Βρετανία: Κοντά σε ρεκόρ η αύξηση των μισθών - «Πάσα» στην BoE για συνέχεια στα υψηλά επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Κοντά σε ρεκόρ η αύξηση των μισθών - «Πάσα» στην BoE για συνέχεια στα υψηλά επιτόκια
Στον ιδιωτικό τομέα, οι μισθοί αυξήθηκαν 7,2% ενώ στο δημόσιο κατά 3,3%.

Κοντά σε ιστορικό υψηλό έφτασε ο ρυθμός αύξησης των μισθών στη Βρετανία τον Νοέμβριο του 2022, δίνοντας «πάτημα» στην Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) για να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της ώστε να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS), ο μέσος μισθός -χωρίς τα μπόνους- ενισχύθηκε 6,4% σε ετήσια βάση για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα σχετικά στατιστικά στοιχεία το 2001, εξαιρουμένης της περιόδου έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, μετέδωσε το Bloomberg.

Μεγαλύτερες πιέσεις εκδηλώθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι μισθοί αυξήθηκαν 7,2% ενώ στο δημόσιο κατά 3,3%, αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με τον τρέχοντα ρυθμό πληθωρισμού του 10,7%.

Το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία διαμορφώθηκε κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 4%.

Τα στοιχεία δείχνουν τη «σφιχτή» κατάσταση στην αγορά εργασίας της Βρετανίας, με την BoE να αναφέρει πως ο πληθωρισμός στην οικονομία θα είναι πιο δύσκολο να περιοριστεί εάν οι μισθοί συνεχίσουν να αυξάνονται με αυτόν τον ρυθμό. Με στόχο την αποτροπή του σπιράλ μισθών-τιμών, η BoE προχώρησε σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων από το 0,1% στο 3,5% εντός του 2022, ενώ τον Φεβρουάριο αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Στο 9,6% «κλείδωσε» ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου - Αύξηση 34,7% στις τιμές ενέργειας το 2022

Κίνα: Κατά 3% αναπτύχθηκε η οικονομία το 2022 - Η χειρότερη επίδοση των τελευταίων δεκαετιών

gazzetta
gazzetta reader insider insider