Στασιμοπληθωρισμός: Ο βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία το 2023

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στασιμοπληθωρισμός: Ο βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία το 2023
Η ταυτόχρονη συνύπαρξη πληθωρισμού και ύφεσης αναμένεται να αποτελέσει τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τις αγορές το 2023.

Ο στασιμοπληθωρισμός είναι ο βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία το 2023, σύμφωνα με επενδυτές που εκτιμούν πως οι ελπίδες για ράλι στις αγορές είναι σχεδόν... αβάσιμες μετά το βάναυσο selloff του φετινού έτους.

Σχεδόν οι μισοί από τους 388 ερωτηθέντες στην τελευταία έρευνα MLIV Pulse, όπως μεταδίδει το Bloomberg ανέφεραν πως το σενάριο όπου η ανάπτυξη θα συνεχίσει να επιβραδύνεται ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, θα κυριαρχήσει παγκοσμίως το επόμενο έτος. Το δεύτερο πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι η αποπληθωριστική ύφεση, ενώ μια οικονομική ανάκαμψη με υψηλό πληθωρισμό θεωρείται λιγότερο πιθανή.

Τα αποτελέσματα σηματοδοτούν μια άλλη δύσκολη χρονιά για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, αφού η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των τραπεζών, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και ο αντίκτυπος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν τροφοδοτήσει τη χειρότερη καταστροφή για τις μετοχές από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

«Το επόμενο έτος θα είναι ακόμα δύσκολο», τονίζει η Νικόλ Κόρνιτζερ του Buffalo International Fund με έδρα το Παρίσι, η οποία διαχειρίζεται περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια. «Σίγουρα, ο στασιμοπληθωρισμός είναι η νέα προοπτική προς το παρόν» πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, περίπου το 60% των συμμετεχόντων αναμένει ότι το δολάριο θα αποδυναμωθεί περαιτέρω σε ένα μήνα από τώρα. Η ισχύς του δολαρίου έχει επηρεάσει αρκετές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων φέτος, όπως και το ευρώ ενώ η διολίσθησή του θα μπορούσε να δημιουργήσει θύλακες ευκαιριών για το 2023.

«Το δολάριο πιθανότατα θα αποδυναμωθεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2023. Ίσως όχι δραματικά, αλλά η τάση θα είναι πιθανώς πτωτική» εκτίμησε η Κόρνιτζερ. «Η ύφεση στις ΗΠΑ και η πορεία των επιτοκίων από μεριάς Fed, θα είναι οι βασικοί καταλύτες για το αμερικανικό νόμισμα», συμπλήρωσε.

Ταυτόχρονα, η αυστηρή πολιτική της Κίνας για μηδενικό COVID αποτελεί άλλον έναν κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, καθώς τα κρούσματα κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα εν μέσω των αυξανόμενων διαμαρτυριών κατά των περιορισμών.

«Οι αναλυτές θα πρέπει να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις των κερδών τους», σημειώνει η Ανέκα Τρίον, διευθύνουσα σύμβουλος της Van Lanschot Kempen με έδρα το Άμστερνταμ. «Αναμένουμε ότι η Ευρώπη θα δει μια οικονομική συρρίκνωση, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν μόνο μέτρια ανάπτυξη και η Κίνα δεν θα επιτύχει τις φιλοδοξίες της» επισημαίνει.

Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα βλέπουν ως ευκαιρία την εξαγορά ομολόγων μεγάλης διάρκειας και μετοχών τεχνολογίας, ενώ μεταξύ άλλων πιθανών κινδύνων το 2023 συμπεριλαμβάνονται οι εξελίξεις στην αγορά κατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, με τον κίνδυνο κατάρρευσης για αυτές τις χώρες να αυξάνεται κατά 20%.

Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές δεν πιστεύουν πως την επόμενη χρονιά θα υπάρξει κλιμάκωση των γεωπολιτικών συγκρούσεων, όπως για παράδειγμα κάποια ένταση, ανάμεσα σε Κίνα και Ταϊβάν ή ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα κυριαρήσουν τα υψηλά επιτόκια. Ωστόσο, γύρω στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους, αναμένουμε ότι η θα επικρατήσει η μία υποτονική ανάπτυξη και ύφεση» υπογράμμισε η Ιπέκ Οζκαρντέσκαγια, ανώτερη αναλύτρια στο Swissquote.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Κίνδυνος για νέα «Τιενανμέν» - Ο Σι «δεν αλλάζει λόγω πίεσης, θα τσακίσει τον λαό»

Πόση ρευστότητα ετοιμάζεται να αποσύρει η ΕΚΤ - Ποιες οι συνέπειες για τις τράπεζες

Τράπεζες: Απόδοση 105% για NPLs 50 δισ. του «Ηρακλή» - Μάχη στα μετόπισθεν για «κόκκινα» δάνεια 15 δισ.

gazzetta
gazzetta reader insider insider