Ρεύμα: Άλμα 30% στις χρεώσεις των προμηθευτών για τον Ιανουάριο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Άλμα 30% στις χρεώσεις των προμηθευτών για τον Ιανουάριο
Στα 44,4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα κινείται ο μέσος όρος των χρεώσεων που έχουν ανακοινωθεί, όταν τον Δεκέμβριο είχε διαμορφωθεί στα 34,7 λεπτά ανά KWh. Αιτίες οι ζημίες των παρόχων τον Δεκέμβριο και η εκτίμηση για άνοδο των χονδρεμπορικών τιμών τον επόμενο μήνα.

Οι ζημίες που «γράφουν» οι περισσότεροι προμηθευτές τον Δεκέμβριο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τον επόμενο μήνα οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, είχαν ως συνέπεια οι εταιρείες ρεύματος να ανακοινώσουν αισθητά αυξημένες χρεώσεις για τον Ιανουάριο. Έτσι, σε σχέση με τον μήνα που διανύουμε, οι ανακοινώσεις τους για την «πρεμιέρα» του νέου έτους καταγράφουν κατά μέσο όρο άνοδο της τάξης του 30% (για την ακρίβεια 28%).

Υπενθυμίζεται ότι το νέο μοντέλο λιανικής ρεύματος προβλέπει πως οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να αναρτούν στις ιστοσελίδες τους έως τις 20 του μήνα τις χρεώσεις που θα ισχύσουν τον επόμενο μήνα. Με βάση τις εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε αναρτήσεις, ο μέσος όρος των χρεώσεων Ιανουαρίου κινείται στα 44,4 λεπτά του ευρώ, όταν τον Δεκέμβριο είχε διαμορφωθεί στα 34,7 λεπτά ανά KWh.

Υπενθυμίζεται ότι οι τελικές τιμές, με τις οποίες θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, θα διαμορφωθούν με την αφαίρεση των επιδοτήσεων από τις χρεώσεις των παρόχων. Οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις αναμένεται να γίνουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις επόμενες ημέρες.

Οι χρεώσεις που έχουν ανακοινωθεί κινούνται από 35,8 έως 51,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Για τον Ιανουάριο, οι τιμοκατάλογοι των εταιρειών ξεκινούν από 28,5 και φτάνουν μέχρι 39,8 λεπτά ανά KWh.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις των προμηθευτών:

- Η χρέωση της ΔΕΗ θα είναι για τον Ιανουάριο 48,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για την 1η κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 kWh μηνιαίως). Η τιμή αυτή είναι αυξημένη κατά 29% από τον Δεκέμβριο (38 λεπτά). Για καταναλώσεις άνω των 500 kWh, η χρέωση είναι 50,1 λεπτά ανά kWh, από 39,2 λεπτά.

- Η Protergia ανακοίνωσε χρέωση 48 λεπτά του ευρώ ανά kWh, από 36,8 λεπτά τον Ιαναουάριο. Η αύξηση είναι 30% έναντι του μήνα που διανύουμε. Με την έκπτωση συνέπειας, η τιμή της εταιρείας μειώνεται στα 42 λεπτά του ευρώ.

- 45 λεπτά ανά kWh θα είναι η χρέωση της Elpedison στο βασικό της πρόγραμμα, το οποίο είναι αυξημένο κατά 29% περίπου από τον Δεκέμβριο (35 λεπτά ανά kWh). Το πρόγραμμα αυτό έχει μηδενικό πάγιο, με την Elpedison να διαθέτει επίσης ένα πρόγραμμα με έκπτωση συνέπειας (και πάγιο 5 ευρώ), η χρέωση του οποίου είναι 42,27 λεπτά ανά kWh, στην περίπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού.

- Η ΗΡΩΝ στο πρόγραμμα Generous ανάρτησε χρέωση 36 λεπτά ανά κιλοβατώρα με την έκπτωση συνέπειας (20%) για τον επόμενο μήνα. Η αύξηση ανέρχεται σε 18% σε σχέση με τον Δεκέμβριο (30,4 λεπτά). Ο τιμοκατάλογος του συγκεκριμένου προγράμματος χωρίς την έκπτωση συνέπειας είναι 45 λεπτά ανά KWh, από 38 λεπτά τον Δεκέμβριο.

- Η χρέωση της Αέριο Αττικής είναι 35,8 λεπτά ανά KWh, συνυπολογίζοντας και την έκπτωση συνέπειας (5%). Η αύξηση αγγίζει το 20%, σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

- Η χρέωση της ΖeniΘ διαμορφώνεται στα 46,5 λεπτά ανά kWh τον επόμενο μήνα. Η αύξηση ανέρχεται σε 41% περίπου έναντι του Δεκεμβρίου (32,9 λεπτά).

- H NRG ανακοίνωσε 44 λεπτά ανά kWh για το πρόγραμμα Prime, με αύξηση 38% έναντι του Δεκεμβρίου (31,9 λεπτά)

- Η χρέωση της ΕΛΙΝ στο πρόγραμμα Power On! Home Comfort (με πάγιο 4,9 ευρώ) είναι 37,5 λεπτά ανά kWh, αυξημένη κατά 32% από τον Δεκέμβριο (28,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Στο πρόγραμμα Power On! Home (με πάγιο 1 ευρώ) της εταιρείας, η χρέωση είναι 39,5 λεπτά του ευρώ.

- Η Watt & Volt ανακοίνωσε για τον Ιανουάριο 45,9 λεπτά ανά kWh, με αύξηση 18% από τον μήνα που διανύουμε (38,9 λεπτά).

- Η Volterra ανακοίνωσε 51,8 λεπτά ανά kWh, χρέωση αυξημένη κατά 30% από τον μήνα που διανύουμε (39,8 λεπτά).

Αναπλήρωση των απωλειών

Καταλύτη για τις αυξήσεις αποτέλεσε η εξέλιξη της εγχώριας αγοράς Επόμενης Ημέρας μέσα στον Δεκέμβριο σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που προέβλεπαν οι περισσότερες εταιρείες προμήθειας. Στις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου η χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 296,30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που μετέφεραν στελέχη του κλάδου στο Insider.gr, για το «κλείσιμο» της εγχώριας αγοράς τον Δεκέμβριο στα επίπεδα των 300 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Μία τέτοια χονδρεμπορική τιμή σημαίνει ότι το συνολικό κόστος των προμηθευτών θα διαμορφωθεί τουλάχιστον στα 38,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Επομένως, όσοι πάροχοι ανακοίνωσαν χαμηλότερες τιμές θα «γράψουν» ζημίες, κάτι που ισχύει για την πλειονότητα του κλάδου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι χρεώσεις του Ιανουαρίου είναι αυξημένες καθώς οι εταιρείες θα θελήσουν να αναπληρώσουν τις απώλειες του μήνα που διανύουμε. Μάλιστα, οι αυξήσεις θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες, αν οι πάροχοι προέβλεπαν παράλληλα και σημαντική άνοδο της χονδρεμπορικής τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα η τιμή του αερίου στον ολλανδικό κόμβο (TTF) παρουσιάζει σημαντική αποκλιμάκωση, με συνέπεια οι εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο ότι δεν θα κλείσει σημαντικά αυξημένο το συμβόλαιο Ιανουαρίου. Επομένως, παρά το γεγονός ότι μπαίνουμε στην «καρδιά» του χειμώνα και κατά συνέπεια στην περίοδο αυξημένης ζήτησης ρεύματος, προβλέπεται πως η χονδρεμπορική τιμή θα κινηθεί τον επόμενο μήνα σε λίγο υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Στα 48,9 λεπτά του ευρώ ανά KWh η χρέωση Ιανουαρίου της ΔΕΗ

gazzetta
gazzetta reader insider insider