ΗΠΑ: Νέα άνοδος για τον πληθωρισμό - 0,5% αυξήθηκαν οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Νέα άνοδος για τον πληθωρισμό - 0,5% αυξήθηκαν οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες
Yψηλός παρέμεινε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο αλλά κυρίως εντός των προσδοκιών, ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Yψηλός παρέμεινε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο αλλά κυρίως εντός των προσδοκιών, ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ο βασικός δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών κατανάλωσης αυξήθηκε 0,5% από τον προηγούμενο μήνα και επιταχύνθηκε 5,1% τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με την έκθεση. Η μηνιαία αύξηση με τις εκτιμήσεις του Dow Jones, ενώ η ετήσια αύξηση ήταν ελαφρώς κάτω από την πρόβλεψη του 5,2%.

Συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο PCE αυξήθηκε κατά 0,3% για τον μήνα και 6,2% σε ετήσια βάση, όπως και τον Αύγουστο.

Η έκθεση έρχεται καθώς η Fed είναι έτοιμη να εφαρμόσει την έκτη αύξηση των επιτοκίων του έτους στη συνεδρίαση της την επόμενη εβδομάδα. Σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που αυξάνεται με τους ταχύτερους ρυθμούς του εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, η Fed αυξάνει τα επιτόκια, με αυξήσεις συνολικά 3% μέχρι στιγμής.

Η υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης ότι το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε 0,4% τον Σεπτέμβριο, 0,1% πάνω από την εκτίμηση. Οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,6%, περισσότερο από την εκτίμηση 0,4%.

Ωστόσο, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, οι δαπάνες αυξήθηκαν μόλις κατά 0,3%. Το διαθέσιμο προσωπικό εισόδημα, ή ό,τι απομένει μετά τις εισπράξεις και άλλες χρεώσεις, αυξήθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση, αλλά παρέμεινε σταθερό σε προσαρμοσμένη βάση.

Μια ξεχωριστή ανακοίνωση την Παρασκευή έδειξε ότι το κόστος απασχόλησης αυξήθηκε 1,2% για το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης κόστους απασχόλησης αυξήθηκε κατά 5%, ελαφρώς χαμηλότερα από το ρυθμό 5,1% του β' τριμήνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιταλία: Σε ύψη-ρεκόρ 38 ετών ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Γαλλία: Πενιχρή ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο με τον πληθωρισμό σε νέα ιστορικά υψηλά

Γερμανία: Διάψευση των προβλέψεων με απροσδόκητη ανάπτυξη τριμήνου αν και με τιμές σε υψηλό 70ετίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider