Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου - Σε «κλοιό» μέχρι τις εκλογές του Μαΐου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου - Σε «κλοιό» μέχρι τις εκλογές του Μαΐου
Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει νέες μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας ενόψει και των γενικών εκλογών.

Νέο ιστορικό χαμηλό κατέγραψε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος τη Δευτέρα, με τις πιέσεις στις αναδυόμενες οικονομίες και τις επόμενες κινήσεις για τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να πιέζουν το νόμισμα της χώρας.

Στις 12:00 της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) η λίρα υποχωρεί οριακά έναντι του δολαρίου, έχοντας νωρίτερα φτάσει στο ιστορικό χαμηλό 18,85 λιρών ανά 1 δολάριο.

Σύμφωνα με τον Πιοτρ Μάτις, επικεφαλής συναλλάγματος στην Touch Capital Markets, τα στοιχεία της Παρασκευής για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ «δείχνουν» στο ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) θα συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι επιπτώσεις των επιτοκίων στη λίρα

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, θέλει νέες μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας ενόψει και των γενικών εκλογών του Μαΐου. «Με τον πληθωρισμό στην Τουρκία σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, φαίνεται πως η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει την πολιτική μείωσης των επιτοκίων ενόψει των εκλογών του Μαΐου. Αυτό επιβαρύνει σημαντική τη λίρα» σημείωσε ο Μάτις σε σχόλιο του στο Reuters.

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 57,8%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 53,5%. Η απότομη μηνιαία άνοδος οφειλόταν σε μια σειρά αυξήσεων των τιμών από το νέο έτος, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των δημόσιων συγκοινωνιών, προϊόντων καπνού και των υπηρεσιών.

Οι μεγαλύτερες αλυσίδες παντοπωλείων της Τουρκίας, υπό την πίεση της κυβέρνησης, πάγωσαν ή μείωσαν τις τιμές για εκατοντάδες προϊόντα τον Ιανουάριο, αλλά εκπρόσωποι του κλάδου δήλωσαν ότι μπορούν να το κάνουν μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα λόγω του κόστους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Sentix: «Εκτός συζήτησης» αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη

S&P Global: Σε χαμηλό 3,5 ετών ο PMI κατασκευών στη Βρετανία

Γερμανία: Βελτιώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα το καταναλωτικό κλίμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider