Ρεύμα: «Βουτιά» πάνω από 30% στις χρεώσεις Νοεμβρίου – Την άλλη εβδομάδα οι επιδοτήσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: «Βουτιά» πάνω από 30% στις χρεώσεις Νοεμβρίου – Την άλλη εβδομάδα οι επιδοτήσεις
Από τα 37 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (χωρίς τις εκπτώσεις συνέπειας) ξεκινούν οι χρεώσεις των εταιρειών για τον επόμενο μήνα. Κύρια αιτία της πτώσης η μείωση των τιμών αερίου, η οποία αναμένεται στο 30%. Στα επίπεδα Οκτωβρίου εκτιμώνται οι «καθαρές» τιμές, με αναπροσαρμογή προς τα κάτω των επιδοτήσεων.

Κατακόρυφη πτώση έναντι του Οκτωβρίου καταγράφουν οι χρεώσεις ρεύματος για τον επόμενο μήνα των προμηθευτών. Μάλιστα, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι χρεώσεις κινούνται κάτω από τα 40 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο, όταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται το νέο μοντέλο στη λιανική ρεύματος με την απόσυρση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, βασική αιτία των σημαντικών μειώσεων είναι η εξίσου σημαντική αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών αερίου.

Οι τελικές τιμές για τον Νοέμβριο θα προκύψουν μετά την ανακοίνωση των επιδοτήσεων, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Όλες πάντως οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι οι ενισχύσεις θα αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω, με συνέπεια οι «καθαρές» επιβαρύνσεις (δηλαδή αφαιρώντας τις επιδοτήσεις) να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τον μήνα που διανύουμε.

Συγκριτικά με τον Οκτώβριο, ο Νοέμβριος θα «τρέξει» με χρεώσεις που θα είναι ελαττωμένες πάνω από 30%. Η μεγαλύτερη μείωση αγγίζει το 38%. Πιο συγκεκριμένα:

- Η ΔΕΗ ανακοίνωσε χρέωση 39,7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για την 1η κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 kWh). Η τιμή αυτή είναι μειωμένη κατά 33% από τον Νοέμβριο (59,5 λεπτά). Ανάλογη είναι και η «βουτιά» στη χρέωση της κατανάλωσης άνω των 500 kWh, που τον Νοέμβριο διαμορφώνεται στα 40,9 λεπτά ανά kWh, από 60,7 λεπτά.

- Η χρέωση της Protergia είναι 39,5 λεπτά του ευρώ ανά kWh, από 57,63 λεπτά. Η μείωση είναι 31% έναντι του μήνα που διανύουμε.

- 38 λεπτά ανά kWh ανακοίνωσε η Elpedison για το βασικό της πρόγραμμα , το οποίο είναι μειωμένο κατά 36% περίπου από τον Οκτώβριο (59,05 λεπτά ανά kWh). Το πρόγραμμα αυτό έχει μηδενικό πάγιο, με την Elpedison να διαθέτει επίσης ένα πρόγραμμα με έκπτωση συνέπειας (και πάγιο 5 ευρώ), η χρέωση του οποίου είναι 35,27 λεπτά ανά kWh, στην περίπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού.

- Η ΗΡΩΝ στο πρόγραμμα Generous ανάρτησε χρέωση 37,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα με την έκπτωση συνέπειας (20%) για τον επόμενο μήνα. Η μείωση ανέρχεται σε 33% σε σχέση με τον Οκτώβριο (55,84 λεπτά). Ο τιμοκατάλογος του συγκεκριμένου προγράμματος χωρίς την έκπτωση συνέπειας είναι 47 λεπτά ανά KWh, από 69,8 λεπτά τον Οκτώβριο. Παράλληλα, η εταιρεία λανσάρισε το νέο πρόγραμμα ηλεκτρικής ενέργειας DBL GENEROUS Ηοme, για πελάτες που συνδυάζουν και πρόγραμμα φυσικού αερίου από τον ΗΡΩΝΑ, με τελική χρέωση στα 34,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα (συμπεριλαμβάνει έκπτωση συνέπειας 27%). Η χρέωση του προγράμματος για τον Οκτώβριο ήταν στα 51 λεπτά (μείωση 33%).

- Η χρέωση της Αέριο Αττικής είναι 37 λεπτά ανά κιλοβατώρα, μειωμένη κατά 38% από τον Οκτώβριο (59,4 λεπτά). Με την έκπτωση συνέπειας, τιμή της εταιρείας ελαττώνεται στα 35 λεπτά ανά KWh.

- Η χρέωση της ΖeniΘ διαμορφώνεται στα 38,5 λεπτά ανά kWh τον Νοέμβριο. Η μείωση ανέρχεται σε 35% περίπου έναντι του τρέχοντος μήνα (58,9 λεπτά).

