Πετρέλαιο: Οι υψηλές τιμές και οι προοπτικές της ζήτησης ενισχύουν τις νέες επενδύσεις

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Οι υψηλές τιμές και οι προοπτικές της ζήτησης ενισχύουν τις νέες επενδύσεις
Τι ποσά επενδύουν στο upstream οι μεγάλες πετρελαϊκές.

Σε αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών προχωρούν οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές στον κόσμο αποτυπώνοντας σε επενδύσεις το θετικό σήμα που στέλνουν οι υψηλές τιμές και οι προοπτικές αύξησης της ζήτησης κατά την μετά COVID εποχή.

Οι τιμές του πετρελαίου διατηρούνται κοντά στα υψηλά επτά εβδομάδων λαμβάνοντας ώθηση από τα ισχυρά στοιχεία ζήτησης από την Κίνα. Σύμφωνα με προβλέψεις διεθνών αναλυτών, το άνοιγμα στην ασιατική χώρα, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, αναμένεται να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα. Εάν αυτό επαληθευθεί, τότε δημιουργείται πεδίο δράσης για τις πετρελαϊκές σε όλο τον κόσμο καθώς θα κληθούν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση και σε άλλα κράτη, ιδιαίτερα ύστερα από μια περίοδο όπου καταγράφτηκε στενότητα στην αγορά λόγω των υποεπενδύσεων των προηγούμενων ετών και του περιορισμού των ροών από τη Ρωσία.

Κινητικότητα στις μεγάλες πετρελαϊκές

Τα τελευταία τρία χρόνια, στον απόηχο της πετρελαϊκής κρίσης του 2020 και της Πράσινης Συμφωνίας, η πλειονότητα των πετρελαϊκών εταιρειών απέφυγε να κάνει μεγάλες επενδύσεις για την επέκταση της παραγωγής, ενώ έδωσαν προτεραιότητα στην επιστροφή περισσότερων μετρητών στους μετόχους με τη μορφή μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουν τις υψηλες τιμές, οι περισσότερες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακοίνωσαν αυξήσεις στις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες για το τρέχον έτος ενώ σχεδιάζουν μέτρια αύξηση της παραγωγής.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις προοπτικές της για το 2023, η Energy Intelligence εκτίμησε ότι το παγκόσμιο upstream capex θα φτάσει τα 485 δισεκατομμύρια δολάρια το τρέχον έτος, σημειώνοντας αύξηση 12% σε ετήσια βάση και ανάκαμψη σχεδόν 30% από το κατώτατο σημείο του 2020. Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι δαπάνες είναι απίθανο να φτάσουν το επίπεδο των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της κορύφωσης κατά το διάστημα 2013-2014, με τις περισσότερες εταιρείες να προτιμούν να επικεντρωθούν σε έργα χαμηλότερου κόστους και χαμηλότερου άνθρακα, τα οποία βασίζονται σε πιο βραχυπρόθεσμα χρονοδιαγράμματα. Οι NOC, οι μεγάλες ανεξάρτητες εταιρείες και οι δυτικές μεγάλες εταιρείες, επιστρέφουν στις υπεράκτιες δραστηριότητες σε περιοχές όπως η Λεκάνη της Γουιάνας, η Βραζιλία, ο Κόλπος του Μεξικού, η Βόρεια Θάλασσα και η Δυτική Αφρική, οι οποίες αναμένεται επίσης ότι θα έχουν τη μερίδα του λέοντος στην ανάπτυξη εκτός ΟΠΕΚ.

Τι ποσά επενδύουν στο upstream οι μεγάλες πετρελαϊκές

Κάποιες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν ανακοινώσει μεγαλύτερες από το μέσο όρο αυξήσεις κεφαλαιουχικών δαπανών από το 2023 και μετά, ενώ άλλες προχωρούν μεν σε νέες επενδύσεις αλλά πιο συντηρητικά. Τον περασμένο μήνα, η Chevron ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2023 θα ανέλθει στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 25% σε σχέση με το 2022.

Η εταιρεία είπε ότι το upstream capex περιλαμβάνει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη στην Περμιανή Λεκάνη, 2 δισεκατομμύρια δολάρια για άλλα περιουσιακά στοιχεία σχιστολιθικού και 2 δισεκατομμύρια δολάρια για έργα που μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα ή αυξάνουν την ικανότητα παραγωγής ανανεώσιμων καυσίμων, υπερδιπλάσιο από τον προϋπολογισμό του 2022.

Αν και οι δαπάνες της Chevron για το 2023 θα είναι σημαντικά υψηλότερες από τις κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά τα έτη πανδημίας 2020-21, εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες από τον ετήσιο μέσο όρο των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων της περιόδου 2012-19.

Ομοίως, η ExxonMobil είπε ότι οι κεφαλαιουχικές της δαπάνες για το 2023 θα είναι πιο κοντά στο ανώτατο όριο του ετήσιου στόχου των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επίπεδο που αναμένει να διατηρηθεί έως το 2027. Η εταιρεία σημειώνει ότι περισσότερο από το 70% των κεφαλαιουχικών της επενδύσεων θα αναπτυχθεί σε έργα της Περμιανής Λεκάνης στη Γουιάνα, στη Βραζιλία και σε έργα LNG σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι επενδύσεις θα βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής της εταιρείας στο upstream κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα σε 4,2 εκατομμύρια έως το 2027. Η Exxon αποκάλυψε επίσης σχέδια για την ενίσχυση των δαπανών για έργα χαμηλότερων εκπομπών κατά 15% έως το 2027 σε περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027.

Εν τω μεταξύ, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου του Καναδά, η Cenovus Energy, ανακοίνωσε ότι αναμένει να δαπανήσει 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά το 2023, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά ενώ δαπάνησε 3,7 δις το 2022.

Το καλοκαίρι του 2023, η Saudi Aramco αποκάλυψε σχέδια να συνεχίσει να αυξάνει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020 ως μέρος της στρατηγικής της για αύξηση της παραγωγικής ικανότητας πετρελαίου στα 12,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2025 και στα 13 εκατομμύρια έως το 2027.

Η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βραζιλίας, Petróleo Brasileiro ή Petrobras, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις επενδύσεις 2023-2027 κατά περίπου 15% στα 78 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τις προβλεπόμενες δαπάνες της εταιρείας για το 2022-2026. Από τα 78 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν προγραμματιστεί για κεφαλαιοποίηση, το 83% ή 64 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για δραστηριότητες E&P. Παράλληλα, σχεδιάζει να ενισχύσει τις δαπάνες για να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα στο 6% του συνόλου σε σύγκριση με το 4% στο που προέβλεπε ο προηγούμενος σχεδιασμός.

Τέλος, ο βραζιλιάνικος γίγαντας εξόρυξης, Vale, προσανατολίζεται προς αύξηση κεφαλαιουχικών δαπανών σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 από 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, ενώ τα έξοδα για έρευνες υδρογονανθράκων αναμένεται να φτάσουν τα 350 εκατομμύρια δολάρια το 2026 σε σύγκριση με 180 εκατομμύρια δολάρια το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Άνοδος στις τιμές για 2η συνεχόμενη εβδομάδα

Πετρέλαιο: Η αισιοδοξία για τη ζήτηση από την Κίνα «νίκησε» τα στοιχεία των ΗΠΑ

Saudi Aramco CEO: Ανησυχίες για ελλείψεις στην προσφορά πετρελαίου όσο αυξάνεται η ζήτηση στην Κίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider