Κρατικά «φέσια» προς ιδιώτες: Νέα «παράταση» από Βρυξέλλες για τη μείωσή τους έως τον Δεκέμβριο – Για Φεβρουάριο 2023 οι συντάξεις

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Κρατικά «φέσια» προς ιδιώτες: Νέα «παράταση» από Βρυξέλλες για τη μείωσή τους έως τον Δεκέμβριο – Για Φεβρουάριο 2023 οι συντάξεις
Τι αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στα 2 δισ. οι μικτές, στα 496 εκατ. οι «καθαρές» οφειλές εκτός συντάξεων. Βασική αιτία η ενεργειακή κρίση και η πανδημία. Επιπλέον επιχορήγηση σε δημόσιες συγκοινωνίες και νοσοκομεία. Εύσημα για την απονομή συντάξεων.

Πρόοδος στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες σε σχέση με την εικόνα που υπήρχε κατά την προηγούμενη έκθεση αξιολόγησης της χώρας (την άνοιξη του 2022), αλλά και απόκλιση σε σχέση με τους στόχους που τότε τέθηκαν ως «προαπαιτούμενο» για το πακέτο δόσεων, καταγράφεται στο πόρισμα των θεσμών για την πρώτη μεταπρογραμματική εποπτεία.

Πρόκειται για 1 από τα 4 συνολικά προαπαιτούμενα για τα οποία καταγράφεται η ανάγκη για επιπλέον πρόοδο και τίθενται νέα ορόσημα για αυτό το λόγο. Δίδεται περιθώριο έως τον Δεκέμβριο ή έως τον Φεβρουάριο του 2023 για τις συντάξεις που εκκρεμούν.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες είναι ένα μνημονιακό προαπαιτούμενο, το οποίο «μεταφέρθηκε» και στην ενισχυμένη εποπτεία. Πλέον αποτελεί σημείο ιδιαίτερης προσοχής των δανειστών και στη μεταπρογραμματική εποπτεία.

Στα 2 δισ. οι μικτές, στα 496 εκατ. οι «καθαρές» οφειλές εκτός συντάξεων

Οι μικτές οφειλές του κράτους προς ιδιώτες φτάνουν περίπου στα 2 δισ. ευρώ από το ΥΠΟΙΚ, αλλά η Κομισιόν αυτό που παρακολουθεί είναι οι λεγόμενες καθαρές οφειλές, αυτές δηλαδή που πραγματικά μπορούν να αποπληρωθούν και υπολογίζεται σε 496 εκατ. ευρώ συν 70 εκατ. ευρώ από εκκρεμείς συντάξεις.

Πλέον το πρόβλημα δεν είναι συντάξεις (όπως στο παρελθόν), αλλά τα υπόλοιπα «φέσια» του ευρύτερου δημοσίου που αυξήθηκαν σε κάποια πεδία το τελευταίο διάστημα και λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω - κυρίως - της ενεργειακής κρίσης, όπως αναφέρεται στο κείμενο.

Αναφέρεται πως «σημειώθηκε απτή επιτάχυνση στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των εκκρεμών υποχρεώσεων, αλλά θα πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά για την πλήρη εξάλειψή τους. Το υπόλοιπο μειώθηκε από την τελευταία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, αλλά τόσο οι συνταξιοδοτικές όσο και οι μη συνταξιοδοτικές οφειλές παρέμειναν πάνω από τους αντίστοιχους στόχους.

Συνολικά η απόκλιση από τον στόχο είναι για τις οφειλές εκτός συντάξεων 318 εκατ. ευρώ και για τις συντάξεις 70 εκατ. ευρώ (ορόσημο ήταν ο Αύγουστος). «Αυτές οι αποκλίσεις προέρχονται κυρίως από τη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω του επίμονα υψηλού ενεργειακού κόστους και των πληθωριστικών πιέσεων που έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερες δαπάνες καθώς και υψηλότερες από τις αναμενόμενες νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης».

Η νέα συμφωνία με την κυβέρνηση είναι να επικεντρωθούν ιδιαίτερα σε φορείς που συνεχίζουν να διατηρούν υψηλές οφειλές, με σκοπό την επίτευξη του στόχου έως τον Δεκέμβριο του 2022 για τις μη συνταξιοδοτικές οφειλές και έως τον Φεβρουάριο του 2023 για τις συντάξεις.

Κανονικά, θα έπρεπε να γίνει η εν λόγω εκκαθάριση έως τον Αύγουστο. Οι μη συνταξιοδοτικές καθυστερήσεις μειώνονται τους τελευταίους μήνες, ωστόσο το απόθεμα παραμένει πάνω από τον στόχο, αναφέρεται: είναι στα 496 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 32 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Μάρτιο κάτι που αντιστοιχεί σε απόκλιση από τον στόχο κατά 318 εκατ. ευρώ ή κατά 0,15% του ΑΕΠ(πάντα με στοιχεία Αυγούστου).

Τα νοσοκομεία και τα πρόσθετα κονδύλια του προϋπολογισμού αντιπροσωπεύουν το 79% της απόκλισης. «Μπορεί να αποδοθεί κυρίως στο επίμονο υψηλό ενεργειακό κόστος και τις γενικές πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και σε ορισμένες εναπομένουσες διαρθρωτικές αδυναμίες, ιδίως στα υψηλά κόστη των δημοσίων εταιρειών συγκοινωνιών που θα λάβουν επιπλέον επιχορήγηση το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως αναφέρεται. Ανάλογα θα γίνει και για το υψηλό ενεργειακό κόστος του 2023.

Στα νοσοκομεία, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη μεταφέρει πρόσθετη χρηματοδότηση για να εξοφλήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Πρόσθετη έκτακτη επιχορήγηση 150 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία θα εκταμιευθεί επίσης από το κρατικό αποθεματικό αυξάνοντας περαιτέρω τη ρευστότητά τους.

Στις συντάξεις, το υπόλοιπο προς εκκαθάριση μειώθηκε στα 70 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2022 έναντι 200 ​​εκατ. ευρώ τον Μάρτιο «αν και οι πραγματικές ροές νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης το 2022 ήταν υψηλότερες από ό,τι αναμενόταν» (κατά περίπου 24%). «Η καλή απόδοση μπορεί να αποδοθεί στην έγκαιρη ολοκλήρωση όλων των συμφωνημένων ενεργειών για τη βελτιστοποίηση και την απλούστευση» απονομής.

«Οι έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση πρόσθεσαν περισσότερη πολυπλοκότητα στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα τελευταία χρόνια» αναφέρεται. Η πανδημία επηρέασε τη συλλογή δεδομένων για τις οφειλές, ενώ το επίμονο υψηλό ενεργειακό κόστος και οι πληθωριστικές πιέσεις οδήγησαν σε υψηλότερες δαπάνες, δημιουργώντας περαιτέρω δυσκολίες για την επίτευξη των στόχων εκκαθάρισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Αναδυόμενος κίνδυνος τα δάνεια αβέβαιης είσπραξης

Φθηνή στέγη για νέους: Οι δικαιούχοι των προνομιακών στεγαστικών δανείων έως 150.000 ευρώ

Οι πολυεπίπεδες απειλές για τους γαστρονομικούς θησαυρούς του Ρεθύμνου

Όλες οι ειδήσεις

15:21

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εξέδιδε ψευδείς άδειες οδήγησης και πιστοποιητικά επαγγελματικής ικανότητας

15:15

Ρωσία: Εννέα Ρώσοι στρατιώτες απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων με την Ουκρανία

15:08

ΣΥΡΙΖΑ: Αφού ο κ. Μητσοτάκης "μυρίζει" εκλογές ας τις προκηρύξει άμεσα για να σωθεί η κοινωνία

15:03

Τέσσερις συλλήψεις σε επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ στο κέντρο της Αθήνας και σε περιοχές της Δυτικής και Β/Α Αττικής για διακίνηση ναρκωτικών

14:56

Συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων με μονάδες του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle

14:49

Δένδιας: Να εξασφαλίσουμε ότι η «πόρτα του φρενοκομείου» θα παραμείνει ερμητικά κλειστή

14:33

Ανδρουλάκης: Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα πάνω από την απελπισία και την αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών

14:22

Πρωταγωνιστικός αναμένεται να εξελιχθεί ο ρόλος των ελληνικών ναυπηγείων στη διεθνή αγορά

14:12

Οι καλύτεροι υπουργοί της κυβέρνησης: Από τον Δένδια στον Αυγενάκη και τον Κικίλια

14:08

Ουκρανία: Η Ρωσία "θα πληρώσει" για τον λιμό που επέβαλε ο Στάλιν στην Ουκρανία τη δεκαετία του 1930

13:59

Μητσοτάκης: Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές

13:43

Κικίλιας: Δεν επιβεβαιώθηκαν όσοι έλεγαν ότι δεν θα πάει καλά ο τουρισμός φέτος

13:36

Ουκρανία: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση της Χερσώνας

13:31

Κίνα: Πυρκαγιά στην Σιντζιάνγκ προκαλεί οργή κατά της πολιτικής για "μηδενική COVID"

13:24

Ιταλία: Οκτώ νεκροί από κατολίσθηση στο νησί Ίσκια της Κάτω Ιταλίας λόγω σφοδρής κακοκαιρίας

13:11

Καραγιάννης: Μειώνουμε τα διόδια στην Αττική Οδό και σχεδιάζουμε αναλογική χρέωση στους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους

13:00

Κοινωνική αντιπαροχή: Πού θα χτιστούν τα πρώτα σπίτια για την στέγαση των νέων - Πώς θα επιλεγούν οι ανάδοχοι

12:52

Ρότα ανάπτυξης για την κρουαζιέρα στα Χανιά το 2022

12:49

Βόλος: Τραγικός θάνατος 25χρονου οδηγού μετά από σύγκρουση του αυτοκινήτου του με αγριογούρουνο

12:45

Ανάρτηση του Κ. Μητσοτάκη για την κατάσταση της υγείας της αδελφής του Κατερίνας και την αξία του προληπτικού ελέγχου

12:38

Μια άγνωστη φωτογραφία από την πρώτη αποστολή στη Σελήνη βγαίνει σε δημοπρασία

12:34

Meteo: Παγετός σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας σήμερα το πρωί

12:27

Πλαστικά & Ανακύκλωση: Ο οδικός χάρτης προς την Κλιματική Ουδετερότητα

12:26

Μητσοτάκης: Δίνουμε τη δυνατότητα στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να μιλήσουν με ασφάλεια

12:19

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δυο άτομα που μετέφεραν παράνομα αλλοδαπούς σε ειδικές κρύπτες σε φορτηγά

12:12

ΒΙΚΟΣ: Νέες επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας

12:08

Τα επόμενα 10-15 χρόνια ο καρκίνος θα είναι μια χρόνια νόσος η οποία δεν θα σκοτώνει

12:02

ΟΗΕ: Η μεταχείριση των γυναικών από τους Ταλιμπάν μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

11:55

Δήμας: Την επόμενη εβδομάδα τα 2α Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας Elevate Greece

11:49

Επεισόδιο με πυροβολισμούς τα ξημερώματα στο Μενίδι- Ένας τραυματίας