ΗΠΑ: Συνέτριψαν τις εκτιμήσεις οι νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο - Σε χαμηλό 54 ετών η ανεργία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Συνέτριψαν τις εκτιμήσεις οι νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο - Σε χαμηλό 54 ετών η ανεργία
Επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, τον Ιανουάριο προστέθηκαν 517.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 260.000 θέσεων τον Δεκέμβριο του 2022.

Συντριπτικά πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, με τα στοιχεία να ενδέχεται να αλλάξουν τις ισορροπίες για την επιτοκιακή πολιτική της χώρας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, τον Ιανουάριο προστέθηκαν 517.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 260.000 θέσεων τον Δεκέμβριο του 2022. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 189.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο έπεσε στο 3,4% από 3,5% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,6%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα από τον Μάιο του 1969.

Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε 0,3% σε μηναίο επίπεδο και 4,4% σε ετήσιο επίπεδο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 4,3% σε ετήσιο επίπεδο.

Το ποσοστό απασχόλησης επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 62,4% από 62,3% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να μείνει στο 62,3%.

Αλλάζουν οι ισορροπίες για την Fed;

Οι ανακοινώσεις για την αγορά εργασίας έρχονται λίγες μέρες μετά από την αύξηση των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία την Τετάρτη ανακοίνωσε αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 0,25%.

Ο διοικητής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε ότι πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία παραμένει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, σημειώνοντας ότι αν και τα τελευταία σημάδια επιβράδυνσης είναι «ενθαρρυντικά», χρειάζονται περισσότερα στοιχεία, προκειμένου να εδραιωθεί η αισιοδοξία ότι βρίσκεται σε ικανοποιητικά πτωτική πορεία.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας παρακολουθούνται στενά από την Fed, ώστε να μετρήσει το κατά πόσο η σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής επιβραδύνει τις προσλήψεις των εργοδοτών και την οικονομία των ΗΠΑ. Με βάση τα σημερινά στοιχεία, η τράπεζα έχει «πάτημα» για να συνεχίσεις τις αυξήσεις των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα, προς απογοήτευση των αγορών που δεν θέλουν να δουν μια περαιτέρω σύσφιξη στη νομισματική πολιτική της Fed.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider