Mastercard: Κορυφώθηκε ο πληθωρισμός – Πότε επιστρέφει στα προπανδημικά επίπεδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mastercard: Κορυφώθηκε ο πληθωρισμός – Πότε επιστρέφει στα προπανδημικά επίπεδα
Κεντρικές τράπεζες των χωρών της G10 όπως η Fed, η ΒοΕ, η Aποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας - καθώς και εκείνες των αναδυόμενων αγορών, όπως η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες, αύξησαν τα επιτόκιά τους.

Ο Ντέιβιντ Μαν, επικεφαλής οικονομολόγος της Mastercard για Ασία-Ειρηνικό, εκτιμά πως ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο peak του αλλά θα παραμείνει πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα το 2023.

«Ο πληθωρισμός έφτασε την κορύφωσή του φέτος, αλλά το επόμενο έτος θα εξακολουθήσει να είναι πάνω από αυτό που είχαμε συνηθίσει πριν από την πανδημία», υπογράμμισε ο Μαν στο «Squawk Box Asia» του CNBC την Παρασκευή, προσθέτοντας πως θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019.

«Ο πληθωρισμός έχει γίνει αυτή η μεγάλη πρόκληση. Αυξάνεται και παραμένει πολύ ψηλά», τόνισε ενώ προειδοποίησε ότι θα ήταν επικίνδυνο εάν οι κεντρικές τράπεζες αυξήσουν τα επιτόκιά τους περισσότερα από όσα χρειάζονται, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως θα πρέπει υπάρξει σαφής προσανατολισμός για τους στόχους και τα επόμενα βήματα.

«Θα ήταν ένα "σοβαρό σενάριο" εάν οι κεντρικές τράπεζες καταλήξουν να προχωρήσουν ελαφρώς υπερβολικά και μετά να χρειαστεί να οπισθοχωρήσουν σχετικά γρήγορα», ανέφερε.

Πάντως, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, οι Αμερικανοί καταναλωτές εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να κάνουν δαπάνες σε τομείς όπως τα ταξίδια, ενώ είναι φειδωλοί στα έξοδά τους για τα απαραίτητα, με τον ίδιο να επισημαίνει πως στο πίσω μέρος του μυαλού πολλών καταναλωτών υπάρχει ο φόβος μήπως επιστρέψουν οι περιορισμοί και τα lockdowns για την COVID-19.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προς εξαγορά - «μαμούθ» στη βιοτεχνολογία: Η Amgen αποκτά την Horizon Therapeutics για 26 δισ. δολάρια

Δεσμεύεται η περιουσία της Εύας Καϊλή και συγγενικών της προσώπων στην Ελλάδα

Πλαίσιο: Αύξηση τζίρου κατά 6,1% στο γ' τρίμηνο - Μείωση 0,2% στο 9μηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider