Σταϊκούρας: Θα υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης - Τροφοδοτουνται από υπέρβαση εσόδων και φορολόγηση διυλιστηρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Θα υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης - Τροφοδοτουνται από υπέρβαση εσόδων και φορολόγηση διυλιστηρίων
«Πιέσαμε τις τράπεζες και πετύχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», τόνισε ο ΥΠ.ΟΙΚ. Γιατί χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2023, «δύσκολων ισορροπιών».

Για «προϋπολογισμό δύσκολων ισορροπιών» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφορικά με την ψήφιση του Προϋπολογισμού 2023 που ολοκληρώνεται σήμερα. Προανήγγειλε επίσης νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν, όπως είπε, για να εφαρμοστούν το 2023.

Ανέφερε ότι υπάρχει ένα περιθώριο για μέτρα στήριξης από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, η οποία προωθείται και νομοθετικά με βάση τη σχετική κοινοτική νομοθεσία και από ένα επιπλέον περιθώριο που δίνει η καλύτερη απόδοση των φορολογικών εσόδων η οποία αποτυπώνεται και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ο υπουργός δεν ποσοτικοποίησε το περιθώριο που υπάρχει, αλλά σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών τα έσοδα από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων αναμένονται σε τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ για το 2023 ενώ στο 11μηνο η υπέρβαση φορολογικών εσόδων ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ, μια υπεραπόδοση που δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη σε εύρος 12μήνου.

Ο υπουργός εξήγησε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα θωράκισης της αγοράς με έμφαση στη στήριξη των πολιτών από τον πληθωρισμό, επισημαίνοντας ότι ναι μεν οι ανατιμήσεις στην ενέργεια φαίνεται ότι «χάνουν» ρυθμό αλλά στα τρόφιμα και σε άλλα είδη (και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη) επιταχύνονται.

Εξήγησε ότι το επιπλέον αποθεματικό 1 δις ευρώ που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό για παρεμβάσεις σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα με βάση τις υφιστάμενες διεθνείς τιμές δεν μπορεί να διατεθεί και για άλλες χρήσεις. Επανέλαβε την υψηλή μεταβλητότητα που υπάρχει στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου και ανέφερε ότι θα πηγαίνουμε «μήνα – μήνα» στις αποφάσεις για μέτρα στήριξης.

Ο υπουργός άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, επισημαίνοντας ότι αυτό το ζήτημα θα εξεταστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδος. Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον επιδότησης στα ορυκτά καύσιμα επισημαίνοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα κριθεί ανάλογα και με τις ανάγκες και τις δυνατότητες που θα υπάρχουν, αλλά και τις διεθνείς τιμές.

Εμφαση στους ευάλωτους

«Βούληση της Κυβέρνησης είναι να συνεχίζει να στηρίζει τους πολίτες και κυρίως τους πιο ευάλωτους», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας και παραδέχθηκε ότι ο υψηλός πληθωρισμός «ροκανίζει» το εισόδημα των πολιτών.

Σε ότι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει φέτος διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και η εκτίμηση για το 2023 είναι ότι θα είναι τριπλάσιος. Σε ότι αφορά δε τον πληθωρισμό, είπε ότι είμαστε σαφώς κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και φέτος εκτιμάται ότι θα κλείσει λίγο κάτω από το 10% και το 2023 περίπου στο 5%.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στη συνέχεια σε μια σειρά μέτρων που θα υλοποιηθούν τις επόμενες μέρες κι αναμένεται να ανακουφίσουν σημαντικά τους πολίτες, όπως για παράδειγμα την «επιταγή ακρίβειας» με την οποία περισσότεροι από 2 εκ πολίτες θα λάβουν πάνω από μισό δις ευρώ, αλλά και την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης το οποίο είναι υψηλότερο σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ο κ. Σταϊκούρας άφησε «παράθυρο» και για νέα μέτρα ανακούφισης των πολιτών, εκτιμώντας ότι η καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού θα δημιουργήσει περαιτέρω δημοσιονομικό χώρο που θα επιτρέψει πρόσθετες παρεμβάσεις από την Κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά την επιδότηση των 25 λεπτών στα καύσιμα, είπε ότι αν υπάρξει ανάγκη θα επεκταθεί για ένα τρίμηνο ακόμη, ενώ ερωτηθείς για το αν θα δοθεί παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, είπε ότι αυτό θα εκτιμηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη συνέχεια στις συζητήσεις που γίνονται με τις τράπεζες, τονίζοντας ότι «θέσαμε επιτακτικά μια σειρά από ζητήματα», μεταξύ των οποίων την βοήθεια και στους συνεπείς δανειολήπτες, την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και τη μείωση των τραπεζικών προμηθειών οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, «σύμφωνα με την ανακοίνωση των τραπεζών, περίπου 30.000 δανειολήπτες θα βοηθηθούν στη δόση του δανείου τους και πολλοί από αυτούς θα είναι συνεπείς δανειολήπτες», ενώ πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει χωρίς κρατική συμμετοχή που θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: «Έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τις προτάσεις των τραπεζών, αναμένουμε και άλλα»

Βουλή: Με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώνεται η συζήτηση του Προϋπολογισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider