Daly (Fed): H έκθεση για την αγορά εργασίας ήταν «ουάου!» - Αλλά δεν θα αλλάξει κάτι στην επιτοκιακή μας πολιτική

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Daly (Fed): H έκθεση για την αγορά εργασίας ήταν «ουάου!» - Αλλά δεν θα αλλάξει κάτι στην επιτοκιακή μας πολιτική
Πηγή: Getty Images/Ideal Images
Η αμερικάνικη οικονομία δημιούργησε περίπου 517.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο.

Η τεράστια αύξηση των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο ήταν μια έκθεση «ουάου», σύμφωνα με την διοικήτρια της Fed του Σαν Φρανσίσκο, αν και η ίδια τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες προτού αποφασίσει πόσο περαιτέρω θα αυξήσει τα επιτόκια.

«Αυτό που βλέπω είναι μια ισχυρή αγορά εργασίας», είπε η Mary Daly σε συνέντευξή της στο Fox Business.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Marketwatch, είπε επίσης ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα. Η Fed πρέπει να δει περισσότερα οικονομικά στοιχεία, επανέλαβε, προτού αποφασίσει το επόμενο βήμα της.

Η αμερικάνικη οικονομία δημιούργησε περίπου 517.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Παρασκευή, αύξηση τρεις φορές μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν από τη Wall Street.

Η εκπληκτικά ισχυρή έκθεση ανανέωσε τις συζητήσεις ότι η Fed ενδέχεται να αυξήσει το επιτόκιο της αρκετές φορές ως μέρος της προσπάθειας της να περιορίσει τον πληθωρισμό. Η σφιχτή αγορά εργασίας έχει οδηγήσει σε αύξηση των μισθών τα τελευταία δύο χρόνια με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας έδειξε μια περαιτέρω συγκράτηση στην άνοδο των μισθών - κάτι που η Fed αναμένει να δει. Η αύξηση της ωριαίας αμοιβής το περασμένο έτος επιβραδύνθηκε στο 4,4% τον Ιανουάριο από 4,8% τον προηγούμενο μήνα μετά από την πρόσφατη κορύφωση στο 5,9%.

«Η προοπτική μου για τον πληθωρισμό είναι πως θα πέσει», είπε η Daly. «Αυτή τη στιγμή βλέπω κάποια θετικά σημάδια, αλλά είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη».

Η Fed αύξησε την Τετάρτη το βασικό της επιτόκιο, το τελευταίο σε μια σειρά αυξήσεων, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την οικονομία τόσο ώστε να μετριάσει τον πληθωρισμό χωρίς να βυθίσει την οικονομία σε ύφεση.

Οι αξιωματούχοι της Fed κατέστησαν σαφές, ωστόσο, ότι θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2% περίπου που ήταν πριν από την πανδημία. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 6,5% τον Δεκέμβριο, με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ: Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλά, έχουμε δουλειά ακόμα

Γιατί οι αγορές «γιορτάζουν», παρά την αύξηση των επιτοκίων

Η ΕΚΤ βλέπει «φως στο τούνελ» - «Το τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων πλησιάζει»

gazzetta
gazzetta reader insider insider