ΤτΕ: Μειωμένη η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στο γ' τρίμηνο, αύξηση στα καταναλωτικά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤτΕ: Μειωμένη η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στο γ' τρίμηνο, αύξηση στα καταναλωτικά
Τα κριτήρια και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα.

Αμετάβλητα παρέμειναν τα κριτήρια και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά, κατά το γ' τρίμηνο του 2022, σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2022, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η ζήτηση για τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκε, ενώ για τα στεγαστικά μειώθηκε. Οι παράγοντες που επηρέασαν τη μείωση της ζήτησης των στεγαστικών δανείων ήταν αφενός το επίπεδο των επιτοκίων και αφετέρου η χειροτέρευση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Για το δ’ τρίμηνο του 2022, η ζήτηση τόσο για τα στεγαστικά όσο και τα καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη.

Τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του δ' τριμήνου του 2022. Η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Δάνεια προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις

Κατά το γ' τρίμηνο του 2022, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2022, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του δ' τριμήνου του 2022.

Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμειναν αμετάβλητοι σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2022.

Η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ, στο γ' τρίμηνο του 2022, αυξήθηκε, τόσο από τις μικρομεσαίες όσο και από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι παράγοντες που επηρέασαν την αύξηση της ζήτησης ήταν η χρηματοδότηση παγίων επενδύσεων, καθώς και ο σχηματισμός κεφαλαίου κίνησης. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων από τις μικρομεσαίες, αλλά και από τις μεγάλες επιχειρήσεις, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΚΤ αναμένει πτώση της ζήτησης για δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο δ' τρίμηνο

Deutsche Bank: Εάν η ιστορία αποδειχθεί σωστή για τον πληθωρισμό τότε η αναταραχή του 2022 ίσως είναι μόνο η αρχή

Σε θέση μάχης καταναλωτές κι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο στη σκιά της πληθωριστικής «θύελλας»

gazzetta
gazzetta reader insider insider