Ρεύμα: Φθηνότερες 10-15% οι χρεώσεις των προμηθευτών τον Δεκέμβριο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Φθηνότερες 10-15% οι χρεώσεις των προμηθευτών τον Δεκέμβριο
Στα επίπεδα των 33-35 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα τοποθετούν παράγοντες του κλάδου τις τιμές που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι σε λίγα 24ωρα, τη στιγμή που η χαμηλότερη χρέωση για τον Νοέμβριο (χωρίς τις εκπτώσεις) ξεκινούσε από τα 37 λεπτά. Αναμένεται αναπροσαρμογή προς τα κάτω στο ύψος των επιδοτήσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η πτωτική πορεία που ακολουθούσαν έως και πριν από λίγες ημέρες οι τιμές του αερίου αναμένεται να συμπαρασύρει προς τα κάτω τις χρεώσεις που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές ρεύματος για τον Δεκέμβριο, με συνέπεια να διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τον τρέχοντα μήνα.

Αυτό εκτιμούν παράγοντες του κλάδου, προβλέποντας ότι η πλειονότητα των παρόχων θα ανακοινώσουν τιμές για τον επόμενο μήνα, οι οποίες θα κινούνται στα επίπεδα των 33-35 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επομένως, θα είναι κατά 10-15% μικρότερες από τις χρεώσεις ρεύματος με τις οποίες «τρέχει» ο Νοέμβριος, η χαμηλότερη από τις οποίες (χωρίς τις εκπτώσεις) ήταν στα 37 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Όπως είναι γνωστό, με βάση το νέο μοντέλο λιανικής (στο πλαίσιο αναστολής των ρητρών αναπροσαρμογής), οι εταιρείες προμήθειας δημοσιοποιούν στις 20 κάθε μήνα τις χρεώσεις που θα ισχύσουν τον επόμενο μήνα. Κατά συνέπεια, τα τιμολόγια Δεκεμβρίου θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες των παρόχων σε λίγα 24ωρα, και πιο συγκεκριμένα την Κυριακή 20 Νοεμβρίου.

Θετική έναρξη του μήνα για το αέριο

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νοέμβριος ξεκίνησε με τις τιμές στο ολλανδικό εικονικό hub αερίου (TTF) να εμφανίζουν σημαντική αποκλιμάκωση, στα επίπεδα των 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ως απόρροια των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και της μεγάλης αποθεματοποίησης καυσίμου στην Ευρώπη. Ωστόσο, η εικόνα έχει ανατραπεί περίπου από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, με τις τιμές να «φλερτάρουν» ξανά ακόμη και με τα 125 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η θετική έναρξη του μήνα, σε συνδυασμό με το ότι παρά την πρόσφατη άνοδο οι τιμές παρέμειναν σχετικά συγκρατημένες, καθιστά εύλογη την εκτίμηση ότι ο Δεκέμβριος θα «τρέξει» με την τιμή του αερίου στη χώρα μας σε έστω και ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο, διαμορφώνοντας ανάλογα και τις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως προσθέτουν, ενδεικτικό είναι πως τα προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας, για την εγχώρια αγορά τον Δεκέμβριο, κινούνται αυτή τη στιγμή στα 270 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Την ίδια στιγμή, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στο τέλος του έτους, εκτιμάται ότι ορισμένες τουλάχιστον εταιρείες θα επιλέξουν να κινηθούν πιο «επιθετικά» στην τιμολόγησή τους για τον επόμενο μήνα, ώστε να προσελκύσουν νέους πελάτες. Έτσι, αν και το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν χρεώσεις στα 31-32 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Στα ίδια επίπεδα οι τελικές τιμές τον Δεκέμβριο

Από την άλλη πλευρά, οι μειωμένες χρεώσεις των προμηθευτών για τον Δεκέμβριο αναμένεται να οδηγήσουν σε αναπροσαρμογή προς τα κάτω και των επιδοτήσεων, ώστε οι τελικές επιβαρύνσεις των καταναλωτών να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τον Νοέμβριο. Επομένως, το όφελος για τους καταναλωτές θα είναι έμμεσο, υπό την έννοια ότι θα υπάρξει η δυνατότητα να εξοικονομηθούν κεφάλαια από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Με αυτό τον τρόπο, θα δημιουργηθεί ένα χρηματοδοτικό «μαξιλάρι», που θα μπορεί να αξιοποιηθεί στην «καρδιά» του χειμώνα, όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες θα δώσουν αναπόφευκτα ώθηση προς τα πάνω στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και στη χώρα μας.

Οι επιδοτήσεις για τον Δεκέμβριο αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ακολουθώντας για μία ακόμη φορά «κλιμακωτή αρχιτεκτονική», ώστε να δοθεί κίνητρο για τη μείωση της κατανάλωσης. Έτσι, η 1η κλίμακα ενίσχυσης θα καλύπτει και πάλι μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες, με τη μέση «καθαρή» επιβάρυνση να κινείται στα 16-17 λεπτά του ευρώ για το σύνολο των προμηθευτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider