Fed: Αύξηση των επιτοκίων χωρίς εκπλήξεις, αλλά και σήμα για νέες κινήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Αύξηση των επιτοκίων χωρίς εκπλήξεις, αλλά και σήμα για νέες κινήσεις
Αύξηση 0,25% του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων ανακοίνωσε η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed), μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης.

Αύξηση 0,25% του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων ανακοίνωσε η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed), μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης.

Η απόφαση ήταν ευρέως αναμενόμενη με την αγορά να έχει προεξοφλήσει με βεβαιότητα σχεδόν 100% ότι η επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής (FOMC) θα ανεβάσει τα επιτόκια κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στο εύρος του 4,5%-4,75%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2007.

Στην ανακοίνωσή της, η Fed παραπέμπει στην ανάγκη να συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά τα σημάδια επιβράδυνσης, στα οποία «πόνταρε» μερίδα της αγοράς που ήλπιζε σε κάποιο μήνυμα για ενδεχομένως μία χαλαρότερη στάση σε ό,τι αφορά την επιτοκιακή της πολιτική.

Όπως αναφέρεται, ειδικότερα, ο πληθωρισμός «έχει επιβραδυνθεί, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα».

Οι αξιωματούχοι της Fed αναφέρουν, πάντως, ότι θα εξετάσουν την έκταση των μελλοντικών αυξήσεων, με βάση παράγοντες όπως τον αντίκτυπο που είχαν οι μέχρι στιγμής αυξήσεις των επιτοκίων και τις εξελίξεις στην οικονομία. Στην προηγούμενη ανακοίνωσή της η Fed ανέφερε ότι θα λάβει υπ'όψιν τους συγκεκριμένους παράγοντες, προκειμένου να καθορίσει τον «ρυθμό» των μελλοντικών αυξήσεων, διαφοροποίηση που θα μπορούσε να σηματοδοτεί τη στροφή της Fed ενδεχομένως σε μικρότερες κινήσεις.

Η Fed πάντως δεσμεύεται να επαναφέρει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%, όπως σημειώνεται.

Οι αγορές αναζητούσαν ενδείξεις ότι η Fed θα έβαζε «φρένο» σύντομα στις αυξήσεις των επιτοκίων, με τη σημερινή ανακοίνωση να μην ικανοποιεί αυτήν την προσμονή, με τη νευρικότητα να αποτυπώνεται και στο ταμπλό του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Ενδεικτικά, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 300 μονάδες στον απόηχο των τελευταίων ανακοινώσεων της Fed, με την Wall Street να βρίσκει πάντως εν συνεχεία ανοδική ώθηση.

Στην ανακοίνωσή της η Fed αναφέρεται επίσης και στον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις ασκούν πιέσεις στον πληθωρισμό, προκαλώντας αυξανόμενη αβεβαιότητα για την οικονομία παγκοσμίως.

Η Fed έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2022 να συσφίγγει τη νομισματική της πολιτική, έχοντας προβεί μέχρι και σήμερα σε οχτώ αυξήσεις την επιτοκίων της, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας απόφασης.

«Έχουμε ακόμα δουλειά»

Στο ίδιο κλίμα με αυτό της ανακοίνωσης της Fed και με συνεχείς αναφορές στα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ τόνισε ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, σημειώνοντας ότι αν και τα τελευταία σημάδια επιβράδυνσης είναι «ενθαρρυντικά», χρειάζονται περισσότερα στοιχεία, προκειμένου να εδραιωθεί η αισιοδοξία ότι βρίσκεται σε ικανοποιητικά πτωτική πορεία.

«Θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο (σ.σ. την υφιστάμενη επιτοκιακή πολιτική», μέχρι να γίνει η δουλειά» επεσήμανε, αναφερόμενος στον στόχο των αξιωματούχων για πληθωρισμό στο 2%.

Ο Πάουελ τόνισε επανειλημμένα ότι η Fed δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της, παρά το ότι «η διαδικασία του αποπληθωρισμού έχει ξεκινήσει», όπως είπε ο ίδιος.

«Θα ήταν πρόωρο να πούμε ότι έχουμε νικήσει» σημείωσε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, βάζοντας «φρένο» στις προσδοκίες της αγοράς για μία ηπιότερη στάση από μέρους της Fed όσον αφορά στην επιτοκιακή της πολιτική.

Ο επικεφαλής της Fed προειδοποίησε, παράλληλα, για τον κίνδυνο μιας «πρόωρης χαλάρωσης της πολιτικής» που εφαρμόζεται στην παρούσα φάση, κάνοντας λόγο για «λίγες ακόμα αυξήσεις» που έπονται.

Σημειωτέον εντούτοις ότι η Τζερόμ Πάουελ σημείωσε ότι η «διαδικασία αποπληθωρισμού» έχει ξεκινήσει, οδηγώντας την Wall Street σε θετικό έδαφος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η ΕΚΤ δεν μπορεί να «παρακολουθήσει» την Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider