Eurogroup: Πρόταση για πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση λογαριασμών ρεύματος

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurogroup: Πρόταση για πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση λογαριασμών ρεύματος
Πρόταση για μοντέλο τιμολόγησης ενέργειας δύο επιπέδων σύμφωνα με το οποίο «οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα λαμβάνουν ένα βασικό πακέτο ενεργειακών υπηρεσιών σε επιδοτούμενη τιμή» μέχρι ένα όριο κατανάλωσης, ενώ θα ισχύουν «τιμές αγοράς για την κατανάλωση ενέργειας που υπερβαίνει αυτό το βασικό όριο». Κριτήριο για «βιώσιμες» επιχειρήσεις. Η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών.

Προς μοντέλο τιμολόγησης ενέργειας δύο επιπέδων σύμφωνα με το οποίο «οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα λαμβάνουν ένα βασικό πακέτο ενεργειακών υπηρεσιών σε επιδοτούμενη τιμή» μέχρι ένα όριο κατανάλωσης (που θα αποφασισθεί) και θα ισχύουν «τιμές αγοράς για την κατανάλωση ενέργειας που υπερβαίνει αυτό το βασικό όριο» κινείται η ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η πρόθεση, που είχε αρχίσει να συζητείται εδώ και ημέρες, περιλαμβάνεται πλέον στη δήλωση του Eurogroup σχετικά με τα προσχέδια Προϋπολογισμών των κρατών για το 2023. Σε αυτή τη δήλωση των ΥΠΟΙΚ, γίνεται σαφές πως τα πιο πολλά κράτη μέλη «κινδυνεύουν να βιώσουν μια τεχνική ύφεση αυτόν τον χειμώνα, με την ανάπτυξη να αναμένεται να επιστρέψει την άνοιξη», αλλά επιβεβαιώνεται η ανάγκη παρά την πιθανή παράταση των μέτρων στήριξης για όλο το 2023 να μην υπάρξει «τόνωση της συνολικής ζήτησης το 2023» γιατί «δεν δικαιολογείται», αλλά η εστίαση να «στρέφεται στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Κριτήριο για «βιώσιμες» επιχειρήσεις

Ασκείται κριτική για τα μέτρα στήριξης που ήταν οριζόντια και όχι στοχευμένα και αναφέρεται πως το 2023 «θα εξετάσουμε τα μέτρα» για «να διασφαλίσουμε ότι θα είναι στοχευμένα και θα επικεντρωμένα σε ευάλωτα νοικοκυριά και βιώσιμες επιχειρήσεις που εκτίθενται». Και σε αυτό το πλαίσιο αναφέρεται πως «θα μπορούσε να διερευνηθεί ένα καλά βαθμονομημένο μοντέλο τιμολόγησης ενέργειας δύο επιπέδων» αλλά και «άλλα συστήματα που θα επιτυγχάνουν παρόμοιους στόχους, λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά χαρακτηριστικά»…

Επίσης, το Eurogroup συμφωνεί με την εκτίμηση της Επιτροπής «ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει σταδιακά να αποσύρουν» τα μέτρα στήριξης καθώς θα μειώνονται οι πιέσεις στις τιμές της ενέργειας.

Υπενθυμίζεται επίσης η σύσταση για διαφορετικά περιθώρια λήψης μέτρων στήριξης ανάμεσα στα κράτη, ανάλογα με το αν έχουν υψηλό και χαμηλό/μεσαίο ύψος χρέους. Επισημαίνοντας πως «τα κράτη μέλη με υψηλά επίπεδα χρέους θα πρέπει να ακολουθήσουν συνετή δημοσιονομική πολιτική, ιδίως περιορίζοντας την εθνικά χρηματοδοτούμενη αύξηση των πρωτογενών τρεχουσών δαπανών».

Να σημειωθεί πως στη συζήτηση αυτή που αρχίζει, φωτογραφίζονται και κράτη όπως η Ελλάδα για πολλούς λόγους: για το υψηλό χρέος, αλλά και για την πίεση στόχευσης μέτρων που αυτή τη στιγμή είναι οριζόντια όπως η επιδότηση στο ρεύμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

68.000 προσλήψεις με επιδότηση μισθού και εισφορών: Αιτήσεις από την Τετάρτη - Τα «βήματα» για τους εργοδότες

Τράπεζες: Έσοδα από τόκους 3,85 δισ. ευρώ και από προμήθειες 1,4 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο