Η ΕΚΤ αναμένει πτώση της ζήτησης για δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο δ' τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΕΚΤ αναμένει πτώση της ζήτησης για δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο δ' τρίμηνο
Οι τράπεζες αναφέρουν πως τα υψηλότερα επιτόκια έχουν αρχίσει να επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση δανείων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά πως ο αριθμός έκδοσης νέων δανείων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης και η ζήτηση δανείων θα εξασθενήσει προς το τέλος του 2022, εν μέσω των ανησυχιών για την εκδήλωσης ύφεσης στην οικονομία.

Σύμφωνα με το Reuters, καθώς μια ύφεση τον χειμώνα εμφανίζεται ως σχεδόν βέβαιη, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί γρήγορα, αυξάνοντας τον κίνδυνο έγκρισης δανείων με δυσκολότερους όρους από τις τράπεζες, γεγονός που ενδεχομένως θα συμβάλει στην καθοδική πορεία της οικονομίας.

Μετά από έρευνα μεταξύ 153 τραπεζών της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ αναφέρει πως «στο δ' τρίμηνο του 2022 η Ευρωζώνη αναμένει μια σημαντικά μεγαλύτερη "σύσφιξη" των όρων δανεισμού για δάνεια στις επιχειρήσεις. Επιπλέον, οι τράπεζες της Ευρωζώνης εκτιμούν πως οι όροι δανεισμού θα συνεχίσουν να περιορίζονται τόσο για τα στεγαστικά δάνεια όσο και στην καταναλωτική πίστωση».

Οι τράπεζες αναφέρουν πως οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ έχουν συντελέσει στη σύσφιξη των όρων δανεισμού ενώ και τα υψηλότερα επιτόκια («συνοδεύουν» τις αυξήσεις των επιτοκίων της ευρωτράπεζας) έχουν αρχίσει να επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση δανείων.

Για το δ' τρίμηνο, η ΕΚΤ υποστηρίζει στην έκθεση της πως η ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις αναμένεται να υποχωρήσει καθώς η ζήτηση για ενυπόθηκα δάνεια αναμένεται να καταγράψει «ισχυρή πτώση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ifo: Έρχεται ύφεση στη Γερμανία τον χειμώνα - Στο -0,6% για το δ' τρίμηνο του 2022

Γ. Ζαββός: Πρέπει να εντάξουμε στην τραπεζική χρηματοδότηση τις χιλιάδες αποκλεισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider