Saudi Aramco CEO: Ανησυχίες για ελλείψεις στην προσφορά πετρελαίου όσο αυξάνεται η ζήτηση στην Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Saudi Aramco CEO: Ανησυχίες για ελλείψεις στην προσφορά πετρελαίου όσο αυξάνεται η ζήτηση στην Κίνα
Ενώ η Aramco εργάζεται για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα, ο Nasser προειδοποιεί πως «δεν νομίζω ότι είναι αρκετή η επένδυση για να φέρει πρόσθετη χωρητικότητα που θα χρειαστεί για την τροφοδοσία της αγοράς».

Ανησυχία για τις παγκόσμιες προμήθειες αργού εξέφρασε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στον κόσμο, Saudi Aramco, μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο της συνάντησης του Νταβός.

Η δυναμική της αγοράς αυτή τη στιγμή -όπως η επιβράδυνση της Κίνας και ο τομέας των αερομεταφορών που εξακολουθεί να ανακάμπτει από την πανδημία- έχουν διατηρήσει τη ζήτηση σχετικά υποτονική, αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει σύντομα, αναφέρει ο CEO της Saudi Aramco, Amin Nasserm ο οποίος φοβάται ότι ο κόσμος δεν θα έχει αρκετή πλεονάζουσα χωρητικότητα να αντιμετωπίσει αυτή την αλλαγή.

«Για το αργό πετρέλαιο, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου υπάρχει πλεονάζουσα χωρητικότητα που βοηθά στον μετριασμό των διακοπών», δήλωσε. «Ωστόσο, δεν είμαι τόσο σίγουρος μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, γιατί καθώς η πλεονάζουσα χωρητικότητα υπονομεύεται, δεν θα έχουμε την ικανότητα να μετριάζουμε τυχόν βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες διακοπές όπως αυτό που συνέβη με την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας».

Η Aramco παράγει περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς αργού πετρελαίου. Έχει μέγιστη δυνατότητα να αντλεί 12 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως, προσέθεσε ο Nasser, και εργάζεται για να την αυξήσει κατά ένα ακόμη εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο, λέει, «Θα πρέπει να ανησυχούμε για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης».

Η τελευταία έκθεση για την αγορά από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας την Τετάρτη προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2023 για να φτάσει το ρεκόρ των 101,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, με σχεδόν τα μισά από αυτά να προέρχονται από την Κίνα. Ο οργανισμός στο μεταξύ αναμένει ότι η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου θα επιβραδυνθεί στο 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα την ίδια περίοδο.

Ενώ η Aramco εργάζεται για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα, ο Nasser προειδοποιεί πως «δεν νομίζω ότι είναι αρκετή η επένδυση για να φέρει πρόσθετη χωρητικότητα που θα χρειαστεί για την τροφοδοσία της αγοράς». «Δεν θα μετριάσει μια κατάσταση όπου η ζήτηση αυξάνεται και αντισταθμίζει την πτώση. Χρειαζόμαστε πρόσθετες επενδύσεις αλλού, παγκοσμίως, για να καλύψουμε την παγκόσμια ζήτηση».

Οι επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες έχουν μειωθεί εν μέσω της «στροφής» στην απεξάρτηση από τον άνθρακα και οι κυβερνητικοί νόμοι σε πολλές χώρες αποθαρρύνουν την εξερεύνηση και τη γεώτρηση ορυκτών καυσίμων. Η Σαουδική Αραβία και πολλοί από τους εταίρους της στον OPEC+ έχουν επανειλημμένα ζητήσει ταυτόχρονες επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες και στην ενεργειακή μετάβαση για να αποφευχθεί μια μελλοντική συμπίεση του εφοδιασμού.

Η διαφαινόμενη δυναμική προσφοράς-ζήτησης θα μπορούσε να ενισχύσει τις τιμές. Ο Maarten Wetselaar, διευθύνων σύμβουλος της ισπανικής εταιρείας πετρελαίου Cepsa, προέβλεψε την Τετάρτη ότι η τιμή του αργού πετρελαίου θα επανέλθει σε τριψήφια επίπεδα το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

«Σκέψου το έτσι», είπε ο Nasser. «Σήμερα έχουμε περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια πλεονάζουσας χωρητικότητας. Η αεροπορική βιομηχανία είναι 1 εκατομμύριο βαρέλια κάτω από τα επίπεδα πριν από την COVID-19. Καθώς η αεροπορική βιομηχανία ανακάμπτει το 2023-24, αυτό είναι ένα επιπλέον εκατομμύριο βαρέλια. Σκεφτείτε το άνοιγμα της Κίνας και αυτό θα προσθέσει πραγματικά πολλά στην πλευρά της ζήτησης».

Τόνισε, τέλος, πως «επομένως, όλες αυτές οι ενδείξεις τώρα, χωρίς επικείμενες υφέσεις - εάν οι οικονομίες αρχίσουν να ανακάμπτουν και να βελτιώνονται, αυτό θα απαιτήσει επίσης πρόσθετη προσφορά. Χρειαζόμαστε λοιπόν πρόσθετες επενδύσεις για να προετοιμαστούμε για αυτό που έρχεται».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΙΕΑ: Βλέπει ρεκόρ στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος

Ρεύμα: Μειωμένες τουλάχιστον 40% οι χρεώσεις των προμηθευτών για Φεβρουάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider