Φυσικό αέριο: Οι αντιπροτάσεις από Ελλάδα και άλλες 6 χώρες της ΕΕ για πιο σφικτό πλαφόν

Χρήστος Δοντάς
Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: Οι αντιπροτάσεις από Ελλάδα και άλλες 6 χώρες της ΕΕ για πιο σφικτό πλαφόν
Η Ισπανία θεωρείται ότι υποστηρίζει σε γενικές γραμμές την πρόταση, ενώ κρίσιμη θεωρείται η στάση που θα κρατήσει η Γαλλία, καθώς χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία αντιτίθενται σε ένα αυστηρότερο ανώτατο όριο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Η Ελλάδα και άλλα έξι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν για ένα πιο αποτελεσματικό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, τονίζοντας πως το προτεινόμενο «είναι απίθανο να βοηθήσει τους καταναλωτές να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειάς τους».

Με λιγότερο από δύο εβδομάδες να απομένουν μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία οι υπουργοί Ενέργειας (Έκτακτη Σύνοδος στις 13/12), χώρες όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα πιέζουν για αυστηρότερο πλαφόν που θα κινείται ανάλογα με τις τιμές στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με κείμενο - αντιπρόταση προς την Κομισιόν που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

Τι αναφέρει το προσχέδιο

  • Το 75% του πλαφόν θα πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με μια τιμή αναφοράς (το έγγραφο αναφέρει ως παράδειγμα τα 160 ευρώ)
  • Το υπόλοιπο 25% θα πρέπει να κινείται σύμφωνα με τον σταθμισμένο μέσο όρο των τιμών του φυσικού αερίου και του LNG στα μεγάλα εμπορικά κέντρα Henry Hub στις ΗΠΑ, JKM στην Ασία, και NWE και MED στην Ευρώπη.
  • Να μην υπάρξει χρονική περίοδος για το πλαφόν.
  • Οι χώρες επίσης προτείνουν να απορριφθεί η δεύτερη προϋπόθεση που έχει θέσει η Κομισιόν, δηλαδή οι τιμές του φυσικού αερίου να διαπραγματεύονται πολύ υψηλότερα από το LNG.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Κομισιόν μιλά για επιβολή πλαφόν αν οι τιμές μείνουν πάνω από τα επίπεδα των 275 δολαρίων για δύο εβδομάδες και αν είναι κατά τουλάχιστον 58 δολάρια ακριβότερες από το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για τουλάχιστον 10 ημέρες.

«Η συνθήκη για τις δύο εβδομάδες υψηλών τιμών φυσικού αερίου δεν στέλνει αποτελεσματικό μήνυμα στις αγορές.Τα όρια επιβολής πλαφόν είναι πολύ μακριά από το να αποτρέπουν επεισόδια υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου» επισημαίνεται στο κείμενο.

Εάν οι ΥΠΕΝ δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στις 13/12, το θέμα θα απασχολήσεις τους επικεφαλής των κρατών-μελών της ΕΕ στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ενώ έχει προγραμματιστεί ένα ακόμη συμβούλιο Ενέργειας στις 19 Δεκεμβρίου.

Η Τσεχία που έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, εχει καταθέσει μια συμβιβαστική πρόταση που περιλαμβάνει την μείωση του ορίου επιβολής πλαφόν στα 264 δολάρια, αλλά και την μείωση των χρονικών περιόδων που θα πρέπει να μένουν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές. Ακόμη και αυτή η πρότασης δύσκολα θα γίνει αποδεκτή από τις χώρες που θέλουν πιο σφιχτό πλαφόν, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Η πρόταση από τα επτά κράτη - μέλη θα εφαρμοστεί τον επόμενο μήνα και για τους επόμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα ρυθμιστεί το πλαίσιο και για εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.

Οι επτά χώρες ζητούν επίσης από τα κράτη μέλη να έχουν τον τελευταίο λόγο για τυχόν αναστολή του πλαφόν λόγω διαταραχών της αγοράς ή διαταραχών στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, αντί να το αφήvουν στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προς συμφωνία στην ΕΕ για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Στα 60 δολάρια ανά βαρέλι

Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί η εστίαση – Η σκληρή καθημερινότητα και οι φόβοι για «λουκέτα»

Πετρέλαιο θέρμανσης: Συνεχίζονται οι εκπτώσεις και η επιδότηση – Για πόσο θα ισχύουν οι χαμηλότερες τιμές