Πώς και πού θα γίνουν τα Δικαστικά Μέγαρα Κεντρικής Ελλάδας ύψους 48,3 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς και πού θα γίνουν τα Δικαστικά Μέγαρα Κεντρικής Ελλάδας ύψους 48,3 εκατ. ευρώ
«Πράσινο φως» στη διενέργεια ΣΔΙΤ διαγωνισμού για την κατασκευή Δικαστικών Μεγάρων στην Κεντρική Ελλάδα. Που θα γίνουν τα έργα, ποια είναι τα οφέλη του κτηριακού project.

Το δρόμο προς τη δημοπράτηση πήρε ένα ακόμα κτηριακό ΣΔΙΤ, με προϋπολογισμό 48.320.872 ευρώ. Ο λόγος για την «Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Λαμίας, Βόλου και νέας πτέρυγας Δικαστικού Μεγάρου Καρδίτσας και ανακατασκευή υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Τρικάλων και συντήρηση και διαχείριση αυτών μέσω ΣΔΙΤ», για το οποίο μόλις προ ημερών το insider.gr ) ανέφερε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης υπέγραψε την ένταξη της δράσης στο «ΤΠΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 2021-2025» (Τομεακό Πρόγραμμα) και ο διαγωνισμός αναμένεται άμεσα.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε τη διενέργεια σχετικού δημόσιου διαγωνισμού και το τεύχος δημοπράτησης της πρόσκλησης για την α’ φάση (εκδήλωση ενδιαφέροντος) και γενικότερα την όλη προετοιμασία της διεξαγωγής της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η προτεινόμενη σύμπραξη αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή νέων Δικαστικών Μεγάρων Λαμίας και Βόλου, νέας πτέρυγας στο Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας και ανακατασκευής του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Τρικάλων επίσης αφορά την ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση των ανωτέρω μεγάρων για διάστημα τριάντα (30) ετών.

Συνοπτικά η κατασκευή του Έργου αφορά:

  • την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Βόλο σε έκταση δημοσίου κτήματος στο Ο.Τ. 1274 του Δήμου Βόλου, στη συνοικία Νεάπολη. Το κτιριολογικό πρόγραμμα του προτεινόμενου Δικαστικού Μεγάρου Βόλου χωρίζεται στα εξής επιμέρους μέρη: Διοικητικό πρωτοδικείο Βόλου, Δικαστικές Υπηρεσίες (Πρωτοδικείο, Εισαγγελία, Πταισματοδικείο) και Ειρηνοδικείο,
  • την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Λαμία σε έκταση 15.000m² εντός του πρώην στρατοπέδου "Τσαλτάκη". Στο νέο κτίριο θα στεγάζονται το Εφετείο, η Εισαγγελία Εφετών, το Πρωτοδικείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Πταισματοδικείο, το Ειρηνοδικείο και το Γραφείο Κοινωνικής Αρωγής,
  • την ανέγερση νέας πτέρυγας στο Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας στον ελεύθερο σήμερα χώρο του υφιστάμενου οικοπέδου θα ανεγερθεί νέο κτίριο γραφείων και βοηθητικών χώρων,
  • την ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου στα Τρίκαλα και πιο συγκεκριμένα ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και των δύο κτηρίων του συγκροτήματος.

Ο σχεδιασμός των τεχνικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών σε επίπεδο εγκαταστάσεων και υποδομών των νέων κτιρίων αλλά και της ανακατασκευής του υπάρχοντος στα Τρίκαλα γίνεται με γνώμονα τόσο τις υφιστάμενες όσο και τις μελλοντικές ανάγκες για την έκβαση των δικαστικών υποθέσεων. Σκοπός της ανέγερσης των νέων κτιρίων αποτελεί η στέγαση του συνόλου των υφιστάμενων δικαστικών λειτουργιών κάθε πόλης. Ο γενικός σχεδιασμός του έργου βασίζεται πρωτίστως στη λειτουργική οργάνωση των υπηρεσιών λαμβάνοντας υπόψη τις παρεχόμενες δικαστικές υπηρεσίες και την επίλυση ουσιωδών ζητημάτων που αντιμετωπίζονται και δυσχεραίνουν το έργο των δικαστικών λειτουργών στις πόλεις του έργου.

Πρόκειται για έναν από τους διαγωνισμούς που σχετίζονται με την κατασκευή – ανακατασκευή δικαστικών μεγάρων ανά την χώρα (τα άλλα σε Β. Ελλάδα και Κρήτη, το συνολικό ύψος προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ). Πάντως, όπως είχε το καλοκαίρι αναδείξει το insider.gr, αρχικά ο σχεδιασμός προέβλεπε άλλο τεχνικό αντικείμενο και επήλθαν αλλαγές όπως η απάλειψη από το αντικείμενο του έργου της ανακατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας και Καρδίτσας, η ένταξη στο φυσικό αντικείμενο της ανέγερσης νέας πτέρυγας για το Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας, αντικατάσταση του οικοπέδου επί του οποίου επρόκειτο να ανεγερθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου με νέο οικόπεδο κ.α.

Ο γενικός σχεδιασμός του έργου βασίζεται πρωτίστως στη λειτουργική οργάνωση των υπηρεσιών λαμβάνοντας υπόψη τις παρεχόμενες δικαστικές υπηρεσίες και την επίλυση ουσιωδών ζητημάτων που αντιμετωπίζονται και δυσχεραίνουν το έργο των δικαστικών λειτουργιών στις εν λόγω πόλεις. Επιπρόσθετα, ο σχεδιασμός των νέων κτιρίων έχει γίνει με γνώμονα την κάλυψή των λειτουργικών αναγκών σε επίπεδο εγκαταστάσεων και υποδομών λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες για την έκβαση των δικαστικών υποθέσεων των πόλεων.

Με την υλοποίηση του έργου επιτυγχάνεται:

  • η κάλυψη των αναγκών σε χώρους που στην υφιστάμενη κατάσταση απουσιάζουν,
  • ο εκσυγχρονισμός για την ορθότερή, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών,
  • η αποκατάσταση στέγασης δικαστικών λειτουργιών που βρίσκονται σε παλαιωμένα κτήρια, τα οποία παρουσιάζουν σοβαρά τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα, καθώς και κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων,
  • η αναβάθμιση της εικόνας των δικαστικών μεγάρων που θα αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία των προσφερόμενων υπηρεσιών της δικαιοσύνης προς του πολίτες,
  • η συγκέντρωση των υπηρεσιών που σήμερα είναι κατακερματισμένες σε ακατάλληλα ακίνητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ίδρυμα Στ. Νιάρχος»: Τέλη 2022 οι προσφορές για την κατασκευή 3 «πράσινων» Νοσοκομείων ύψους 400 εκατ. ευρώ

Επιχειρήσεις: Τι αλλάζει στις επιστροφές φόρου εισοδήματος

Ρεύμα: «Ξεκλείδωσε» η ανάκτηση των υπερεσόδων των προμηθευτών – Τροπολογία του ΥΠΕΝ

gazzetta
gazzetta reader insider insider