Δημοσιονομικοί κανόνες και πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση ρεύματος στο τραπέζι του Eurogroup

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημοσιονομικοί κανόνες και πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση ρεύματος στο τραπέζι του Eurogroup
Με βαριά ατζέντα και θέματα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα λαμβάνει χώρα σήμερα στις Βρυξέλλες η πρώτη Σύνοδος των υπουργών οικονομικών (Eurogroup) για το 2023.

Με βαριά ατζέντα και θέματα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα λαμβάνει χώρα σήμερα στις Βρυξέλλες η πρώτη Σύνοδος των υπουργών οικονομικών (Eurogroup) για το 2023. Το νέο θέμα, που για πρώτη φορά συζητείται εκτενώς (μετά τη σχετική λιτή αναφορά στην δήλωση που κοινοποιήθηκε μετά το προηγούμενο Δεκέμβριο, είναι το πλαφόν κατανάλωσης ενέργειας (ρεύματος, φυσικού αερίου και άλλων μορφών) έως το οποίο θα μπορούν τα κράτη-μέλη να παρέχουν επιδοτήσεις.

Θα συζητηθούν και case studies κρατών-μελών, με την Ολλανδία να παρουσιάζει το δικό της μοντέλο, όπως έγραφε το insider. Το ολλανδικό σχήμα που ισχύει για το 2023 ορίζει πολύ συγκεκριμένα ανώτατα όρια κατανάλωσης σε ετήσια βάση, πέραν των οποίων οι τιμές που θα ισχύουν θα πληρώνονται από τους καταναλωτές με βάση την αγορά. Θα παρουσιαστεί και το σχήμα που ισχύει στη Γαλλία.

Το νέο αυτό μοντέλο μέτρων στήριξης θα ισχύει για ιδιώτες καταναλωτές και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχει μία άλλη παράμετρο σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του Δεκεμβρίου, αυτή της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που θα στηριχθούν…

Στην Ελλάδα η στήριξη που παρέχεται αυτή τη στιγμή για το ρεύμα είναι οριζόντια. Αντιθέτως, στην Ολλανδία υπάρχει ανώτατο όριο τιμών (πλαφόν) στην ενέργεια για τα νοικοκυριά και για άλλους μικρούς καταναλωτές (επιχειρήσεις). Αυτό σημαίνει ότι δεν πληρώνουν περισσότερο από μια ανώτατη τιμή για φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια και τηλεθέρμανση μέχρι ένα ορισμένο επίπεδο χρήσης. Το πλαφόν αυτό δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, ειδικά για το ρεύμα: είναι χαμηλότερο από το πλαφόν που ίσχυε στην πρώτη φάση των μέτρων στήριξης στην Ελλάδα (300 κιλοβατώρες το μήνα), ενώ τώρα δεν υπάρχει όριο.

Επιπλέον, όπως διαβεβαιώνει ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή μέχρι τον Ιούλιο στο υφιστάμενο πλαίσιο στήριξης των καταναλωτών στην ενεργειακή κρίση.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τον Ιούλιο θα διατηρηθεί η οριζόντια κλιμακωτή επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών, η οποία μειώνεται μετά τις πρωτες 500 κιλοβατώρες και αποκλιμακώνεται περαιτέρω πάνω από τις 1000 κιλοβατώρες.

Επίσης μέχρι τότε θα παραμείνει σε εφαρμογή η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, καθώς και η δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν προμηθευτή χωρίς πέναλτι. Το ίδιο ισχύει και για τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ατζέντα

Επιπλέον στην ατζέντα των ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνονται και μία σειρά από άλλα σημαντικά θέματα για την Αθήνα, όπως αυτό τον δημοσιονομικών κανόνων που θα ισχύουν στο μέλλον. Δηλαδή το τι πλεονάσματα θα πρέπει να δημιουργεί κάθε κράτος μέλος για να μειώνει το χρέος, αλλά και ο ακριβής δημοσιονομικός δρόμος του 2023.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin θα συζητηθούν η οικονομική κατάσταση και οι προοπτικές της ευρωζώνης, επί τη βάσει της σχετικής ενδιάμεσης έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σύμφωνα με το άρθρο IV του καταστατικού του, τα μέλη του Eurogroup θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις πτυχές της αναθεώρησης του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης οι οποίες αφορούν την ευρωζώνη, όπως είναι τα προσχέδια προϋπολογισμών, η μακροοικονομική σταθεροποίηση, η διαδικασία μετα-προγραμματικής εποπτείας και η εφαρμογή της Διαδικασίας Μακροοικονομικών Ανισορροπιών σε κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Επιπλέον, η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνει συζήτηση σχετικά με το προσχέδιο συστάσεων για την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης για το 2023, ενόψει της έγκρισής τους στο Ecofin, καθώς και εξέταση της προόδου του σχεδίου για το ψηφιακό ευρώ, ενημέρωση για τη μετάβαση της Κροατίας στο ευρώ και για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Λετονίας, καθώς και για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με την κύρωση της συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurogroup: Πρόταση για πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση λογαριασμών ρεύματος

Ολλανδική πρόταση για πλαφόν στη λιανική τιμή ρεύματος, αερίου στο τραπέζι του Eurogroup της Δευτέρας - Η θέση της Κομισιόν

Σταϊκούρας: Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin

gazzetta
gazzetta reader insider insider