Eurostat: Σημαντική πτώση στον όγκο εμπορίου ΕΕ-Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Eurostat: Σημαντική πτώση στον όγκο εμπορίου ΕΕ-Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία
Τα αποτελέσματα των περιορισμών που έχει επιβάλλει η ΕΕ στις εισαγωγές και εξαγωγές πολλών προϊόντων από τη Ρωσία γίνονται ιδιαίτερα ορατά τους τελευταίους μήνες.

Σημαντική πτώση στον όγκο του εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας καταγράφεται από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έως σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα αποτελέσματα των περιορισμών που έχει επιβάλλει η ΕΕ στις εισαγωγές και εξαγωγές πολλών προϊόντων από τη Ρωσία γίνονται ιδιαίτερα ορατά τους τελευταίους μήνες. Λαμβάνοντας υπόψη τις εποχικά προσαρμοσμένες αξίες, τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές μειώθηκαν σημαντικά κάτω από τα επίπεδα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζει η Eurostat.

Ειδικότερα, το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ, μειώθηκε από 6,4% σε 3,8% μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2022. Την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές της ΕΕ στη Ρωσία μειώθηκαν από 2,3% σε 1,1%. Το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με τη Ρωσία κορυφώθηκε τον Μάρτιο του 2022 στα 19,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Στη συνέχεια μειώθηκε σταδιακά και τον Σεπτέμβριο του 2022 διαμορφώθηκε στα 9,7 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές απο χώρες εκτός της ΕΕ για έξι σημαντικά προϊόντα, καταγράφηκε μεγάλη μείωση στον άνθρακα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, τα λιπάσματα και τον σίδηρο και το ατσάλι, ενώ σημειώθηκε μικρή αύξηση όσον αφορά το νικέλιο. Μεταξύ του 2021 και του τρίτου τριμήνου του 2022, η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στις εισαγωγές άνθρακα (από 45% σε 13%), στο φυσικό αέριο (από 36% σε 18%), στα λιπάσματα (από 29% σε 17%) και στον σίδηρο και το ατσάλι (από 16% σε 5%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Δημογραφικό: Οι μετανάστες «ανέστησαν» την Γηραιά Ήπειρο - Αυξήθηκε στα 450 εκατομμύρια ο πληθυσμός της ΕΕ το 2025

Λιανεμπόριο: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων – Οι προσδοκίες και οι «παγίδες»

Οι καλεσμένοι της JP Morgan στην Αθήνα και το τραπεζικό «μενού»

gazzetta
gazzetta reader insider insider