Σταϊκούρας: «Έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τις προτάσεις των τραπεζών, αναμένουμε και άλλα»

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: «Έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τις προτάσεις των τραπεζών, αναμένουμε και άλλα»
Άμεσα θα υλοποιηθεί η πρόταση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για την στήριξη των ευάλωτων ενήμερων δανειοληπτών απέναντι στις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Άμεσα θα υλοποιηθεί η πρόταση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για την στήριξη των ευάλωτων ενήμερων δανειοληπτών απέναντι στις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. Μία πρόταση, που για πρώτη φορά, δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος, όπως είπε νωρίτερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2023.

“Η λογική «τα κέρδη δικά μου, το κόστος δικό σου», δεν βρίσκει ανταπόκριση στη σημερινή Κυβέρνηση. Αντιθέτως, το κόστος πρέπει να μοιράζεται και με το τραπεζικό σύστημα, σεβόμενοι πάντα το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο και την ανάγκη διατήρησης της κουλτούρας πληρωμών”, είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Όπως ανέφερε, στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν χθες οι συστημικές τράπεζες, αποτυπώνουν τη – συμφωνημένη με την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή – πρόταση για την επιδότηση δόσεων δανείων ευάλωτων ενήμερων δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο ή με δάνειο μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως της τράπεζας προέλευσης του δανείου, συστημικής ή μη, είτε αυτό παραμένει σε τραπεζικό ισολογισμό είτε έχει μεταβιβαστεί σε τρίτους.

Ο Υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, «οποιαδήποτε αλλαγή των χαρακτηριστικών του σχήματος, είτε αναφορικά με τη μεγέθυνση της περιμέτρου, είτε με το ποσοστό επιδότησης της δόσης, θέτει σε κίνδυνο την υφιστάμενη εποπτική αξιολόγηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, τους δείκτες δανείων σε καθυστέρηση και την κεφαλαιακή τους επάρκεια».

Με την επισήμανση αυτή, ο Υπουργός Οικονομικών καθιστά σαφείς τους εποπτικούς περιορισμούς των τραπεζών και τονίζει ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρέκκλιση από την συμφωνηθείσα πρόταση, καθώς θα δημιουργούσε πρόβλημα στις εποπτικές απαιτήσεις για την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε επίσης ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε βελτιωτικές προτάσεις, τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό εγκρισιμότητας στον εξωδικαστικό μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένων – για πρώτη φορά – και των ενήμερων δανειοληπτών που έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη μειωθεί τα επιτόκια στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, και υφίσταται καθολική έγκριση των ρυθμίσεων σε δανειολήπτες ελβετικού φράγκου.

Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.367 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 437 εκατ. ευρώ.

Τις τελευταίες 2 εβδομάδες, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 350 ρυθμίσεις οφειλών.

Με αυτά τα στοιχεία, ο υφιστάμενος εξωδικαστικός μηχανισμός καθίσταται το πιο αποτελεσματικό εργαλείο ρύθμισης οφειλών της τελευταίας δεκαετίας.

«Δεν είμαστε, όμως, ακόμη ικανοποιημένοι. Απαιτείται περισσότερη δουλειά, κυρίως από τους διαχειριστές δανείων», είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στην άνοδο των επιτοκίων χορηγήσεων και την υστέρηση στην αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι τράπεζες αποδέχονται ότι υφίσταται – το τελευταίο διάστημα – σημαντική απόκλιση στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, και δεσμεύονται να αναθεωρήσουν την πολιτική επιτοκίων.

Πρόσθεσε ότι οι τράπεζες σχεδιάζουν και επανεξετάζουν μειώσεις προμηθειών για διάφορες απλές τραπεζικές συναλλαγές.

Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση έχει καταθέσει 12 συγκεκριμένες προμήθειες οι οποίες χρήζουν αναπροσαρμογής από το τραπεζικό σύστημα.

«Συμπερασματικά, αυτές οι προτάσεις των τραπεζών αποτελούν ένα καλό, πρώτο βήμα. Σήμερα, έχουμε τα πρώτα, θετικά αποτελέσματα. Εκτιμούμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα, άμεσα. Πιστεύουμε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα κινηθούν πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά. Άλλωστε, αυτό είναι προς το συμφέρον της σταθερότητας του συστήματος και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κεντρικές Τράπεζες και αγορές κινούνται πλέον με αντίθετες «θεωρίες»

«Overweight» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Νέες τιμές στόχοι με κορυφαία επιλογή την Alpha Bank

Τράπεζες: Μετά την επιδότηση στους ευάλωτους, σειρά παίρνουν οι καταθέσεις – Τι σχεδιάζουν

gazzetta
gazzetta reader insider insider