- H NRG ανακοίνωσε 37,5 λεπτά ανά kWh για το πρόγραμμα Prime, με μείωση 35% έναντι του Οκτωβρίου (57,9 λεπτά)

- Η Watt & Volt ανακοίνωσε για τον Νοέμβριο 40,6 λεπτά ανά kWh, με μείωση 31% από τον μήνα που διανύουμε (58,9 λεπτά).

- Η χρέωση της ΕΛΙΝ είναι 39,5 λεπτά ανά kWh, ελαττωμένη κατά 34% από τον Οκτώβριο (59,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

Τέλος, η χρέωση της Volterra είναι 42,8 λεπτά ανά ΚWh, από 68,5 τον Οκτώβριο (μείωση 38%) και της WE Energy 45 λεπτά ανά ΚWh, από 69 λεπτά (πτώση 35%)

Πτώση 30% στην τιμή του αερίου

Η κύρια αιτία για την αποκλιμάκωση των χρεώσεων των προμηθευτών είναι η σημαντική πτώση των διεθνών τιμών του αερίου, όπως αποτυπώνεται και στη βουτιά του συμβολαίου επόμενου μηνός στον εικονικό ολλανδικό κόμβο (TTF). Η πτώση αυτή αναμένεται να παρασύρει προς τα κάτω τις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τον Νοέμβριο, και επομένως το κόστος των προμηθευτών για να διασφαλίσουν τις απαραίτητες Μεγαβατώρες ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του πελατολογίου του.

Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια καυσίμου από τις εγχώριες μονάδες αερίου (και επομένως οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στη Ελλάδα) βασίζονται στο μοντέλο month-ahead. Αυτό σημαίνει πως «κλειδί» για τη διαμόρφωση του κόστους χονδρικής του ρεύματος για τον επόμενο μήνα θα εξαρτηθεί από την τιμή με την οποία θα κλείσει το συμβόλαιο Νοεμβρίου στο TTF.

Οι εκτιμήσεις είναι πως το συμβόλαιο θα κλείσει στα επίπεδα των 140 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δηλαδή περίπου 30% χαμηλότερα από το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου, το οποίο «κλείδωσε» στα επίπεδα των 202 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, κρατώντας σε ψηλότερα επίπεδα το χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας τον τρέχοντα μήνα. Έως χθες η μεσοσταθμική τιμή του συμβολαίου κινείτο στα 145 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ωστόσο λόγω των ακόμη μικρότερων τιμών για spot φορτία, προβλέπεται έως τέλος του μήνα μία μικρή περαιτέρω αποκλιμάκωσή της.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι και τον Νοέμβριο η κατανάλωση ρεύματος θα παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα με τον μήνα που διανύουμε, γεγονός που επηρεάζει τις μέγιστες ημερήσιες τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Επομένως, ακόμη κι αν η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο τον Οκτώβριο, είναι διασφαλισμένο πως η εγχώρια αγορά ρεύματος θα αποκλιμακωθεί τον επόμενο μήνα.

Στα ίδια επίπεδα οι «καθαρές» τιμές

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι επιδοτήσεις αναμένεται να μειωθούν έναντι του Οκτωβρίου, ώστε οι τελικές επιβαρύνσεις να παραμείνουν στο ίδιο ύψος και τον Νοέμβριο. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την επόμενη εβδομάδα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Τον μήνα που διανύουμε, οι «καθαρές» τιμές που θα καταβάλουν οι καταναλωτές είναι από 12,24 λεπτά του ευρώ ανά KWh (για τους πελάτες του παρόχου με τη χαμηλότερη χρέωση Οκτωβρίου), έως 31,4 λεπτά του ευρώ (για τους καταναλωτές της εταιρείας με την υψηλότερη χρέωση).

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο διατέθηκαν 1,1 δισ. ευρώ για τις επιδοτήσεις, επομένως το ποσό που θα διατεθεί τον επόμενο μήνα θα είναι ελαφρώς μικρότερο, εξοικονομώντας κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, για δεύτερη φορά θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα των κλιμακωτών ενισχύσεων, δηλαδή θα καθορισθούν διαφορετικά ποσά στις τρεις κλίμακες κατανάλωσης, ώστε να πριμοδοτηθεί η εξοικονόμηση ρεύματος. Η 1η κλίμακα αφορά μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες, η 2η από 501 έως 1000 KWh και η 3η μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα θέρμανσης: Οι ημερομηνίες που «ξεκλειδώνουν» έως 1.600 ευρώ για τα νοικοκυριά

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για τη μείωση των τιμών της ενέργειας

Με «κούρεμα» 35% έως 60% οι ρυθμίσεις δανείων - Με χαμηλότερα επιτόκια οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού

gazzetta
gazzetta reader insider insider