τραπεζικό σύστημα είναι «ασφαλές».

«Η βρετανική κυβέρνηση χαιρετίζει τις ενέργειες των ελβετικών αρχών προς διευκόλυνση της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS για την υποστήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ. «Η Τράπεζα της Αγγλίας επιβεβαίωσε ότι το τραπεζικό σύστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ασφαλές, υγιές και κεφαλαιοποιημένο», έγραψε επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

SOS για τις περιφερειακές τράπεζες - Οι αλλαγές πλάνου για την Attica Bank - Το χαμένο ΦΕΚ της ΡΑΣ

Ομόφωνα πίσω στο μαντρί ο Πολάκης, Η απολογία, Ο Μπίστης εντόπισε το «φάουλ» της Ράνιας

Αναβάθμιση και ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων, αναβάλλονται επ’ αόριστον

gazzetta
gazzetta reader insider insider