Σολτς: Πρόταση για νέα κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ για τον «πράσινο» ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σολτς: Πρόταση για νέα κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ για τον «πράσινο» ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ
Η ΕΕ κατηγορεί τις ΗΠΑ πως με το επίμαχο νομοσχέδιο επιβαρύνει τις ευρωπαϊκές εταιρείες, επιχειρώντας να προσελκύσει πράσινες βιομηχανίες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πέραν των εθνικών επενδύσεων απαιτούνται σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και το SPD, προκειμένου η ΕΕ να ανταγωνιστεί τις «πράσινες» επιδοτήσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε προσχέδιο πρότασης για την ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική από το γερμανικό κυρίαρχο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, προτείνεται η μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές επιχορηγήσεις και περισσότερα κεφάλαια για να αντισταθμιστεί η κρατική βοήθεια των ΗΠΑ.

Οι πηγές του πρακτορείου τονίζουν πως ο Όλαφ Σολτς στηρίζει τις προτάσεις του κόμματός του για πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε τα κράτη μέλη με «στενότερους» προϋπολογισμούς να μην μείνουν πίσω στις πράσινες επιδοτήσεις.

Η δημοσίευση της είδησης έρχεται σε μία στιγμή όπου αυξάνεται ο σκεπτικισμός στην για το κατά πόσο η κυβέρνηση Μπάιντεν θα κάνει ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο επενδύσεων ύψους 370 δισ. δολαρίων για επιδοτήσεις πράσινων τεχνολογιών.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ κατηγορεί τις ΗΠΑ πως με το επίμαχο νομοσχέδιο επιβαρύνει τις ευρωπαϊκές εταιρείες, επιχειρώντας να προσελκύσει πράσινες βιομηχανίες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το έγγραφο του SPD αναφέρει ότι «χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία βιομηχανικών επενδύσεων με ιδιαίτερη έμφαση στις μελλοντικές τεχνολογίες, στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προώθηση της βιομηχανικής καινοτομίας».

Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα πρέπει να ανακατανείμει τα αναξιοποίητα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και να ενισχύσει ιδιαίτερα το ενεργειακό επενδυτικό της πρόγραμμα. Επιπλέον, το SPD θέλει τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν την επερχόμενη αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για να δώσουν προτεραιότητα σε επενδυτικά έργα για τον πράσινο μετασχηματισμό.

«Πρέπει επίσης να εξεταστούν εποικοδομητικά και πρόσθετα μέσα κοινής χρηματοδότησης», αναφέρεται χωρίς όμως να αποσαφηνίζει αν αυτό απαιτεί κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό, ένα επίμαχο ζήτημα για πολλούς Γερμανούς που ανησυχούν ότι θα βρεθούν εγκλωβισμένοι σε ανεξέλεγκτες δαπάνες άλλων χωρών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακριβότερο και το δανεικό «πράσινο χρήμα» (ομόλογα) αλλά η ΕΚΤ έχει και ένα... «δωράκι»

ΗΠΑ: Ήρθη η απαγόρευση κυκλοφορίας των εγχώριων πτήσεων - Ταλαιπωρία και καθυστερήσεις για χιλιάδες επιβάτες

Η στρατηγικη αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider