Γαλλία: Αναπάντεχη ανάπτυξη στο 4ο τρίμηνο - «Τσιμπημένος» και ο πληθωρισμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Αναπάντεχη ανάπτυξη στο 4ο τρίμηνο - «Τσιμπημένος» και ο πληθωρισμός
Οι αριθμοί προσφέρουν μία κάποια ανακούφιση για την Ευρώπη, αφού τα στοιχεία της Δευτέρας αποκάλυψαν απροσδόκητη επιβράδυνση στη Γερμανία τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. 

Απέφυγε την περαιτέρω συρρίκνωση στα τέλη του 2022 η Γαλλία, κατευνάζοντας τις ανησυχίες ότι η υπ' αριθμόν 2 οικονομία της Ευρωζώνης θα διολισθήσει σε ύφεση καθώς το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος «ζορίζει» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% το δ’ τρίμηνο, υποστηριζόμενο από τις επενδύσεις και το εμπόριο, ανακοίνωσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία Insee. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει αμετάβλητο.

Οι αριθμοί προσφέρουν μία κάποια ανακούφιση για την Ευρώπη, αφού τα στοιχεία της Δευτέρας αποκάλυψαν απροσδόκητη επιβράδυνση στη Γερμανία τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους.

Σημάδια αδυναμίας

Παρά τη θετική έκπληξη, υπάρχουν και ενδείξεις αδυναμίας καθώς η εγχώρια ζήτηση μειώθηκε λόγω των περικοπών δαπανών από τα νοικοκυριά. Μόνο τον Δεκέμβριο, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,3% σε μηνιαία βάση, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει αύξηση 0,3%.

Και όπως επισημαίνει το Bloomberg, υπάρχουν και άλλοι άνεμοι. Η Insee προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ μόνο 0,1% αυτό το τρίμηνο και δεν βλέπει τον πληθωρισμό να υποχωρεί μέχρι τον Μάρτιο. Ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είναι πάνω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους, οι καταναλωτές είναι όλο και πιο απογοητευμένοι για την οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με έρευνες.

«Τσίμπησε» ο πληθωρισμός

Παράλληλα, η Insee ανακοίνωσε πως ο πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίστηκε ενισχυμένος για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής αρχής.

Σε ετήσιο επίπεδο ο -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πληθωρισμόςδιαμορφώθηκε στο 7% από 6,7% τον Δεκέμβριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,4% έναντι αποπληθωρισμού 0,1% τον Δεκέμβριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ο γενικός πληθωρισμός στη Γαλλία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6% έναντι 5,9% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,1%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,4% έναντι αποπληθωρισμού 0,1% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,5%

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Μικρή πτώση για τις λιανικές πωλήσεις το 2022 - Απρόσμενη διολίσθηση τον Δεκέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider