Στα «ψιλά γράμματα» της Λαγκάρντ η χρηματοδότηση του «Πράσινου Βιομηχανικού Σχεδίου» της Κομισιόν

Γιάννης Αγγέλης
Μοιράσου το
Στα «ψιλά γράμματα» της Λαγκάρντ η χρηματοδότηση του «Πράσινου Βιομηχανικού Σχεδίου» της Κομισιόν
Τα δύο μηνύματα της Λαγκάρντ, για κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, πίσω από τα «ψιλά γράμματα» της σημερινής απόφασης.

Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ δεν «ξέφυγαν» - όπως και οι χθεσινές του κ. Πάουελ (Fed) - ούτε λέξη από όσα οι αγορές περίμεναν να ακούσουν.

Μισή μονάδα αύξηση στα επιτόκια, έναρξη του QT τον Μάρτιο με 15 δισ. ευρώ τον μήνα. Και μετά… βλέπουμε.

Μόνο κάπου εκεί στα «ψιλά γράμματα» της ανακοίνωσης, η κα. Λαγκάρντ επανέφερε μια διευκρίνιση που είχε ακουστεί μεν και τον Δεκέμβριο, αλλά χωρίς πολλά-πολλά και αφορούσε στο τι θα αλλάξει μετά τον Μάρτιο, όσον αφορά στο πώς θα επανεπενδύονται οι πόροι του APP και του PEPP.

Σε αυτό το σημείο η κα. Λαγκάρντ έδωσε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο, που δίνει κάποιο «νόημα» στις ανακοινώσεις της Κομισιόν χθες όσον αφορά στο νεόκοπο «Πράσινο Βιομηχανικό Σχέδιο», δηλαδή το σχέδιο με το οποίο η Κομισιόν προτείνει να στηριχθεί - δηλαδή να χρηματοδοτηθεί -– η πράσινη μετάβαση.

Για την ακρίβεια, όχι το πώς θα χρηματοδοτηθεί η πράσινη μετάβαση, αλλά το πώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες και οι επιχειρήσεις θα τα βγάλουν πέρα με την αντίστοιχη στρατηγική χρηματοδότηση από την κυβέρνηση Μπάιντεν της αμερικάνικης βιομηχανίας.

Και ακόμα πιο συγκεκριμένα της αυτοκινητοβιομηχανίας και της υψηλής τεχνολογίας.

Μέχρι σήμερα, Κομισιόν και Βερολίνο εμφανίζονταν σε διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Με το Βερολίνο να αρνείται τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου στήριξης της πράσινης μετάβασης, αλλά να δέχεται ή μάλλον να απαιτεί την περαιτέρω χαλάρωση των απαγορευτικών κανονισμών που αφορούν στις κρατικές επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις.

Το «πράσινο» και το ESG θα συνεχίσει να στηρίζεται.

Πού μπαίνει η κα Λαγκάρντ στη διελκυστίνδα αυτή;

Στη συγκεκριμένη αναφορά της ότι η επανεπένδυση των πόρων που θα προκύπτουν από τις λήξεις των ομολόγων του χαρτοφυλακίου της ΕΚΤ στο APP και στο PEPP, θα ευνοεί τα ομόλογα που συνδέονται με την πράσινη μετάβαση.

Δηλαδή, θα ευνοεί τις αγορές και την διακράτηση των πράσινων ή των ESG ομολόγων που θα εκδίδονται μέσα στο 2023 και 2024 (!).

Με δεδομένο ότι ήδη τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται και θα αυξηθούν και πάλι τον Μάρτιο, σύμφωνα με την δήλωση της Λαγκάρντ, με δεδομένο επίσης ότι από τον Μάρτιο η ΕΚΤ αρχίζει να «ξαναμαζεύει» με 15 δισ. ευρώ τον μήνα τη ρευστότητα που είχε ρίξει στις αγορές με το APP, η αναφορά αυτή για την εύνοια στην επανεπένδυση των λήξεων, είναι ένα πολύ ισχυρό σήμα.

Ένα «μήνυμα» για τις αγορές ομολόγων, τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις ότι «εκεί», σε αυτή την αγορά θα μπορούν να συνεχίσουν να βρίσκουν σχετικά άνετα χρηματοδότηση και σαφώς φθηνότερη από την κοινή αγορά, αφού η ΕΚΤ θα συνεχίζει να αγοράζει κάθε μήνα αρκετά δισ. ευρώ…

Προφανώς αυτό το χρηματοδοτικό σκέλος που ανοίγει η ΕΚΤ στα πράσινα και στα ESG ομόλογα δεν ανατρέπει την συνολική τάση της νομισματικής σύσφιξης.

Αλλά μέσα στο πλαίσιο αυτό, αυξάνει την χρηματοδότηση στο συγκεκριμένο σκέλος. Και κατά συνέπεια την μειώνει στην «κοινή» αγορά ομολόγων που θα πιεσθούν περισσότερο τόσο στις αποδόσεις, όσο και στα spreads.

Αυτό είναι ένα πολύ χρήσιμο «μήνυμα» για τις αγορές, τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις: Φθηνό και σχετικά πιο εύκολο χρήμα θα συνεχίσει να ρέει μόνο προς την πράσινη ή ESG μετάβαση.

Το δεύτερο στοιχείο στα «ψιλά γράμματα» της κας. Λαγκάρντ σήμερα, που πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι - διακριτικά μεν αλλά με σαφήνεια - συνέδεσε την επιμονή της ΕΚΤ στην αύξηση των επιτοκίων και τον Μάρτιο κατά μισή μονάδα επιπλέον με το γεγονός ότι ο ονομαστικός πληθωρισμός συνεχίζει μεν να αποκλιμακώνεται στην Ευρώπη (8,5% από 9,2%), αλλά ο δομικός παραμένει σταθερά υψηλός στο 5,2% όπως και τον Δεκέμβριο.

Η εξήγηση είναι απλή. Οι ενεργειακές τιμές έχουν πέσει και θα συνεχίσουν να πέφτουν, εκτός και αν στον ένα χρόνο από την έκρηξη του πολέμου έχουμε νέα κλιμάκωση.

Αλλά οι τιμές στα βασικά αγαθά παραμένουν ψηλά και συνεχίζουν να αυξάνονται με τους ίδιους ρυθμούς.

Και αυτό δεν είναι καλά νέα για τα επιτόκια…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η ΕΚΤ δεν μπορεί να «παρακολουθήσει» την Fed

Γιατί «αναβοσβήνει» η λάμψη δολαρίου/ευρώ, αλλά σταθεροποιείται η ανοδική τάση του χρυσού