Τα νέα πακέτα προαπαιτούμενων: Οι στόχοι για τράπεζες, ιδιωτικοποιήσεις, οφειλές προς ιδιώτες, εργατική νομοθεσία

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα νέα πακέτα προαπαιτούμενων: Οι στόχοι για τράπεζες, ιδιωτικοποιήσεις, οφειλές προς ιδιώτες, εργατική νομοθεσία
Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να τηρεί τις δεσμεύσεις της το επόμενο διάστημα, οι στόχοι έως το τέλος του έτους και για το 2023 για την μεταπρογραμματική εποπτεία. Παράλληλα θα τρέχουν τα 42 νέα προαπαιτούμενα για την 3η δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Νέοι στόχοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, για τις τράπεζες, για τις οφειλές προς ιδιώτες, για την εργατική νομοθεσία, για το κτηματολόγιο και για τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο λόγος για το επόμενο…. βήμα μετά τα εύσημα για την καλή πορεία των μεταρρυθμίσεων τα οποία ακούγονται όλες τις τελευταίες ημέρες για την Ελλάδα.

Εύσημα ακούστηκαν και σήμερα στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΙΟΒΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης. Σήμερα αφορούσαν την προέγκριση του 2ου πακέτου δόσεων που συνδέονται με 28 ορόσημα και στόχους τα οποία έγιναν επαρκώς.

Πιο πριν, είχε δει το φως της δημοσιότητας η άλλη διαδικασία παρακολούθησης της χώρας, στο πλαίσιο της Μεταπρογραμματικής Εποπτείας που ήταν επίσης θετική (και θα οδηγήσει σε πολιτική επικύρωση των δόσεων στο Eurogroup του Δεκεμβρίου).

Το κοινό στοιχείο σε αυτές τις διαδικασίες είναι πως έχουν… συνέχεια. Υπάρχουν δεσμεύσεις που πρέπει να γίνουν όλο το επόμενο διάστημα και έχουν ως «κίνητρο» και ρευστότητα από τις Βρυξέλλες αλλά και την καλή «εικόνα» της χώρας έναντι των αγορών.

Στο πόρισμα της Εποπτείας υπάρχουν οι νέοι στόχοι που θα πρέπει να γίνουν έως το τέλος του έτους, αλλά και το 2023. Παράλληλα, τρέχουν τα 42 νέα προαπαιτούμενα για την 3η δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης που συνδέονται με το 3ο πακέτο επιδοτήσεων.

Τα προαπαιτούμενα της Εποπτείας

Στο κείμενο της Επιτροπής για την μεταπρογραμματική εποπτεία, περιλαμβάνονται τα επόμενα ορόσημα που συνδέονται κυρίως με το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και με τα «φέσια» προς ιδιώτες, την εργατική νομοθεσία, το Κτηματολόγιο, την υγεία, τη δικαιοσύνη και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Το πόρισμα για την εν λόγω πρόοδο θα οριστικοποιηθεί την προσεχή Άνοιξη. Αναλυτικά η κυβέρνηση αναφέρεται πως έχει συμφωνήσει στα εξής:

  • Στις οφειλές που λόγω της κρίσης καθυστέρησαν νέος στόχος είναι η πλήρης εκκαθάριση των οφειλών εντός συντάξεων έως τον Δεκέμβριο και των συντάξεων έως τον Φεβρουάριο του 2023.
  • Στις τράπεζες υπάρχουν πολλοί στόχοι. Για τον νέο φορέα ακινήτων η πρόσκληση για τις δεσμευτικές προσφορές σχεδιάζεται για τα μέσα Μαρτίου του 2023 με στόχο την επικύρωση σύμβασης από τη Βουλή έως τα τέλη Αυγούστου 2023 το νωρίτερο, με τη σύσταση και τη λειτουργία του νέου φορέα στο τέλος του 2023. Στο πεδίο των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων οι στόχοι μετακινούνται κατά 3-6 μήνες με την ολοκλήρωση όλων των πληρωμών να υπολογίζεται στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2024 για τις απαιτήσεις των φυσικών προσώπων και έως το τέλος του 2024 για τις εταιρικές απαιτήσεις.
  • Στο πεδίο της δικαιοσύνης η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να χρησιμοποιείται πλήρως από τις αρχές του 2023.
  • Αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του 2023 η κτηματογράφηση θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως.
  • Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων η μελέτη σκοπιμότητας για το ΟΑΚΑ και το επιχειρηματικό του σχέδιο αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2022 και να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2023. Στην Εγνατία Οδό η αδειοδότηση της σήραγγας αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023. Στο περιφερειακό λιμάνι Ηρακλείου η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών επαναπρογραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2023, στις Γούρνες Ηρακλείου και στην Αποθήκη αερίου Νότιας Καβάλας οι αποφάσεις αναμένονται εντός του 2022.
  • Η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας που «αντιμετωπίζει καθυστερήσεις» θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου 2023
  • Στην πρωτοβάθμια υγεία δεν τέθηκε νέος στόχος με τη διαπίστωση πως ειδικά στην Αττική αφού δεν υπάρχει επάρκεια ενδιαφέροντος από Ιατρούς δεν μπορεί να υπάρξει ορόσημο υποχρεωτικότητας για τους πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι.

Το 3ο πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης

Από την άλλη πλευρά, στην 3η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης τα 42 ορόσημα που αφορούν ουσιαστικά στο 2ο εξάμηνο του 2022 περιλαμβάνουν κυρίως νομοθετικές διαδικασίες όπως για τα βιομηχανικά πάρκα, για την απασχόληση στον πολιτιστικό τομέα, αλλά και το νέο φορολογικό πακέτο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου. Επίσης περιλαμβάνουν το νομικό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων, καταπολέμησης της διαφθοράς και των εσωτερικών ελέγχων στη δημόσια διοίκηση, αλλά και έναν πολύ μεγάλο όγκο κινήσεων στο πεδίο της πράσινης, όσο και της ψηφιακής μετάβασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πορίσματα Κομισιόν για Ελλάδα: Εύσημα για Προϋπολογισμό, τράπεζες, ιδιωτικοποιήσεις- Ανοίγει ο δρόμος για το πακέτο «δόσεων», συστάσεις σε 4 πεδία

«Μπόνους» 6 δισ. ευρώ για το ελληνικό χρέος και στοχευμένα μέτρα στήριξης - Τα 2 σενάρια για πλεονάσματα 1,4% και 3,1%

Πόση ρευστότητα ετοιμάζεται να αποσύρει η ΕΚΤ - Ποιες οι συνέπειες για τις τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider