Νέο κύμα επιδοτήσεων και δανείων από κονδύλια της ΕΕ το επόμενο 2μηνο – Στο επίκεντρο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο κύμα επιδοτήσεων και δανείων από κονδύλια της ΕΕ το επόμενο 2μηνο – Στο επίκεντρο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Έρχονται 3 νέες επιδοτήσεις για επιχειρήσεις, 2 σχήματα δανείων και το νέο Εξοικονομώ για ΜΜΕ. Το χρονοδιάγραμμα των προκηρύξεων από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ και οι ανοικτές δράσεις. Στις 23 Νοεμβρίου αρχίζει η «Έξυπνη Μεταποίηση».

Τις τελευταίες προκηρύξεις επιδοτήσεων προς μικρομεσαίους και με δύο δανειοδοτικά σχήματα που συνδέονται με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και τα δύο πρώτα προγράμματα επιδοτήσεων του νέου ΕΣΠΑ αξίας 1 δισ. ευρώ, φιλοδοξεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να διαθέσει στην αγορά μέσα στους επόμενους 2 μήνες. Το Εξοικονομώ για επιχειρήσεις με κονδύλια 450 εκατ. ευρώ θα ανοίξει σύντομα (σ.σ. όπως ανέφερε ο αρμόδιος αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θ. Σκυλακάκης), ενώ έχει προγραμματισθεί για τις 23 Νοεμβρίου έχει προγραμματισθεί να αρχίσει η «Έξυπνη Μεταποίηση» με 73,2 εκατ ευρώ, για τη ψηφιοποίηση των επιχειρησιακών και παραγωγικών λειτουργιών μικρομεσαίων.

Παράλληλα επιχειρείται από την αρχή του 2023 να ξεκινήσουν τα 2 σκέλη των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι ακόμη σε στάδιο προετοιμασίας αφού έχουν ειδικό χαρακτήρα. Το πιο μεγάλο είναι το εθνικό σκέλος του InvestEU που με 500 εκατ ευρώ από το Ταμείο ανάκαμψης θα μοιράσει δάνεια τύπου «Πακέτου Γιουνκέρ» με ενδιάμεσο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την EBRD (σ.σ. αναμένεται να δώσει δανειοδοτήσεις πάνω από 2,5 δισ. και θα αφορά αποκλειστικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις). Επιπλέον 500 εκατ. ευρώ δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα καταλήξουν σε start up εταιρείες (equity funds) με εκτίμηση για κάλυψη πάνω από 200 επιχειρήσεων.

Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

Από πλευράς του νέου ΕΣΠΑ επιχειρείται η ταχύτερη δυνατή ωρίμανση 2 δράσεων συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ περίπου. Ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες τρεις διακριτές Δράσεις που θα καλύπτουν στοχευμένες ανάγκες των μικρομεσαίων ανάλογα με την υφιστάμενη ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητα τους (Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός για σχέδια από 18.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ, Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός για σχέδια έως 650.000 ευρώ και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής για σχέδια έως 1,2 δισ. ευρώ).

Το πακέτο για την «Πράσινη Μετάβαση ΜΜΕ» περιλαμβάνει δυο διακριτές Δράσεις με τις οποίες ενθαρρύνονται επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών (π.χ. χρήση συστημάτων ΑΠΕ). Ειδικότερα η δράση Πράσινη Παραγωγική Επένδυση αφορά σε πιο μικρά σχέδια από 30.000 ευρώ έως και 200.000 ευρώ και η Δράση Πράσινος Μετασχηματισμός συνδέεται με σχέδια από 200.001 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ .

Οι επιδοτήσεις που τρέχουν

Αναλυτικά οι δράσεις επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης που δρομολογούνται ή τρέχουν είναι οι εξής:

  • Έξυπνη μεταποίηση. Συγχρηματοδότηση μέχρι 50% με προϋπολογισμό 75 εκατ. ευρώ για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων του βιομηχανικού τομέα.
  • Εξοικονομώ Επιχειρώντας. Ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κ.λπ.
  • Ψηφιακές Συναλλαγές. Υιοθέτηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων ων που υποστηρίζουν τις διαδικασίες τιμολόγησης , έκδοσης διακίνησης φορολογικών παραστατικών και διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών.
  • Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών. Ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών που εμπίπτουν στον κλάδο πληροφορικής και επικοινωνιών.
  • Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ Παροχή vouchers για την απόκτηση, μέσω αγοράς ή μίσθωσης, νέων ψηφιακών εργαλείων.
  • Γενετική βελτίωση ζώων Ενισχύει νομικά πρόσωπα για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων με σκοπό τη βελτίωση των χαρακτηριστικών των παραγωγικών ζώων, τη διάχυση της γνώσης για τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων της ελληνικής κτηνοτροφίας και την υιοθέτηση κανόνων ευζωίας.
  • Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών. Αναδιάρθρωση καλλιεργειών γεωργικών εκμεταλλεύσεων ΜΜΕ σε καλλιέργειες που είναι ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή και παράγουν προϊόντα με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ταμείο Ανάκαμψης: Σωσίβιο για την αποφυγή ύφεσης το 2023 και ασπίδα 11,1 δισ. ευρώ για ταμειακά διαθέσιμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider