Moody's: Πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση του χρέους αλλά και ένα ισχυρό πλέγμα ευρωπαϊκών προκλήσεων

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody's: Πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση του χρέους αλλά και ένα ισχυρό πλέγμα ευρωπαϊκών προκλήσεων
Θετικό σήμα ως προς τις προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία στέλνει η Moody's, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημοσιονομική εικόνα αλλά και στην πορεία αποκλιμάκωσης του δείκτη δημοσίου χρέους.

Θετικό «σήμα» ως προς τις προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία στέλνει η Moody's, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημοσιονομική εικόνα αλλά και στην πορεία αποκλιμάκωσης του δείκτη δημοσίου χρέους.

Ο οίκος αξιολόγησης, επισημαίνει πως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Κροατία αναμένεται να εμφανίσουν για εφέτος χαμηλότερο επίπεδο χρέους συγκριτικά με το 2019. Μάλιστα, σε αυτή τη χρονική βάση, η μείωση του ελληνικού χρέους θα είναι μία από τις υψηλότερες παγκοσμίως και πιο συγκεκριμένα κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 162,9%. Παράλληλα, βελτιωμένη είναι η εικόνα και στο σκέλος του δημοσιονομικού ισοζυγίου.

Ευρύτερα, σύμφωνα με τη Moody's, η ενεργειακή κρίση, η αύξηση των επιτοκίων και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα πυροδοτήσουν μια ήπια ύφεση το 2023. Τα μέτρα στήριξης σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η εξομάλυνση των πιέσεων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα θα αμβλύνουν ορισμένες από αυτές τις επιπτώσεις, αλλά η Moody's εξακολουθεί να εκτιμά ότι το 60% των κρατών της Ευρωζώνης θα βρεθεί σε ύφεση το 2023. Η υφεσιακή κατάσταση θα οδηγήσει το ΑΕΠ της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Σλοβακίας σε επίπεδα χαμηλότερα από τα προ πανδημίας, ενώ η αναπτυξιακή κίνηση της Ισπανίας (0,9%) δεν θα είναι επαρκής ώστε να επαναφέρει την οικονομία της στα προ πανδημίας επίπεδα.

Moody's

Να σημειωθεί πως η Moody’s εντάσσει την Ελλάδα στην ομάδα των χωρών που αναμένεται να αποφύγουν την ύφεση καταγράφοντας ένα ρυθμό ανάπτυξης πέριξ του 1%.

Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος τονίζει πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη βάση ελέγχου και επαναφοράς του πληθωρισμού αυξάνουν τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, τη στιγμή που οι υψηλές τιμές ενέργειας θα περιορίσουν οποιαδήποτε σημαντική ανάκαμψη κατά το επόμενο έτος.

Μάλιστα, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς το 2023, ήτοι στο 6,4% (2022: 8,5%) εξαιτίας των «base effects» που σχετίζονται με την ενέργεια και των «second round effects». Επιπλέον, επειδή η αύξηση των ονομαστικών μισθών είναι απίθανο να συμβαδίσει, τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα θα μειωθούν ουσιαστικά επιβαρύνοντας την ιδιωτική κατανάλωση. Ωστόσο, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και οι αυξανόμενες δημογραφικές πιέσεις θα περιορίσουν οποιαδήποτε σημαντική αύξηση της ανεργίας καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να διατηρήσουν τους ειδικευμένους εργαζομένους τους, όπως αναφέρει η Moody's.

Moody's

Ο οίκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για το αυξανόμενο κόστος ζωής που θα εντείνει τις κοινωνικές και τις πολιτικές πιέσεις. Οι κυβερνήσεις έχουν ήδη θεσπίσει μέτρα για τη μείωση των επιπτώσεων του υψηλότερου πληθωρισμού, αλλά η ύφεση στην Ευρωζώνη και η εκτίμησή της ότι οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν σε επίπεδα υψηλότερα από τα ιστορικά σε μακροπρόθεσμη βάση θα αυξήσουν την πίεση στις κυβερνήσεις να δαπανήσουν περισσότερα, ιδίως για να στηρίξουν τους πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα που επηρεάζονται περισσότερο από τις αυξήσεις των τιμών. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξισορροπήσουν αυτές τις κοινωνικές πτυχές παράλληλα με τις δημοσιονομικές.

Ως προς το πολιτικό σκέλος, η Moody's επισημαίνει πως οι κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα αυξημένοι για εκείνες τις χώρες με μια υπάρχουσα ασταθή πολιτική δυναμική ή με κοινωνικοπολιτικές προκλήσεις όπως η υψηλή εισοδηματική ανισότητα και η ανεργία των νέων, που είναι ξεκάθαρα ορατά στην Ιταλία και την Ισπανία για παράδειγμα, ή σε χώρες με χαμηλά επίπεδα εισοδηματικής βάσης όπως η Ελλάδα και η Κροατία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δανεισμός 2,5 - 3 δισ. τώρα και τα υπόλοιπα μετά την... αναβάθμιση

Alpha Bank: Βλέπει σημαντική επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης φέτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider