Πως προχωρά το «δικαστικό» ΣΔΙΤ της Κεντρικής Ελλάδας – Που θα γίνουν τα Μέγαρα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πως προχωρά το «δικαστικό» ΣΔΙΤ της Κεντρικής Ελλάδας – Που θα γίνουν τα Μέγαρα
Εντάχθηκε στο Τομεακό Πρόγραμμα του υπ. Δικαιοσύνης. Κόστους 48,3 εκατ. ευρώ ο διαγωνισμός των Δικαστικών Μεγάρων στην Κεντρική Ελλάδα. Το νέο αντικείμενο και η χωροθέτηση των κτηρίων.

«Κλείνουν» σταδιακά, απ’ ότι τουλάχιστον φαίνεται, οι εκκρεμότητες για την προώθηση ενός ΣΔΙΤ κτηριακού διαγωνισμού, που σχετίζεται με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ θα έχει τη «σφραγίδα» του υπ. Υποδομών (Αναθέτουσα Αρχή είναι η Γενική Γραμματεία Υποδομών και κύριος του έργου το Υπουργείο Δικαιοσύνης). Ο λόγος για την «Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Λαμίας, Βόλου και νέας πτέρυγας Δικαστικού Μεγάρου Καρδίτσας και ανακατασκευή υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Τρικάλων και συντήρηση και διαχείριση αυτών μέσω ΣΔΙΤ». Μόλις προ ημερών ο υπουργός Δικαιοσύνης υπέγραψε την ένταξη της δράσης στο «ΤΠΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 2021-2025» (Τομεακό Πρόγραμμα) και στον Άξονα Προτεραιότητας «Ασφάλεια, προστασία και δικαιοσύνη» με κόστος 48,32 εκατ. ευρώ.

Η προτεινόμενη σύμπραξη αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή νέων Δικαστικών Μεγάρων Λαμίας, Βόλου, νέας πτέρυγας στο Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας και ανακατασκευής του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Τρικάλων επίσης αφορά την ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση των ανωτέρω μεγάρων για διάστημα τριάντα (30) ετών.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται η δημοπράτηση του έργου προσεχώς κι ενώ ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία για ένα άλλα ανάλογο project στη Β. Ελλάδα (120 εκατ. ευρώ) που διεκδικούν οι «ΑΒΑΞ Α.Ε.», «ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε.», «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.», «Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ», «Ιntrakat - Redex Α.Ε.»

Συνοπτικά η κατασκευή του Έργου αφορά:

  • την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Βόλο σε έκταση δημοσίου κτήματος στο Ο.Τ. 1274 του Δήμου Βόλου, στη συνοικία Νεάπολη. Το κτιριολογικό πρόγραμμα του προτεινόμενου Δικαστικού Μεγάρου Βόλου χωρίζεται στα εξής επιμέρους μέρη: Διοικητικό πρωτοδικείο Βόλου, Δικαστικές Υπηρεσίες (Πρωτοδικείο, Εισαγγελία, Πταισματοδικείο) και Ειρηνοδικείο,
  • την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Λαμία σε έκταση 15.000m² εντός του πρώην στρατοπέδου "Τσαλτάκη". Στο νέο κτίριο θα στεγάζονται το Εφετείο, η Εισαγγελία Εφετών, το Πρωτοδικείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Πταισματοδικείο, το Ειρηνοδικείο και το Γραφείο Κοινωνικής Αρωγής,
  • την ανέγερση νέας πτέρυγας στο Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας στον ελεύθερο σήμερα χώρο του υφιστάμενου οικοπέδου θα ανεγερθεί νέο κτίριο γραφείων και βοηθητικών χώρων,
  • την ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου στα Τρίκαλα και πιο συγκεκριμένα ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και των δύο κτηρίων του συγκροτήματος.

Ο σχεδιασμός των τεχνικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών σε επίπεδο εγκαταστάσεων και υποδομών των νέων κτιρίων αλλά και της ανακατασκευής του υπάρχοντος στα Τρίκαλα γίνεται με γνώμονα τόσο τις υφιστάμενες όσο και τις μελλοντικές ανάγκες για την έκβαση των δικαστικών υποθέσεων. Σκοπός της ανέγερσης των νέων κτιρίων αποτελεί η στέγαση του συνόλου των υφιστάμενων δικαστικών λειτουργιών κάθε πόλης. Ο γενικός σχεδιασμός του έργου βασίζεται πρωτίστως στη λειτουργική οργάνωση των υπηρεσιών λαμβάνοντας υπόψη τις παρεχόμενες δικαστικές υπηρεσίες και την επίλυση ουσιωδών ζητημάτων που αντιμετωπίζονται και δυσχεραίνουν το έργο των δικαστικών λειτουργών στις πόλεις του έργου.

Πρόκειται για έναν από τους διαγωνισμούς που σχετίζονται με την κατασκευή – ανακατασκευή δικαστικών μεγάρων ανά την χώρα (τα άλλα σε Β. Ελλάδα και Κρήτη, το συνολικό ύψος προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ). Πάντως, όπως είχε το καλοκαίρι αναδείξει το insider.gr, αρχικά ο σχεδιασμός προέβλεπε άλλο τεχνικό αντικείμενο και επήλθαν αλλαγές όπως η απάλειψη από το αντικείμενο του έργου της ανακατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας και Καρδίτσας, η ένταξη στο φυσικό αντικείμενο της ανέγερσης νέας πτέρυγας για το Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας, αντικατάσταση του οικοπέδου επί του οποίου επρόκειτο να ανεγερθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου με νέο οικόπεδο κ.α.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατασκευαστικές: Ο ΒΟΑΚ, η Αττική Οδός και το «δυνατό χαρτί» των Παραχωρήσεων

Νέο «καμπανάκι» για το Airbnb χτυπούν οι ξενοδόχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider